
Påmeldte skoler
Bergen, Stavanger og Haugesund
«RS Trygg i vann» kurset er at av de store satningsområdene i det forebyggende arbedeidet mot å nå vår nullvisjon.
Kurset er koblet opp mot de nye kompetansemålene som er satt for skolene på ungdomstrinnet.
Kurset “RS Trygg i vann” er et kurs som følger læreplanens kompetansemål. Kurset gjennomføres i perioden september til april – og er delt opp i to deler;
En teoretisk del som blir gjort ved e-kurs på skolen og en praktisk del som Redningsselskapet gjennomfører ved land og i sjø. Alle elever må ha gjennomført og bestått e-læringen for å kunne delta på den praktiske delen av kurset. Skolen vil få tilgang til e-kurset når de melder seg på kurset.
E-kurset gir deltakerne en teoretisk innføring i tema som omhandler trygg ferdsel ved sjø, selvberging, livredning, hypotermi, hjerte- /lungeredning, stabilt sideleie og alarmering.
Den praktiske delen av kurset starter med at elevene får utlevert grønnkasse med vest, våtdrakt hansker og sko. Hele klassen samles så i klasserommet hvor de får informasjon om dagens aktiviteter og viktige sikkerhetsrutiner. Elevene blir så delt i to grupper hvor de får opplæring i hjerte- og lungeredning på Anna dukke og sideleie. Elevene øver parvis i å legge hverandre i sideleie. Alle elevene skifter så til våtdrakter.
Gruppene gjennomfører først en runde utendørs med opplæring i hvordan man ferdes trygt ved sjø og tolker vind- og bølge- og værforhold. Deretter får elevene trene på bruk av livliner og livbøyer. Elevene blir så sendt puljevis i sjøen, hvor de får øvelse i å håndtere kuldesjokk, spare krefter ved å flyte i vannet, ta imot livliner/-bøyer og redde seg om bord i båt. Elevene øver også på å redde hverandre i vannet ved bruk av livbøye.
Det stilles ingen krav til svømmedyktighet for å gjennomføre kurset. Alle elever er sikret både med våtdrakt og redningsvest når de er i sjøen. Formålet med kurset er gi elevene en bedre forståelse for selvberging og livredning med trening i realistiske omgivelser. De skal få føle på mestring og få et bedre grunnlag for å gjennomføre aktiviteter i det maritime miljø på en sikker måte.
Vi i Redningsselskapet har alltid sikkerhet som førsteprioritering ved gjennomføring av våre kurs.
Alle instruktører som jobber på «RS Trygg i vann» har godkjent instruktør utdannelse, god kunnskap om HLR-prosedyrene og oppfyller alle krav som er satt for å jobbe med elever i vann
Norge er et «vannland». De aller fleste har vann, elv, sjø eller hav i nærområdet. Det gir grunnlag for fine opplevelser og aktiviteter.
Redningsselskapets visjon er at ingen skal drukne – men vår statistikk viser at rundt 90 personer omkommer i drukningsulykker årlig. Det er nesten like mange som i veitrafikken.
17 prosent av de som omkommer er barn og unge under 25 år. For å ferdes trygt på, i og ved vann må vi lære å forutse og unngå uhell, og ha ferdigheter som gjør at vi kan berge både oss selv og hjelpe andre i en drukningssituasjon. RS Trygg i vann-kurset gir deg det.
Vil du ha mer informasjon om RS Trygg i vann og hvordan din skole eller kommune kan ta del i tilbudet?
Troms og Finnmark, Nordland eller Trøndelag: Ta kontakt med Marie Byberg i RS Region Nord.
Møre og Romsdal, Vestland eller Rogaland: Ta kontakt med Ronny Rosenberg eller Dag Kjetil Tufte i RS Region Vest.
Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo eller Innlandet: Ta kontakt med Vivi Lundgren Schumann i RS Region Sør-øst.
RS Trygg i vann følger samme pensum som Livredningskursene utviklet av NTNU, Norges Padleforbund og Redningsselskapet. RS Trygg i vann kvalifiserer derfor elevene til «Introkurs livredning» i våttkortstigen.
Lynghaug skole var i dag på det mest profesjonelle, beste, utrolig lærerike, krydret med mestringsopplevelser, sosialferdighetstrening i massevis, kurs i sandviksbodene i deres regi. Kurset dekket mange kompetansemål i kroppsøving samt flere mål i andre fag. I tillegg gav det inspirasjon til dybdelæring av flere tema. Dette må bli obligatorisk og alle elever på 9 trinn må få oppleve en slik dag. Tusen takk til dere som gjorde dagen til en opplevelse for oss.
Siv heiberg og Tommy Jetmundsen