Redningsselskapets drukningsstatistikk
Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.
Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – siste måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.
39 personer druknet i sommer
14 personer omkom i drukningsulykker i august. Dermed har 39 personer druknet i Norge i sommer, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.
– Vi har dessverre lagt bak oss nok en sommer med svært mange drukningsulykker. De triste tallene understreker hvor viktig det er at nullvisjonen, som regjeringen vedtok i august i fjor, følges opp av en handlingsplan og mer ressurser til det drukningsforebyggende arbeidet, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
Fritidsbåt, bading og fall fra land
Alle utenom én av sommerens drukningsulykker skjedde fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land.
15 menn og to kvinner omkom i forbindelse med bruk av fritidsbåt, hvorav én ulykke skjedde under rafting. I samme periode i fjor druknet 11 personer fra fritidsbåt.
Den yngste personen var i starten av 20-årene, mens den eldste var i 80-årene. Ti av de omkomne var menn over 60 år, hvorav halvparten mistet livet etter å ha falt mellom båt og brygge.
Seks kvinner og fem menn druknet under bading i sommer, noe som er to flere enn i fjor sommer.
Den yngste var en gutt på 15 år, mens den eldste var en mann i 80-årene. Ulykkene er jevnt fordelt mellom sjø og vann.
Ni menn og en kvinne omkom etter å ha falt fra land mellom juni og august. Det er like mange som sommeren 2023. Ulykkene skjedde blant annet på tur, og under fiske i elv. Den yngste var en 13 år gammel gutt, mens den eldste var i 80-årene.
I underkant av halvparten (49 %) av sommerens ulykker skjedde i sjø, mens resten er fordelt på vann (28 %) og elver (23 %).
Halvparten over 60 år
49 prosent av de som druknet i sommer var 60 år eller eldre.
– Eldre voksne utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken, og fram mot 2040 vet vi at det vil være enda flere innbyggere i 70- og 80-årene. For å lykkes med å forhindre drukning er vi nødt til å jobbe koordinert og langsiktig mot denne aldersgruppen, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
14 drukningsulykker i august
Ti menn og fire kvinner omkom i drukningsulykker i Norge i august. Ulykkene er jevnt fordelt mellom fall fra land, ulykker fra fritidsbåt og under bading.
Fritidsbåt:
- Møre og Romsdal: En mann i 80-årene omkom i drukningsulykke i Innfjorden i Rauma, etter å ha falt mellom båt og brygge.
- Agder: En mann i 70-årene omkom etter at han falt mellom fritidsbåt og brygge ved Gjeving i Tvedestrand kommune.
- Vestland: En amerikansk kvinne i slutten av 20-årene døde etter at en vikingbåt fra Færøyene kantret utenfor Stad kommune. Fem personer ble reddet.
- Vestland: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt i sjøen fra en kai eller båt ved en øy i Austevoll kommune.
- Agder: En mann i 40-årene omkom etter at en båt kjørte på et skjær i elva Otra i Kristiansand. En person overlevde ulykken.
Fall fra land:
- Østfold: En mann i slutten av 20-årene ble funnet omkommet i elva Tista i Halden kommune etter å ha falt fra land.
- Akershus: En kvinne i 70-årene ble funnet omkommet i et vann i Jevnaker kommune etter å ha blitt meldt savnet etter gåtur.
- Agder: En polsk mann i 20-årene, som var bosatt i Rogaland, omkom etter å ha falt i sjøen ved Brufjellhålene i Flekkefjord.
- Vestland: En 13 år gammel gutt fra Ungarn, som var på ferie i Norge med familien, omkom etter at han falt i Bondhuselva i Kvinnherad.
Bading:
- Oslo: En kvinne i 60-årene omkom under bading i Sognsvann i Oslo.
- Trøndelag: En tysk mann i 80-årene omkom da han forsøkte å svømme etter en båt på rek i sjøen i Melhus kommune.
- Rogaland: En mann i 20-årene omkom under bading på Orrestranda i Klepp kommune.
- Akershus: En kvinne i 70-årene druknet da hun badet i et vann i Aurskog-Høland kommune.
I tillegg er én ulykke er kategorisert som «Annet», etter at en mann i 50-årene druknet etter en sykkelulykke der han havnet i et vann i Nordre Follo kommune i Akershus.
Så langt i år har 71 personer druknet i Norge. Det er en økning på 13 % fra samme tid i fjor.
Se hele pressemeldingen på NTB
- Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.
Ny rapport om drukning
Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge de siste fem årene.
I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:
- Hvem som drukner
- Hvordan ulykkene skjer
- Når og hvor ulykkene skjer
- Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
- Drukningsforebyggende tiltak
- Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge
Les og last ned rapporten her
Drukningsulykker så langt i 2024
Har du spørsmål om drukning?
Sommerøya – gratis livredningskurs
Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.
Gjennom spill og videoer lærer du:
- Å vurdere risiko rundt sjø og vann
- Å gjenkjenne en drukningsulykke
- Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
- Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
- Førstehjelp ved drukningsulykker
Drukning er ikke som på film
Slik redder du noen som holder på å drukne
Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia
En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her
I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.