Hopp til innhold

Plastpatruljen

Bli med å rydde Bergens kyst med plastpatruljen!

Siste nytt fra Plastpatruljen:

Kick off 2023

Vi har gleden av å invitere til kick off for årets Plastpatrulje tirsdag den 20. juni 2023. Ordføreren i Bergen er som vanlig invitert og alle samarbeidspartnere med inviterte.

Bildet viser en redningsskøyte langs kysten i Bergen

Flere patruljer

Nytt av året er at vi kjører parallelle Plastpatruljer i flere byer i landet; Bergen, Florø, Stavanger, Sandnes, Drammen med mer.

Bildet viser en redningsmann som rydder plast langs kysten

Ryddeaksjoner

Nytt av året er at vi skal ha lokale ryddeaksjoner i nærområdet til alle samarbeidspartnere. Vi skal rydde rundt Akvariet, Strandgaten, ved Norsk Gjenvinning på Sotra, i nærområdet til Bergen og omland friluftsråd på Helleneset og i Fjellsiden sammen med Naturvernforbundet.


Kick off 2023

Ordfører Linn Kristin Engø i Bergen åpnet offisielt Plastpatruljen 2023. I hele sommer tråler ungdom Byfjorden og frivillige kan få ut ryddeutstyr og levere søppel til oss. Overraskelsen var stor da alle fikk vite at vi på samme tidspunkt startet Plastpatrulje i Florø og Stavanger! Målet er ti byer/steder med koordinert oppstart til neste år. Trålen ble døpt «Torbjørn» og gudmor Christine Revheim Hansen fikk RS Vest i gave.

Nyt båtlivet med god samvittighet i sommer!

Plast i havet er et økende problem, og alle som ferdes på sjøen har et ansvar med å holde kysten ren. Bergen havn sommertjenestefrivillige fra NaturvernforbundetBergen kommuneClear OceanBergen og Omland friluftsråd, Norsk gjenvinning og Redningsselskapet går nå inn i et samarbeid, og oppfordrer båtfolket til å være med å rydde opp plast og avfall langs den flotte norske kysten vår. Plastpatruljen hadde en stor suksess i fjor, der vår kjære bosstrål var med å rydde opp avfall langs sentrumsnære våger, viker og nes.

Bildet viser plastoppsamleren fra Clear Ocean som blir slepet rundt i Vågen i Bergen
Plastoppsamleren fra Clear Ocean blir slept gjennom Vågen i Bergen.

Kick off 2022

Det ble en overveldende flott dag med offisiell Kick off sammen med alle samarbeidspartnere, Ordfører i Bergen, Fylkesvaraordfører i Vestland og gjester. Trålen ble avduket og årets samarbeidspartnere avslørt av Ordfører og Fylkesvaraordfører. Masse taler og fine ord på et prosjekt som vi ønsker å få til flere steder i landet.


Om samarbeidspartnerne

REDNINGSSELSKAPET

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon som jobber aktivt mot vår visjon; Ingen skal drukne. Vi har Redningsskøyter og kontorer langs hele Norskekysten som redder liv, berger verdier og forebygger.

Redningsselskapet Region Vest har vært med siden oppstarten på Plastpatruljen og det er oss du ser slepe noten i Byfjorden, Vågen, Sandviken og i Damsgårdssundet. Nytt fra i år er et bemannet kontor i våre egne lokaler på Tollbodallmenningen hvor samarbeidspartnere og kunder kan komme innom å få materiell som søppelsekker og informasjon om Plastpatruljen og annet.

Les mer om våre medlemskapfrivillig arbeidkurs eller mer informasjon om oss.

BERGEN OG OMLAND FRILUFTSRÅD (BOF)

Et interkommunalt samarbeidsorgan med 12 deltagerkommuner i Bergensregionen: Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Alver, Samnanger, Tysnes, Øygarden, Vaksdal, Kvam og Osterøy.

