Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – 2023. Fra 2022 er ulykker med norske statsborgere i utlandet inkludert – se egen fane. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk

Tre personer druknet i april

Tre personer omkom i drukningsulykker i april. Så langt i år har 23 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er én mer enn på samme tid i fjor.  

Mellom januar og april druknet 20 menn og tre kvinner i Norge. Åtte av ulykkene har skjedd i Agder, mens seks personer har druknet i Nordland. Vestland har hatt tre drukningsulykker så langt i år, mens to personer har druknet i henholdsvis Møre og Romsdal og Rogaland. Både Finnmark og Østfold har hatt én drukningsulykke.

Drukningsulykkene i april

I april skjedde to av ulykkene skjedde i småbåthavner. Én person mistet livet i forbindelse med dykking. Alle de tre var menn.

Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.

Drukningsulykker så langt i 2024

Menn
20
Kvinner
3

Har du spørsmål om drukning?


Vinterøya – gratis livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs «Vinterøya» passer for ungdommer, foreldre og andre som vil lære hvordan de kan ferdes trygt rundt is og vann vinterstid.

Gjennom spill, videoer og litt tekst lærer du:

– Hva du gjør om du faller ut i kaldt vann
– Forberedelser, risikovurdering og utstyr for en trygg tur på isen
– Hvordan du berger deg selv om du går gjennom isen
– Hvordan du kan redde andre som har gått gjennom isen

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.