Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Over ser du månedsstatistikk pr 31. august og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid (se så langt i 2022 her), Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

40 personer druknet i sommer

Tre av 15 drukningsulykker i juli skjedde under bading.

Totalt 40 mennesker mistet livet i drukningsulykker i sommer. 17 av ulykkene skjedde i august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

– Sommeren startet rolig med få ulykker i juni, men i både juli og august har vi dessverre opplevd mange drukningsdødsfall. 17 drukningsdødsfall i august er det høyeste antallet vi har registrert, siden vi tok over ansvaret for den nasjonale drukningsstatistikken for seks år siden, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Mange fritidsbåtulykker

Selv om det rapporteres om mindre bruk av fritidsbåt på sjøen i sommer enn de to foregående årene, har antallet drukningsulykker fra fritidsbåt mer enn doblet seg. Mellom juni og august druknet 17 personer druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt, mot åtte i både 2020 og 2021.

16 av de 17 som druknet fra fritidsbåt i sommer var menn, av disse var det ett barn.

­– Uansett om drukningsulykkene skjer fra båt, under bading eller etter fall fra land, er voksne menn er kraftig overrepresentert i drukningsstatistikken. Fra båt er mer enn 90 % menn, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

65 % av drukningsulykkene fra fritidsbåt i sommer har skjedd på sjøen, mens resten er fordelt mellom innsjø og elv. Tre av ulykkene skjedde fra henholdsvis kano, kajakk og raftingflåte.

Ni badeulykker

I sommer har åtte menn og én kvinne druknet i forbindelse med bading, noe som er én person mindre enn i fjor sommer. Alle de ni personene som omkom i badeulykker, var mellom 30 år og 80 år.

Fall fra land og dykking

I tillegg til har 11 mennesker i sommer omkommet som følge av drukning etter fall fra land. Disse ulykkene har blant annet skjedd i forbindelse med uteliv og under fisking i elver.

I sommer har det også vært to drukningsulykker i forbindelse med dykking, samt ett dødsfall etter at en mopedbil kjørte utfor en kai.

67 har druknet så langt i år

Totalt har 67 personer druknet så langt i år, og fire av disse var norske statsborgere som druknet i utlandet. 59 av de som har omkommet i drukningsulykker var menn, åtte var kvinner. Tre av de 67 var barn under sju år.

Åtte måneder inn i 2022 har åtte personer omkommet i drukningsulykker i både Vestland og Viken. Troms og Finnmark, Nordland, Agder og Innlandet har alle hatt seks drukningsulykker, mens fem personer har druknet i Trøndelag, Møre og Romsdal samt Vestfold og Telemark. Både Oslo og Rogaland har hatt fire drukningsulykker.

Se rs.no/drukning for detaljert drukningsstatistikk for august og 2022.

Statistikken for juli 2022 er endret fra 15 til 17 drukningsulykker etter ny informasjon. En ulykke under bading og en ulykke etter fall fra land er lagt til.

Oversikt over drukningsulykker i sommer

Juni – august 2022August 2022
Totalt i sommer40 drukningsulykker (6 i juni, 17 i juli, 17 i august)  17 drukningsulykker
ÅrsakerFritidsbåt: 17 (3 kano/kajakk/rafting) Fall fra land: 11 Bading: 9 Dykking: 2 Kjøretøy i vann: 1   Fritidsbåt: 6 (2 kano/kajakk/rafting) Fall fra land: 7 Bading: 4  
Alder0 – 7 år: 1 8 – 14 år: 0 15 – 25 år: 4 26 – 40 år: 9 41 – 60 år: 10 61 år og eldre: 16   15 – 25 år: 3 26 – 40 år: 3 41 – 60 år: 2 61 år og eldre: 9  
Kjønn37 menn, 3 kvinner  16 menn, 1 kvinne

Drukningsulykker pr 31. juli 2022

Menn
59
Kvinner
8
Strandspill_bli en livredder. grafikk fra strand

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Drukningsstatistikk 2020

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember (hele 2020)

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukningsstatistikk 2019

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017

JanuarMaiSeptember
FebruarJuniOktober
MarsJuliNovember
AprilAugustDesember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Kontaktperson spørsmål om drukning