Hopp til innhold

Ta vare på kalesjen

Mange har båten liggende på sjøen om vinteren, og da er som regel kalesjen på – dersom båten har slik.

Å berge kalesjen gjennom vinteren kan være litt utfordrende. Våt snø kan tynge båten betydelig ned, og det kan også ødelegge kalesjen. Vi har sett litt på hva du kan gjøre for at det ikke skal skje.


Tekst og foto: Trond J. Hansen

Les flere tips for vedlikehold av båt på vinteren her. 

Sørg for at kalesjen er nyimpregnert før vinteren. Om ikke vil fukt trenge inn i duken, og den vil bli islagt når det kommer kulde ­– ­noe som igjen vil gjøre at den holder mer på snøen og at den vil bli vanskelig å håndtere. Kalesjen vil også kunne bli skadet av at det blir frostspreng i sømmene. Har du seilbåt, kan du gjøre tilsvarende arbeid med lazybag, bomtrekk og så videre.

Varme i båt på vinteren

Du kan legge en glatt presenning over kalesjen. Da kan det være lettere å få bort snøen. Denne må festes godt.

Ekstra tyngde i form av snø og påkjenning på grunn av vintervær, kan føre til økt belastning på kalesjen. Sjekk kalesjestrammere og at gummien i kalesjestrikk ikke er morken. Skift dem i så fall.

Bildet viser en båt med kalesje om vinteren.

Dersom båten har store flater med kalesje, vil vi anbefale å forsterke bøylesystemet på undersiden. Ha gjerne av avstøtting slik at den ikke klapper sammen ved tung snø. Sett avstøttingene opp slik at du fordeler belastningen jevnest mulig.

Sett inn glidelåser med fett, da er det lettere å håndtere den og is og snø fester seg ikke så mye. Det finnes egne spesialmidler til glidelås, men en stump stearinlys kan også fungere bra som voks. Andre produkter som fungerer godt er bivoks, parafinolje eller rett og slett Lypsyl. Fettstift til tørrdrakt-glidelås er også utmerket.

Når det er kaldt blir vindusflatene stiv og lite medgjørlig, og kan også lett sprekke. Det kommer også lett dugg når båten varmes opp. Ved å vaske dem blir de mykere og det dugger mindre på dem. Du kan bruke vanlig vindusspray og tørke godt med mykt papir eller en myk duk. Enda bedre er det med spesialmidler for kalesjevinduer.

Bildet viser en båt med kalesje om vinteren.

Dette gjelder hele båten. Unngå «snøfangere», ting som holder på snøen – for eksempel taukveiler og jolle. Dess renere flater, dess lettere er det å få bort snø.

Det beste tipset er å se til båten jevnlig, og også holde øye med andre sine båter. Hjelp hverandre dersom det ligger store mengder snø på båt og kalesje.

Trond J Hansen impregnerer kalesjen.

Dersom du har båten i opplag, kan vinteren være en god tid å ta service og vedlikehold på kalesjen. Sjekk at alt er i orden, vask og tørk den og sett den inn med god impregnering. Deretter lagres den mørkt og tørt frem til våren.