Tilbud på digitale kurs for DNB Private Banking-kunder
Skaff deg kompetanse før sommerferien!
Både DNB og RS vet at riktig kunnskap er viktig for å føle seg trygg på sjøen. Nå får du som er DNB Private Banking-kunde et ekstra godt tilbud på digitale kurs fra Redningsselskapet. Vi ønsker deg en trygg sommer på vannet!

Digitalt båtførerkurs
Dette digitale kurset er en fin måte å trene på de ulike emnene du får på eksamen. Kurset består av tekst, video, quiz og spill som gjør det morsomt å lære. Kurset kan du ta når og hvor det passer deg. Du kan også sette videoene på pause og fortsette senere. Det kreves ingen forkunnskaper for å ta kurset.

Digital teorikurs – høyhastighetsbevis
Fra og med 1. juni i år må du ha høyhastighetsbevis hvis du skal føre fritidsbåt (under 24 meter) eller vannscooter i Norge, og som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer. For å få dette, må du gjennomføre et kurs som består av en teoretisk og en praktisk del. Teorikurset er digitalt og består av film, tekst og illustrasjoner.
Slik får du tilgang:
- Klikk på riktig link under
- Trykk på «Kjøp tilgang» og logg inn med Bank ID eller sms-kode
- Hvis det er første gang du logger inn, fyll inn e-post-adresse og godta vilkår
- Nå kan det hende du havner på forsiden så gå tilbake til det riktige kurset, og klikk “Kjøp tilgang”.
- Trykk på “fyll inn kortinformasjon”
- Legg inn din rabattkupong-kode
- Legg inn din kortinformasjon
- Trykk på “Fullfør kjøp”
- Lykke til med kurset!
Kjekt å vite om båtførerbeviset
Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som skal føre fritidsbåt til å ta båtførerprøven, uavhengig av om du er født før eller etter 1980. Under båtførerprøven testes kunnskaper innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs. Ved å bestå båtførerprøven får du bekreftelset at du har denne kunnskapen.
Du kan avlegge båtførerprøven fra du har fylt 14 år, men du vil ikke få utstedt båtførerbeviset før du har fylt 16 år. For deg som er under 16 år, gjelder reglene om at du kun kan føre båt med lengde inntil 8 meter eller motor med maks effekt på 10 hestekrefter, uavhengig av om du har bestått båtførerprøven eller ikke. Regelen om makshastighet på 10 knop ble fjernet i 2021.
Båtførerprøven er en elektronisk prøve som må avlegges hos et godkjent testsenter. Prøven består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av en time. Du må svare riktig på minst 80 % av spørsmålene for å bestå prøven. Det vil si at du maksimalt kan ha 10 feil for å bestå. I tillegg vil prøven inneholde et eget kapittel som heter ‘Spesielt viktige emner’. Her kan du kun ha to feil for å bestå, uavhengig av hvordan du har gjort det på resten av prøven. Du kan altså stryke med totalt tre feil, dersom alle feilene ligger under ‘Spesielt viktige emner’.
Nei, i utgangspunktet ikke. Våre illustrasjonsvideoer med fasit er enkle og informative, slik at du skal greie å lære deg øvingsoppgavene før du skal ta eksamen. Vil du trene mer på kart hjemme, kan du laste ned PDF-fil av kartet som brukes i kurset under øvingsoppgavene. Eventuelt online-kjøp av passer og parallellforskyver kan du lese mer om under “Start her”-linken på hovedsiden i kurset. Det er verdt å nevne at du får utdelt parallellforskyver og kart på våres testsenter når du tar eksamen.
Du har tilgang til kurset i tre måneder fra registreringsdatoen.
Ofte stilte spørsmål om høyhastighetsbevis:
Du kan ta kurs og eksamen nå. Det ligger flere kurs ute på vår kursplattform RS Sjøliv.
I utgangspunktet nei. Om tidligere elever kan få dispensasjon (eventuelt prisreduksjon) til å kun ta avsluttende del eller eksamen er opp til Sjøfartsdirektoratet.
17 år (ett år før beviset tidligst kan utstedes). For å få utstedt beviset må du ha bestått kurset, oppfylle kravet om å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt, og være over 18 år.
Sjøfartsdirektoratet har ikke lagt føringer for hva det praktiske og teoretiske kurset skal koste. Det vil være opp til den enkelte godkjente tilbyder å prise sine kurs. I tillegg til kursavgift kommer et gebyr til Sjøfartsdirektoratet for utstedelse av beviset. Dette gebyret vil fastsettes innen kort tid.
Ja.
Instruktør praktisk del – båt: D5L, passasjer- og krisehåndteringskurs, grunnleggende sikkerhetsopplæring for sjøfolk og SRC-sertifikat (VHF-kurs). Man må være 20 år eller eldre for å bli instruktør, og ha gjennomført instruktørkurs. Relevant erfaring med hastighetsbåter er et grunnleggende krav.
Instruktør praktisk del – vannscooter: Man må være 20 år eller eldre for å bli instruktør, og ha gjennomført instruktørkurs. Relevant erfaring med bruk av vannscooter er et grunnleggende krav. Bestått båtførerprøve om man er født etter 1980.
SDIR (Sjøfartsdirektoratet) har utarbeidet en liste i samarbeid med båtprodusenter og importører. Denne listen inneholder de båtene og vannscoterne som garantert går over 50 knop med ulike motorkonfigurasjoner. Listen blir oppdatert jevnlig og kommer derfor til å bli mer komplett med tiden. Men selv om din båt ikke er på listen så er du ikke fritatt fra bevis hvis båten din går over 50 knop. Det er da ditt ansvar å ha bevis.
Man vil få problemer med blant annet forsikring om dette ikke er i orden. Det er også straffeparagrafer fra Politiets side på dette.
Høyhastighetskurset består av en teoretisk del, en praktisk del og en teoretisk prøve. Teoridelen varer i 5-6 timer inkludert prøven og praktisk del 1-3 timer avhengig av antall deltagere. Maks antall deltagere på praktisk del er fem elever. Den teoretiske delen må være gjennomført før man kan ta den praktiske delen. Siden båt og vannscooter er to svært forskjellige fartøyer vil den praktiske delen skille mellom disse, og kreve ulik opplæring.
Kurset varer i totalt ca 8 timer.
- Teori 5-6 timer inkludert avsluttende prøve (nettkurs, webinar, klasserom)
- Praktisk del (med fem elever) ca 2,5 timer (kortere med færre antall elever).
Ja, dersom du har en vannscooter som kan oppnå 50 knop eller mer er du pliktig å ta høyhastighetsbevis for å lovlig kunne føre en vannscooter.
Allerede i april 2012 la et utvalg ledet av Sjøfartsdirektoratet frem en rapport som nevnte et eget høyhastighetsbevis som risikoreduserende tiltak for å få ned fatale ulykker med fritidsbåt. Den het “Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt”.
Regjeringen la i 2019 frem Meld. St. 30 Samhandling for betre sjøtryggleik, som inneholdt en rekke tiltak på fritidsbåtområdet. Sjøfartsdirektoratet har i etterkant utarbeidet en rapport om innføring av et høyhastighetsbevis. I september 2021 ble det innført krav om høyhastighetsbevis for båter som kan oppnå en toppfart på over 50 knop.