Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Over ser du statistikk for foregående måned og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid (se hele 2021 her), Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

Fire personer druknet i april

Tre menn og en kvinne omkom i drukningsulykker i april. Så langt i år har 21 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er tre flere enn på samme tidspunkt i fjor.

To av drukningsulykkene i april skjedde fra fritidsbåt. I Tvedestrand kommune ble en mann i 70-årene ble funnet omkommet i nærheten av en båt. En mann i 70-årene druknet da han falt ut av en båt under en fisketur ved Bildøy i Øygarden kommune.

To drukningsulykker er registrert som fall fra land i statistikken.  I Arna i Bergen ble en mann i 50-årene funnet i sjøen av forbipasserende, mens en kvinne i 30-årene druknet utenfor Hovedøya i Oslo. Hendelsesforløpene er ikke kjent.

Flest ulykker fra båt

Så langt i 2022 har åtte personer druknet fra fritidsbåt, mens fire personer har omkommet fra yrkesfartøy. Ni drukningsulykker har skjedd etter fall fra land.

19 av de 21 som hadde druknet ved utgangen av april var menn, og 80 prosent var fra 40 år og oppover. Ingen barn har omkommet i drukningsulykker så langt i år.

Det har vært fem drukningsulykker i Vestland fylke så langt i år, mens fire personer har druknet i både Nordland og Agder. Tre fylker har ikke hatt drukningsulykker så langt i år: Møre og Romsdal, Innlandet samt Vestfold og Telemark.

Vår i lufta, men vinter i vannet

Sjø- og vanntemperaturen er fremdeles under ti grader de fleste stedene i landet. Faller du ut i kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Da er det lett å få panikk og puste vann ned i lungene.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle i vannet, er det viktig å beholde roen og få kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Merk at drukningsstatistikken kan endres ved ny informasjon om enkelthendelser. 

Hva gjør du om du havner i kaldt vann?

  1. Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske rundt!
  2. Len deg bakover, og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon.
  3. Beveg armer og bein forsiktig om du trenger det for å holde deg flytende.
  4. Flyt til kuldesjokket har gitt seg, og du har kontroll på pusten din. Det tar fra 60 til 90 sekunder.
  5. Planlegg neste steg. Rop om hjelp, varsle på annet vis, eller svøm i trygghet om det er realistisk. Er du ved en båt eller et skjær, er det sannsynligvis lurest å holde seg der. 

Les mer om kuldesjokk i kaldt vann her

Drukningsulykker i 2021

Menn
19
Kvinner
2

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Strandspill_bli en livredder. grafikk fra strand

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne:

Drukningsstatistikk 2020

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember (hele 2020)

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukningsstatistikk 2019

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Kontaktperson spørsmål om drukning