Hopp til innhold

Bli med på laget

Redningsselskapet er, og har alltid vært en laginnsats. Vår felles beredskap berger liv og verdier når ulykker skjer, og forhindrer flere gjennom økt sjøvettkunnskap blant alle som ferdes her. Å redde liv er kjernen i alt vi i Redningsselskapet gjør, og siden 1891 har vårt mål vært at ingen skal omkomme på eller ved havet. For å få til dette fremover, er vi helt avhengige av både medarbeidere, frivillige, medlemmer, givere og næringslivspartnere.

Gi en livreddende gave

Din pengegave gjør det mulig for oss å drifte og utvikle det laget som utgjør Redningsselskapet. Laget berger liv og verdier når ulykker skjer, og forhindrer flere gjennom å øke sjøvettkunnskapen blant alle som ferdes her. 

Bli kjent med en av våre givere.

Kyrre Nilsen

Giver og fisker

Kyrre Nilsen har tilbragt hele sitt liv langs Norges kyst. Som fisker og sjømann vet han godt at havet er lunefullt. 

– Jeg har vokst opp ved kysten og vært fisker og sjømann i 13 år, så jeg vet hvordan ting kan forandret seg på havet, sier Nilsen. 

En aprildag i 2020 havnet han selv midt i en redningsaksjon etter at kolleger på sjarken MS «Dyphav» forliste under dramatiske omstendigheter utenfor Mjelde. 

Plutselig befant Kyrre og mannskapet på fiskebåten «Skjongholm» seg midt i et redningsdrama. Et drama som endte i et livreddende samarbeid mellom Kyrre og mannskapet på RS «Gideon». Begge de to fiskerne ble reddet. Både Kyrre og mannskapet på «Gideon» ble tildelt redningsdiplom for heltedåden i november 2022. Nilsen er klar på at neste gang kan det være han som trenger hjelp. 

–Jeg vet hvor sårbar og hjelpeløs man føler seg når man ligger i havet i påvente av hjelp. Men jeg har også opplevd den enorme lettelsen av å se Redningsselskapet ankomme. Og den følelsen er mildt sagt ubeskrivelig. 

Kyrre har gjennom flere år støttet Redningsselskapets Nautisk mil-kampanje, nettopp fordi han ser verdien av å sikre beredskapen langs kysten.  

– Kystberedskapen er viktig for oss alle. Bli med på laget og støtt Redningsselskapet. 

Hvordan kan din bedrift støtte?

Støtte fra næringslivet har vært avgjørende for å kunne opprettholde og styrke beredskapen langs hele Norges langstrakte kyst. Vi er helt avhengige av gode samarbeid i næringslivet for å nå vår visjon om at ingen skal drukne.

Bli kjent med en av våre næringslivsstøttespillere.

Christine Spiten

Næringslivsstøttespiller og ingeniør

Christine Spiten er en ung gründer som har gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid med å utvikle innovativ undervannsteknologi gjennom firmaet Blueye Robotics. Hun har spesielt vært opptatt av havets betydning og hvordan vi kan bruke teknologi til å forstå og beskytte det.  

– Visste du at mer enn 100 000 arbeidsplasser i Norge er knyttet til havet vårt? spør Spiten.

Gjennom sitt arbeid har Christine vært med på å utvikle en undervannsdrone som gir verdifull innsikt i livet under vann.  

– Jeg har vært med på å utvikle en undervannsdrone som gir oss muligheten til å lære mer om havet og hvordan vi tar vare på det. Underveis i utviklingen har det vært viktig å teste teknologien i ulike forhold, og Redningsselskapet har stilt opp og gitt oss verdifull innsikt i hvordan den fungerer under de krevende forholdene som de arbeider under. For oss var dette kjempeverdifullt. 

Hun påpeker også hvor viktig støtte fra næringslivet er for å opprettholde sikkerheten til sjøs:  
 
– Redningsselskapet trenger oss også, og støtte fra næringslivet er avgjørende. Når havet er arbeidsplassen din, er sikkerhet viktig. Kystberedskapen er best når vi arbeider sammen, sier den unge gründeren. 

Medlemskap er mer enn bare assistanse

Som medlem i Redningsselskapet er du en viktig del av laget vårt. Du får muligheten til å utvikle deg til en tryggere sjøfarer gjennom økt kunnskap, og får dessuten tilgang til fri assistanse fra vår beredskap dersom noe skulle skje. 

Bli kjent med en av våre medlemmer.

Johan Brand

Medlem og teknologigründer

Som en ekte båtentusiast er han godt kjent med utfordringene som kan oppstå på havet.

– Jeg er mye ute på sjøen og vet at ting kan skje. Det er ikke bare båter det skjer ting med heller, sier han.

– Og det gjør de jo, men de trenger medlemmer for å kunne være der, påpeker han. 

Som medlem er man nemlig en viktig del av laget som bidrar til sikkerheten til sjøs. Inntekter fra medlemskapet går direkte til drift av redningsskøytene, og forebyggende arbeid.  

For Brand handler medlemskapet i Redningsselskapet ikke bare om egen sikkerhet. 
 
– En gang er det kanskje barna mine som trenger hjelp. Da er det ikke så viktig om jeg har båt eller ikke. Jeg er medlem uansett. Det synes jeg flere burde være, sier totalmedlem Johan Brand. 

