Hopp til innhold

Fra fiskelykke til ulykke

– Vi kjempet for livet. Sa til hverandre at vi skulle klare oss. Vi skulle hjem til familiene våre, forteller tyske Bastian Ebmeier (37). Sammen med tre kamerater klamret han seg fast til et båtskrog i over seks timer. Så kom redningsskøyta.

Vi er på Hitra i Sør-Trøndelag, en kystkommune med 4 500 innbyggere og 2 500 øyer, holmer og skjær. Fra mars til oktober finner tusenvis av fisketurister veien hit for å fiske i et av Europas beste områder for havfiske. Noen kommer med bobil, andre leier privathus, mens de fleste besøker etablerte turistfiskeanlegg.

Dessverre hender det at fiskelykken snur til ulykke. I 2016 omkom 27 personer i fritidsbåtulykker i Norge, ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet. Fem av disse var utenlandske fisketurister, og slik har det vært i mange år: Fisketuristene er overrepresentert på statistikken.

Stille idyll på sjøen
Langs norskekysten kan været skifte fra havblikk til uvær på kort tid.

Overrasket av været

Det er en fin høstmorgen da Bastian Ebmeier og kameratene Markus Schrader (41), Arnold Passon (47) og Bernhard Neumann (45) er ferdig med frokosten. Alle er fra Bielefeld i Tyskland, og har vært på fiskeferie i Norge siden 2008. De siste tre årene har de bodd på turistfiskeanlegget Stadsvik Brygger.

Klokka ni setter de kursen mot Frøya i følge med venner i en annen båt. De prøver fiskelykken på ulike steder fram til båtene skiller lag rundt klokka ett.

Rett etter snur været. Det blåser opp, og kameratene tar inn fiskeutstyret. Bølgene blir stadig høyere rundt den 17 fots store aluminiumsbåten, og brått slår en bråttsjø inn i båten. De stopper motoren, og prøver å lense båten. Da enda en bølge slår inn over båten, begynner den å synke under dem. Panikkslagne gir de full gass for å få den over bølgen, men i stedet havner alle i vannet.

Nå ligger tre av dem på samme side av båten. De prøver å snu den, men må gi opp. De drar seg opp på båtskroget, en holder seg fast foran, en sitter i midten, den tredje på motoren. Fjerdemann ligger i vannet, men etter en times tid får de festet et tau rundt ham og dratt ham opp på båten.

Timene går mens den kantrede båten driver utover Frøyfjorden, mot åpent hav. Så snur strømmen, og tar dem tilbake mot samme sted. Flere båter passerer. De roper og vinker, men ingen ser dem der de alle ligger med deler av kroppen i sjøen.

Mange tanker går gjennom hodene deres. De kjemper for livet. Oppmuntrer hverandre mens sjøen slår over dem. Dette skal de klare, de skal hjem til familiene som ikke aner hva de gjennomgår. De kan ikke dø nå, men det er for langt og for kaldt å svømme til land.

Havet
Seaking-helikopteret fra 330-skvadronen oppdager de fire turistfiskerne fra lufta, og gir beskjed til redningsskøyta.

Klamrer seg fast i frykt

Snart blir det mørkt. Gjengen de dro ut sammen med har vært på land en god stund, og skjønner ikke hvor Bastian, Markus, Arnold og Bernhard blir av. De prøver å ringe to av dem, men kommer rett til mobilsvar. Da slår de nødnummeret som Jan Pedersen ved Hitra Turistservice, har gitt dem. Pedersen kontakter politiet, og klokka 19.20 setter Hovedredningssentralen i gang et søk med Sea King fra 330 skvadronen, redningsskøyta «Horn Flyer» og flere andre båter. Eieren av Stadsvik Brygger, Halvor Stadsvik, deltar også sammen med tyskerne som meldte dem savnet.

På båthvelvet hører de med ett lyden av et helikopter, og håpet om å komme hjem stiger. Noen leter etter dem! Helikoptermannskapet finner dem og varsler redningsskøyta. Etter noen minutter ser de fire vennene i vannet at den kommer fossende inn fra høyre side. «Der kommer båten!», roper de til hverandre.

Reddes opp av vannet
Reddes opp av vannet

– De gjorde en fantastisk jobb. På 1-2-3-4 var vi alle reddet. Vi har opplevd at det kan være farlig å fiske. Nå har vi fått livet i gave.

Livet i gave

På dekk står redningsmann Kim Lundberg klar til å hoppe i sjøen. Han svømmer mot dem, og tar med seg én og én tilbake til redningsskøyta. Lundberg og kollegaen river av dem vester, flytedresser og klær og gir dem nye plagg, varmt vann og energibarer. Samtidig styrer skipsfører Helge Skarpnes mot land, der de blir kjørt videre til sykehus for en grundig sjekk.

– Vi klarte nesten ikke å holde oss oppreist. Vi krøket oss over dekket og inn i styrhuset, musklene var stive og vonde. Vi hadde vært så redde. Vi klamret oss fast i frykt, sier Bastian Ebmeier da vi møter de fire søndag formiddag.

De har hatt noen timer urolig søvn og fått snakket med sjokkerte, men lykkelige familier hjemme i Tyskland. Nå sitter de rundt kjøkkenbordet i bryggeleiligheten, og prøver å bearbeide at de har vært nær døden.

– Hadde vi ikke hatt på oss flytedress og redningsvest…, sier Bastian Ebmeier, og stopper opp. – Uten hadde vi ikke hatt en sjans.

Alle fire er takknemlig for at så mange søkte etter dem, og roser mannskapet på redningsskøyta.

– De gjorde en fantastisk jobb. På 1-2-3-4 var vi alle reddet, sier Ebmeier, og konkluderer: – Vi har opplevd at det kan være farlig å fiske. Nå har vi fått livet i gave.

Doner

Kontonummer: 5005.26.50000

Velg type …


For å kunne gi deg skattefradrag ber vi om at du oppgir ditt fulle fødselsnummer. Les mer om skattefradrag og hvorfor vi trenger fødselsnummeret ditt.

Redningsselskapet følger regelverk i forhold til behandling av personopplysninger for givere.

Jeg vil betale med …

(Registrering av navn på dette bidraget gjøres i etterkant.)