Våre oppgaver:

Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp til å rydde strender eller håndtering av avfallet i etterkant. All nødvendig kontaktinformasjon, og kart over våre 240 friluftsområder finner du på bof.no

Har du båt finner du mye god informasjon om steder å dra langs vestlandskysten på vestkystparken.no

CLEAR OCEAN

Clear Ocean er et Bergensbasert og samfunnsorientert oppstartsselskap som utvikler enkel, rimelig og gjenvinnbar spesialtrål for å sanke plast som flyter i havet. Konseptet med Plastpatruljen er utviklet for å sette tråling etter plast inn i en sammenheng med informasjonsdeling og holdningsskapende arbeid. Følg Clear Ocean på Facebook og på vår hjemmeside.

BERGEN KOMMUNE

Bergen Kommune deltar i en rekke prosjekt for å forhindre forsøpling og forurensing, både på land og i sjø. Disse omfatter alt fra tildekking av forurenset sjøbunn gjennom prosjektet Renere Havn Bergen, til deltakelse i forskningsprosjektet Urban Mikroplast, som har til hensikt å kartlegge utslipp av mikroplast i det urbane bymiljø. Kommunen har også et arbeid gående med fjerning av eierløse båter, og bidrar generelt i håndteringen av akutte forurensingssituasjoner. Videre følger kommunen opp tiltaksplan mot plast og annen marin forsøpling. Vi er også svært glade for det store engasjementet for strandrydding blant byens innbyggere. Les mer om prosjektene våre her.

NATURVERNFORBUNDET HORDALAND

Naturvernforbundet er Norges eldste natur-og miljøvernorganisasjon. Vi jobber for å ta vare på elvene, fjellene, fjordene, sjøene og skogene. Vi engasjerer oss i et bredt spekter av saker, fra naturvern til klima, energi, samferdsel og plast. I vår region har vi et fylkesstyre, studentlag, samt lokallag på Askøy, i Bergen, Kvam, Kvinnherad, Nordhordland, Stord og på Voss.

I 2017 startet vi opp prosjektet Plastjakten, hvor vi arrangerer ryddeaksjoner for frivillige og jobber for å forebygge videre forsøpling.

Våre delmål er som følger:

I år har vi fått støtte til prosjektarbeidet vårt fra Handelens Miljøfond og Vestland Fylkeskommune, tusen takk! 

Følg prosjektet på Instagram eller Facebook.

BERGEN HAVN

Selskapet Bergen Havn AS er et havnesamarbeid mellom Bergen kommune og omlandskommunene Alver, Askøy, Austrheim, Bjørnafjorden, Fedje og Øygarden.

De viktigste oppgavene til havnen er å forvalte, drifte og utvikle havneområdene til det beste for regionen. Bergen Havn bistår også havnedistriktet med å holde farleden fri for søppel, plast og gjenstander som kan være til hinder for fremkommeligheten på sjøen.

Bergen Havn er også med i prosjektet Renere Havn Bergen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Bergen kommune, Bergen Havn og Miljødirektoratet for å hindre spredning av miljøgifter fra en forurenset sjøbunn og skape et renere miljø i Bergen havn.

Norsk Gjenvinning

Norsk Gjenvinning har siden oppstarten i 1926 utviklet seg til å bli Norges største totalleverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Vi ønsker å innta en ledende rolle innenfor utviklingen av sirkulærøkonomiske løsninger, og samarbeider aktivt med våre kunder, andre bedrifter og institusjoner for å nå vår misjon;
Det finnes ikke søppel mer.

Vi ønsker å være en aktiv partner i Plastpatruljen og å være en pådriver for det tankesettet som ligger bak Plastpatruljens misjon; Å holde kysten ren.
Avfall i havet og langs kysten er etter vårt syn ressurser på avveie.
Norsk Gjenvinning er ikke en avfallsbedrift, men en råvareleverandør. Vi samler inn avfall lokalt, foredler det i industrielle prosesser, for så å selge det som alternative råvarer til det globale markedet. Vi har en ambisjon om å være bransjens beste aktør når det gjelder bærekraft, og skal akselerere verdens overgang til en effektiv sirkulærøkonomi.

