Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Over ser du månedsstatistikk pr 31. oktober, og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid (se så langt i 2022 her), Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

Sju personer druknet i oktober

Sju mennesker omkom i drukningsulykker i oktober. Så langt i år har 79 personer druknet, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Redningsskøyta «Stormbull» deltok i søket etter hummerfiskeren i 60-årene som omkom utenfor Langesund i oktober.

På samme tid i fjor hadde 68 mennesker druknet i Norge. Av de 79 registrerte drukningsulykkene hittil i år, har 75 skjedd i Norge. Fire norske statsborgere har druknet utenlands.

Ulykkene i oktober

Av sju ulykkene i oktober skjedde tre fra fritidsbåt. En mann i 60-årene, som hadde vært på hummerfiske, ble funnet omkommet i sjøen utenfor Langesund i Vestfold- og Telemark fylke. En kvinne i 30-årene døde etter at en fritidsbåt kantret i Askvoll kommune i Vestland. En mann ble lettere skadd i ulykken, mens et fem år gammelt barn ble alvorlig skadd. I Tysnes i Vestland omkom en mann i 50-årene, som havnet i sjøen etter at seilbåten hans grunnstøtte.

Hittil i år har 33 personer druknet fra fritidsbåt, noe som er åtte flere enn i hele 2021.

Det var også tre drukningsulykker etter fall fra land eller brygge.En mann i 70-årene ble funnet livløs i sjøen i Bergen siste dag i oktober. Tidligere i måneden druknet en mann i 70-årene etter fall i en elv i Leksvik i Trøndelag. I Farsund i Agder ble en kvinne i 30-årene funnet omkommet i sjøen noen dager etter at hun ble meldt savnet.

Så langt i år har 25 personer druknet etter fall fra land. Det er én mer enn i hele fjor.

Et lite barn omkom også etter en drukningsulykke i et privat hjem i Lindesnes kommune den siste uka i oktober. Hendelsesforløpet er ikke kjent.

Flest drukninger i Vestland

Av de 79 personene som har druknet mellom januar og oktober i år, er 86 % menn og 14 % kvinner. 42 % har vært fra 60 år og oppover.

Ved utgangen av oktober har det vært 14 drukningsulykker i Vestland fylke. Ni personer har druknet i Viken, mens åtte har omkommet i bådeTrøndelag og Agder. Rogaland og Oslo har færrest drukningsulykker, med fire i hvert fylke.

Høst i vannet

Illustrasjonsbilde: Høstvannet er kaldt. Det er viktig å beholde roen og vente til kuldesjokket går over om du faller i vannet ved et uhell.

Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at det ofte er et oppsving i antall drukningsulykker i oktober.

– Gode forberedelser er viktig enten du skal på hummerfiske, padle kajakk eller gå tur langs sjø eller vann utover høsten. Planlegg turen, og tenk alltid på sikkerhet i forkant av en vannaktivitet, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet. 

Utover høsten synker temperaturen i vannet, og Redningsselskapet oppfordrer alle til å tenke over hvordan du skal reagere om du havner i kaldt vann ved et uhell.

– Når vanntemperaturen er under 15 grader reagerer kroppen med kuldesjokk. Det betyr ukontrollert gisping, noe som gjør at du kan puste inn mye vann og drukne. Om du er klar over at kuldesjokket går over, er sjansen mindre for at du får panikk. Da kan du heller bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.

Drukningsulykker pr 31. oktober 2022

Menn
67
Kvinner
11

Kontaktperson spørsmål om drukning

Strandspill_bli en livredder. grafikk fra strand

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Drukningsstatistikk 2017 – 2020

Redningsselskapet overtok drukningsstatistikken fra Norsk Folkehjelp fra og med 2017. Under finner du månedsrapporter for perioden 2017 – 2020. De samme tallene samt månedstall og årsoversikt for 2021 og 2022 finner du også i den digitale statistikken øverst på denne siden.

Månedsrapporter 2020

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember (hele 2020)
Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2020.

Månedsrapporter 2019

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember
Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Månedsrapporter 2018

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember
Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2018.

Månedsrapporter 2017

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember
Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2017.
Se også Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag.