Hopp til innhold

Da båten veltet satt faren fast inne i styrhuset

En bølge slår båten rundt. Far er fanget inne i styrehuset. Sønnen sitter på båthvelvet. Den første fisketuren i Lofoten ble ikke helt som de hadde tenkt.

Tekst og foto: Sofi Lundin

Fjelltopper. Krystallklart vann. Kjølig sommerluft og sol fra klar himmel. Lofoten viser seg fra sin beste side når Stein Holter skal på fisketur med sønnen Carsten (12), sommeren 2015.

Hjemme på Østlandet fisker de så ofte de kan, og nå skal de for første gang prøve fiskelykken i nord. Alt av fiskeutstyr er på plass, og leiebåten er sjekket for teknisk utrustning. Nå er det bare å nyte julidagen og noen fredfulle timer på et av Norges vakreste steder.

De må ikke vente lenge før de har en syv kilos torsk på kroken, og snart blir det flere. Så bestemmer de seg for å kjøre litt lenger ut. Carsten sitter bak i båten, mens Stein går inn i styrehuset. Plutselig blir skjermen på kartplotteren svart, og Stein må finne frem sjøkart for å finne riktig posisjon. Grunnene ligger tett mellom strekninger med dyp på 150 meter. Så ser han på ekkoloddet at det blir stadig grunnere under båten. Idet han senker hastigheten, hører han sønnen rope.

– Pappa, pappa, ikke slakk!

En bølge som er flere ganger høyere enn båten er på vei mot dem. I neste øyeblikk slås båten rundt, og Carsten kastes dypt i sjøen. Da han kommer opp igjen, ligger båten opp-ned, og faren hans er inne i styrehuset. Carsten klatrer opp på båthveltet og prøver å få kontakt med andre båter. Samtidig strever Stein med å finne en vei ut av det vannfylte styrehuset. Et lite luftrom har dannet seg oppe ved taket, og han strekker seg for å få luft.

Da båten veltet blir pappa Stein sittende fast i styrhuset. 12 år gamle Carsten klarer å komme seg opp på båthvelvet.

Kommer ikke pappa?

Sekunder blir til minutter, og Carsten ser etter hjelp, men alle båter er for langt unna. Han begynner å fryse. Med 12 grader i luften er vannet veldig kaldt. Han ser rundt båten og håper at pappa snart skal komme seg opp. Og det gjør han.

Vel ute krabber Stein opp på båthveltet og drar en klissvåt mobil opp fra lomma. Skjermen blinker idet han slår nummeret til politiet, og han håper at mobilen ikke skal dø før han får bedt om hjelp. Politiet videreformidler oppdraget til Hovedredningssentralen, og snart er redningsskøyta «Sundt Flyer» på vei.

– Jeg satt bare og ventet på at pappa skulle komme opp fra sjøen. Det var veldig skummelt, sier Carsten.

CARSTEN HOLTER (12)

Handlet riktig

Da skipsfører Asbjørn Inge Thomassen og mannskapet på RS «Sundt Flyer» forlater stasjonen i Svolvær, har de ingen nøyaktig posisjon å gå etter. Stein er ukjent i området og klarer ikke å beskrive hvor de er. Redningsleder Lars Nedregård på Hovedredningssentralen holder kontakten med Stein og skøyta parallelt.

Det var lange minutter oppe på båthveltet før Carsten så faren sin igjen.

– Jeg satt bare og ventet på at pappa skulle komme opp fra sjøen. Det var veldig skummelt, sier Carsten.

Han har ikke lyst til å dra på fisketur til Lofoten med det første, men er ikke blitt redd for sjøen. Bare dager etter ulykken er han på fisketur i hjemmeområdet Sarpsborg igjen.

Carsten og Stein Holter reddet i 2015 - redningsselskapet

Sommeridyll etter skrekkopplevelsen

Far og sønn har vært på sjøen igjen etter at de kom hjem til Sarpsborg.

– Da jeg kom opp fra vannet, klarte jeg ikke å tenke helt klart, men heldigvis minnet Carsten meg om nummeret til politiet. Han håndterte situasjonen imponerende bra.

STEIN HOLTER, FAR

I ukjent farvann

Stein har tenkt mye på hendelsen i ettertid. Det å være sjøvant hjelper ikke alltid når en har lite områdekunnskap og uhellet er ute.

– Da jeg kom opp fra vannet, klarte jeg ikke å tenke helt klart, men heldigvis minnet Carsten meg om nummeret til politiet. Han håndterte situasjonen imponerende bra, sier Stein.

Redningsmannskapene på skøyta hjalp dem inn til kai, der de ble kjørt til legevakta for en helsekontroll.

– Jeg feilbedømte situasjonen. Å være ukjent i området og ikke kunne navnet på en eneste øy eller holme, gjorde situasjonen vanskelig. Det skumle var at alt gikk så raskt. Vi gikk på en grunne, og plutselig lå båten opp-ned. Jeg rakk ikke engang å se bølgen, sier Stein.

Doner

Kontonummer: 5005.26.50000

Velg type …


For å kunne gi deg skattefradrag ber vi om at du oppgir ditt fulle fødselsnummer. Les mer om skattefradrag og hvorfor vi trenger fødselsnummeret ditt.

Redningsselskapet følger regelverk i forhold til behandling av personopplysninger for givere.

Jeg vil betale med …

(Registrering av navn på dette bidraget gjøres i etterkant.)