Hopp til innhold

«De stille heltene»

– De er vakre mennesker, de stille heltene, som bare gjør dette. Hele tiden. Som setter sine egne liv i fare, for å hjelpe andre. Quentin Smith og to venner ble reddet etter at helikopteret deres styrtet i sjøen.

Et sterkt møte

På kvelden 10. mai 2017 skulle helikopterpilot Quentin Smith lande på dekket til yachten «Bacarella». Sammen med David Tang og yachteier Charles så han fram til ti opplevelsesfylte dager i Norge. Men en løs presenning på dekk skulle gjøre ferien til et mareritt.

Helikopeteret er i ferd med å lande, da en presenning som dekker en bensintank løsner og fyker opp i rotoren. Smith klarer å manøvrere helikopteret bort fra yachten, før det det lander i sjøen med et smell. Smith får først løst ut nødflytemidlene og unngår dermed at helikopteret synker. Deretter svømmer han inn på nytt og klarer å få hentet ut den siste passasjeren, som sitter fast.

800 meter bortenfor er båtfører Espen Johan Holde, matros Kristian Lundemo og bestmann Magnus Hafslund på RS «Bjarne Kyrkjebø» midt i en vanlig onsdagsvakt da alt plutselig blir svært så dramatisk da de ser helikopteret styrte i sjøen.

– Det var en fin kveld og vi var i ferd med å avslutte et slepeoppdrag på en fritidsbåt som hadde problemer med giret da mannskapet på dekk så helikopteret styrte i sjøen. På noen få sekunder var situasjonen fullstendig forandret. Vi rakk ikke å tenke så mye, men klarte å beholde roen. Vi slapp slepetauet og gikk rett mot helikopteret. Vi gjorde bare det vi er trent til å gjøre, sier Hole.

Yacht på sjøen
Redningen. Her er RS «Bjarne Kyrkjebø» framme ved helikopteret. Mannskapet får tatt de tre personene over fra helikopterpotongene til redningsskøyta. Foto: Rolf Johan Clausen

Får hjertestans

Da de kommer fram til ulykkesstedet ligger helikopteret opp ned i sjøen, men pongtongene holder det flytende. På de to, oransje flyteelementene ligger tre menn og holder seg fast.

– De hadde klart å komme seg ut av helikopteret ved egen hjelp, så vi kjørte bare inntil den ene pongtongen og plukket dem opp. Vi fikk dem inn i skøyta. To av dem hadde kommet relativt godt fra det og var tilsnakkende. Selv tok jeg roret og styrte mot kai, mens de to andre i mannskapet tok seg av mennene, forteller Hole.

Men dramatikken er langt fra over. Det blir tidlig klart at en av de tre mennene er hardt skadet, og nå får han hjertestans. Mens skipper Hole har radiokontakt med de øvrige nødetatene og styrer skøyta mot kai, utfører de to andre hjerte- og lungeredning på mannen. Hole skjønner at det handler om minutter og at det bare er å få båten inn til kai så raskt som mulig. Der inne venter politiet, som er til stor hjelp fram til ambulansene kommer.

Mannskap
Takknemlig. Quentin Smith var lykkelig over å møte de tre redningsmennene.

En historie med en lykkelig slutt

Seks dager etter ulykken møtes Quentin Smith og mannskapet på RS «Bjarne Kyrkjebø» igjen. David Tang, som fikk hjertestans, er fremdeles innlagt på sykehus, men er i bedring.

– Det har vært helt fantastisk å få møte dem igjen. Du må bare ha stor respekt for folk som velger å ta en jobb, hvor innsats de legger ned fort kan være forskjellen på liv og død, sier Smith.

– Du blir først og fremst klar over hvor utrolig flaks det er når en redningsskøyte plutselig bare er der i en situasjon som denne. Bortsett fra det følte jeg bare lettelse. Synet av en redningsskøyte når du trenger det er helt enkelt ganske spesielt.

Smith opplevde turen fra ulykkesstedet til land som svært dramatisk.
– Jeg mener vi kjørte i ganske høy hastighet, mens gutta bak i båten jobbet med hjerte- og lungeredning for å redde vår venn. Det var dramatisk, og jeg er bare så utrolig takknemlig for at det var noen som gjorde den jobben. Du vet, det føltes som om du akkurat hadde blitt plukket opp av hånden til … noen som brydde seg om deg, og at du nå var på vei i riktig retning, sier Smith.

Han er full av beundring over at mannskapet om bord, som er frivillige, bruker fritiden sin på å redde liv. 
– Det er helt enestående å ta på seg et slikt ansvar frivillig. Det er en stor ære å få møte disse mennene. De er vakre mennesker, de stille heltene, som bare gjør dette. Hele tiden. Som setter sine egne liv i fare, for å hjelpe andre.

Å si takk til mannskapet har vært viktig for ham.

– Jeg har akkurat sagt tusen takk til disse gutta. Men, hva kan man egentlig si?  Det finnes jo ikke ord for slikt. Hvordan sier man takk for noe sånt? Det er bare vakkert. Dette mannskapet er noen fantastiske gutter. De er frivillige! Til stede. Dette er en historie med et godt utfall og en lykkelig slutt. Det er brilliant.

Doner

Kontonummer: 5005.26.50000

Velg type …


For å kunne gi deg skattefradrag ber vi om at du oppgir ditt fulle fødselsnummer. Les mer om skattefradrag og hvorfor vi trenger fødselsnummeret ditt.

Redningsselskapet følger regelverk i forhold til behandling av personopplysninger for givere.

Jeg vil betale med …

(Registrering av navn på dette bidraget gjøres i etterkant.)