Ambisiøse mål, men et tankesett hele selskapet og våre ansatte stiller seg bak. Selv med selskapets nasjonale og globale forpliktelser, vet vi at jobben starter i lokalmiljøet. Det er viktig for Norsk Gjenvinning å bidra til at vi klarer å holde Bergens vakre kystlinje ren!

Les gjerne mer om Norsk Gjenvinning på våre nettsider www.ngn.no eller følg oss på facebook for flere nyheter.

Akvariet i Bergen

Stiftelsen Akvariet i Bergen har gitt bergensere og gjester et fantastisk møte med dyrelivet på dypet og landjorda siden 1960. Akvariet sin visjon er ønske om å skape gode opplevelser og minner for livet til både store og små. Vi vil bygge LæreLyst om livet i havet. En viktig del av formidlingen om livet i havet er å sette søkelyset på plast i havet-problematikken, og få oppmerksomhet om dette alvorlige og globale problemet.

Siden 2017 har vi hatt en årlig Plastby-konkurranse hvor barn og unge har deltatt med sine byggverk laget av plast. Byggematerialene er funnet ved rydding og sortering. Vi har mottatt hundrevis av flotte byggverk. Dette har også ført til bevisstgjøring rundt plast, hva det gjør med naturen og hva vi må gjøre med det. Akvariet er opptatt av å dele av sin kunnskap med de besøkende, for det er nemlig mulig å gjøre noe med problemene, om alle er med og bidrar.

Vi formidler også om plastproblematikken i våre presentasjoner om dyrene. Hvilke utfordringer de som lever ute i naturen har og får. Sjøløven Amy viser publikum hvordan og hva man skal gjøre med plass man finner i sjøen. Nemlig at vi plukker det opp. 

Plastpatruljen vil redde kysten

Våre flinke frivillige på redningsskøytene ferdes langs kysten hver eneste dag, og ser det flotte dyrelivet som befinner seg der på nært hold. Dessverre er det slik at plast utgjør 70-80% av all søppel som befinner seg i naturen, og 8 tonn plast ender i havet hvert år. Her har plasten en levetid på opptil flere hundre år, og kan ta opptil 16 generasjoner før den er helt brutt ned. Dette går utover alt fra små plankton til store hvaler, som er viktige vesen for et godt økosystem i havet. Mye av plasten synker til bunns, noe som gjør den vanskelig å fjerne. Enda vanskeligere blir det når den blir brutt ned til små biter. Derfor er det viktig å ta grep nå!

Plastpatruljen er tiltak for å bedre Bergens vakre kystlinje, og få den fri for plastikk og avfall. Jo flere som bidrar til å plukke og samle opp plast fra havet, jo fortere kan vi redde kysten vår!

Bildet viser en redningsskøyte langs kysten i Bergen
Hjelp oss med å bevare den flotte kysten i Bergen!

Meningsfult arbeid

For oss i Redningsselskapet betyr det mye å spre ordet om viktigheten til å fjerne søppel både langs, og i kysten. Vi vil bevare det flotte dyrelivet og vakre naturen vi har i dag. Et av våre formål er nemlig å berge verdier, og grunnet våre redningsaksjoner mot forliste fartøy, skåner vi miljøet for oljeutslipp og plastavfall for mange millioner i året. Vi vil bidra der vi kan ellers, og plastpatruljen er et supert tiltak for å få flere med på en nasjonal ryddeaksjon. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å tenke miljø – ikke kast plast og avfall i naturen, og vær flink til å sortere avfallet ditt. Sammen gjør vi kysten bedre!

Spørsmål?

Ta kontakt.

Endre Ytreland

Regionleder, Vest
Telefon: 99093011
E-post: Vis e-post