Camilla Sundbakk

Frivillig og helsefagarbeider

48 år. Oppvokst i Glomfjord i Nordland, for tiden bosatt i Horten, Vestfold. Helsefagarbeider av yrke. Frivillig og styremedlem i RSRK Horten.  Med i Redningsselskapets Maritimt Mobilt Innsatsteam, et innsatsteam som kan settes inn for økt beredskap, for eksempel på islagt vann og der det ikke finnes redningsskøyte stasjonert. 

Vi startet som et lag, og det er vi fortsatt. 133 år etter etableringen av Redningsselskapet er fortsatt medlemmer, givere, næringsliv og frivillige fundamentet i landets sjøberedskap. Camilla Sundbakk (48) fra Horten er en av mange som brenner for laget. 

– Både bestefar, storebror og faren min var glad i båtlivet. Og jeg var ofte med, men jeg tok ikke noe ansvar om bord. 

I voksen alder ville Camilla Sundbakk endre på dette. Hun meldte seg først på et eget kurs, Ta roret, jenter!, i regi av Redningsselskapet. Interessen for båtlivet økte. En kveld hun scrollet på Facebook dukket det opp en annonse for å bli frivillig i Redningsselskapet.  

Norge har lange tradisjoner med dugnad og frivillig arbeid. Ordet dugnad stammer fra det norrøne ordet dugnaðr som betyr hjelp, god gjerning og kraft. I Satelittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner(1) regnet SSB seg frem til at nordmenn legger ned frivillig innsats til en verdi av svimlende 78 milliarder (2) i året. 

– For meg er det naturlig å oppsøke frivilligheten. 

Med erfaring fra frivillige verv i Diabetesforbundet, håndballen og Røde Kors trengte ikke Camilla mye betenkningstid.  

– Det er naturlig for meg å engasjere meg i noe som handler om mennesker. 

Camilla søkte, og ble tatt opp i Redningsselskapets sjøredningsskorps i Horten.  

En usynlig trygghet i hverdagen 

At laget i hennes hjerte skulle vise seg å operere på og ved sjø og vann var ikke opplagt, men kanskje var det oppveksten i nord som ubevisst formet valget: 

– I Nord-Norge var Redningsselskapet en naturlig del av hverdagen. Det var ikke det at vi så mye til redningsskøytene, men det var mange fiskere og sjømenn i lokalmiljøet – og alle hadde båt. Jeg husker det sto ei dame i en campingvogn på torget i Glomfjord og solgte lodd til Redningsselskapet. Hun sto der alltid. Det var liksom en del av oppveksten. 

Som frivillig får Camilla jobbe både for og med mennesker. I tillegg får hun tid til verdifull selvutvikling:  

– Det stilles krav til deg, men læringsopplegget i RS er helt unikt. Det er utrolig proft. Vi terper og terper. En gang i året har vi periodisk utsjekk (resertifisering av ferdigheter og kunnskap, journ.anm.). Vinteren bruker vi på trening; finmanøvrering, førstehjelp, navigasjon. 

Hun roser den gode kulturen de har i korpset og vaktlaget. 

– Vi har et felles mål om at alle skal bli like gode. Det handler ikke om å hevde seg sjøl eller å vise hvor flink man er. Vi står sammen som et lag og heier på hverandre. 

Nøkkelen til effekt er folket 

Frivillige mannskap bemanner i dag ca. halvparten av redningsskøytene stasjonert gjennom vårt langstrakte land. I rapporten «Samfunnsnytten av Redningsselskapets virksomhet»(3) utført av Menon Economics for Redningsselskapet i 2016, kom det frem at organisasjonen redder liv og berger verdier og miljø i det norske samfunnet for 2 milliarder kroner i året. Siden drift og finansiering i stor grad er tuftet på frivillige bidrag, i form av blant annet tid, donasjoner, medlemsinntekter m.m., er modellen betydelig mer effektiv enn om virksomheten skulle vært underlagt statlig drift, og finansiert over skatteseddelen.  

Mer enn assistanse til båtfolket 

Frivillige, ansatte, medlemmer, givere, næringslivspartnere med fler, er fundamentet i beredskapen Redningsselskapet leverer og den tryggheten vi har langs kysten vår.  

Selv har Camilla gjort seg følgende tanker om organisasjonen hun vier en stor del av fritiden til.  

– Norge er en lang kyst. Folk bor langs kysten. At RS er der er alfa omega. Det går nesten ikke an å sette ord på hvor viktig det er. Og RS har jo også begynt å bevege seg innover i landet. Femunden. Mjøsa. Maritimt Mobilt Innsatsteam (se forklaring i infoboks). Det handler ikke bare om drukning, det handler om den tryggheten RS gir til alle som ferdes på og ved sjøen. Både nyttetrafikken og fritidsflåten.  Vi gir ikke bare assistanse til båtførere; Vi oppfordrer folk til å bruke vest, vi plukker opp stokker og annet som ligger og flyter i leden, vi kommer til strender om noen trenger hjertestarter, vi slukker brann… RS er viktig for alle som bor og ferdes og er langs kysten. Enten man tar seg en svømmetur, er ute i kajakk eller står på et skjær og fisker, så er RS viktig. 

Landet vårt trenger frivilligheten, men frivilligheten trenger også landet.  

– Jeg er ekstremt takknemlig for at jeg får være en del av beredskapen i lokalmiljøet her, og i Norge, avslutter hun.