Hopp til innhold

Hjerteskjærende i Middelhavet

I bitende vind og et hav som knapt holder tre grader kjemper 18 barn for livet. –Dette kommer til å brenne seg fast i minnet, forteller skipsfører Rune Pedersen som styrte redningsskøyta til land – med et av barna på fanget.

18 barn og en gravid kvinne

Den 5. August 2015 var det liten kuling fra nordøst og sludd i lufta da redningsskøyta fikk melding om at mellom 60 og 70 mennesker i en overfylt gummibåt var i nød i farvannet mellom Tyrkia og Hellas tirsdag formiddag.

Da redningsskøyta kom fram, var flere frivillige organisasjoner i gang med redningsarbeidet, og alle ble overført til redningsskøyta – blant dem 18 barn og en gravid kvinne.
– Det var forferdelig kaldt, og flere ha vært i vannet. På disse båtene sitter mennene på kanten, mens barna og kvinnene er samlet i midten. Her samler det seg gjerne vann, og da blir de våte først, forteller Pedersen.
Barna og den gravide kvinnen ble tatt inn i redningsskøyta, mens resten fikk hjelp på dekk.

Bildet viser barn fra Hellas som har blitt reddet

En tøff start på livet. Tusenvis av familier blir tvunget ut i flukt. For første gang siden flyktningekrisen startet, er det flest kvinner og barn som kommer til Europa. Ifølge Unicef utgjør nå barna 36 % av de som kommer fra Tyrkia til Hellas.

– Vi la noen av barna i lugarene våre, og gjorde om messegulvet til et lite hospital for å få plass til alle. Det var unger over alt, og mye hyling og skriking. Men folkene våre jobbet raskt og effektivt. Vi fikk kledd av barna og begynte å varme dem opp. De var veldig forfrosne, sier skipsføreren.
I tillegg til mannskapet på redningsskøyta, som består av tre fra Redningsselskapet og tre fra norsk politi, fikk de om bord en sykepleier og en lege fra Leger uten grenser og Greenpeace International, som også var på stedet.
– Det var så mange barn som trengte øyeblikkelig hjelp, at vi hadde behov for flere hender, forteller Pedersen.

Bildet viser en baby og en redningsmann

Barna var søkkvåte og nedkjølte. De ble kledd av og varmet opp i messa på redningsskøyta. Flere av barna ble varmet opp i mannskapslugarene.

Fotograf: Kripos/RS «Peter Henry von Koss»

Fikk barn på fanget

Skipsføreren styrte redningsskøyta inn til landsbyen Molyvos på Lesvos.

– Selv fikk jeg et barn opp i styrhuset. Det rant vann av gutten da jeg fikk ham i armene. Det var bare å ta av ham klærne, få ham tørr og pakke ham inn i pledd. Det var en tøff halvannen time med en unge på fanget, båtkjøring og kommunikasjon med folk på dekk og på VHF-en. Ett barn omkom i ulykken, og ble kjørt til land av en annen båt.

– Foreldrene fikk beskjed på kaia. Scenen som utspilte seg gjorde sterkt inntrykk. Dette kommer til å brenne seg fast i minnet, sier Pedersen, som har vært om bord siden 13. januar.

Jeg vil være med og redde liv Middelhavet

Kontonummer: 5005.26.50000

Velg type …


For å kunne gi deg skattefradrag ber vi om at du oppgir ditt fulle fødselsnummer. Les mer om skattefradrag og hvorfor vi trenger fødselsnummeret ditt.

Redningsselskapet følger regelverk i forhold til behandling av personopplysninger for givere.

Jeg vil betale med …

(Registrering av navn på dette bidraget gjøres i etterkant.)