Redningsselskapets drukningsstatistikk
Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.
Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – siste måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.
Sju personer druknet i september
Sju personer mistet livet i drukningsulykker i september, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 78 personer druknet i Norge, noe som er 13 prosent flere enn på samme tid i fjor.
Alle som omkom i drukningsulykker foregående måned var voksne menn. Hittil i år har 66 menn (85 %) og 12 kvinner druknet i Norge.
Drukningsulykker i september
Fem av ulykkene i september skjedde fra fritidsbåt.
- Trøndelag: En mann i 70-årene omkom etter at båten han og en annen mann satt i veltet på et vann i Tydal kommune under en jakttur.
- Trøndelag: En mann i 70-årene ble funnet omkommet i et vann i Lierne kommune, etter å ha falt ut av en robåt. Mannen var på jakttur.
- Trøndelag: En mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna på Skansen i Trondheim etter en leteaksjon.
- Vestland: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen ved Fonno i Fitjar kommune, sannsynligvis etter å ha falt over bord.
- Agder: En mann i 60-årene omkom etter at han falt i sjøen fra brygga i en småbåthavn i Søgne i Kristiansand kommune.
I september var det også en ulykke med kjøretøy havnet i sjøen, og en hendelse som er kategorisert som fall fra land:
- Nordland: En mann i midten 70-årene omkom etter at bilen hans kjørte utfor en kai og havnet i sjøen i Stokmarknes i Hadsel kommune.
- Vestland: En 29 år gammel mann ble funnet omkommet i et vann i Bergen sentrum, etter å ha vært savnet i to dager. Hendelsesforløp er ikke kjent.
Hummerfiske-start
I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk for perioden 2017 – 2023. I snitt omkom tre personer fra fritidsbåt i oktober måned i denne perioden.
– I oktober er det fremdeles en god del aktivitet på sjøen. Hummerfisket er høstens store eventyr for mange. Tenk sikkerhet før og under turen; Sjekk værmeldingen, bruk flyteplagg, kle deg godt og sørg for at du kan varsle om du trenger hjelp, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Se Redningsselskapets råd for hummerfisket
- Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.
Ny rapport om drukning
Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge de siste fem årene.
I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:
- Hvem som drukner
- Hvordan ulykkene skjer
- Når og hvor ulykkene skjer
- Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
- Drukningsforebyggende tiltak
- Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge
Les og last ned rapporten her
Drukningsulykker så langt i 2024
Har du spørsmål om drukning?
Sommerøya – gratis livredningskurs
Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.
Gjennom spill og videoer lærer du:
- Å vurdere risiko rundt sjø og vann
- Å gjenkjenne en drukningsulykke
- Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
- Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
- Førstehjelp ved drukningsulykker
Drukning er ikke som på film
Slik redder du noen som holder på å drukne
Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia
En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her
I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.