Gode råd for en trygg padletur i kajakk
Å padle i kajakk er en utrolig fin opplevelse hele året rundt. Her er ti sikkerhetstips for deg som tenker deg ut på en padletur! Helt nederst finner du nyttige videoer for en trygg tur i kajakk.
Tenk sikkerhet når du padler
Skipsfører Pål Abrahamsen på RS «Klaveness Marine» i Oslofjorden møter mange kajakkpadlere på jobb og har vært med å reddet flere. I denne artikkelen finner du ti sikkerhetstips for deg som skal på padletur.
10 sikkerhetstips
Bekledning: Sørg for å kle deg etter årstiden og vanntemperatur. Bruk vanntett tørrdrakt med godt isolerende undertøy når vannet er under 7 grader varmt. Vi anbefaler tørrdrakt/våtdrakt når vannet er under 12 grader. Tynn tørrdrakt uten isolerende underlag gir falsk trygghet. Husk også å passe på føtter, hode og hender.
Utenpå drakten anbefaler vi en padlevest som er tilpasset deg (minst 50 N oppdrift). Våre flytevester er spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig sikkerhet til sjøs.
Kommunikasjonsutstyr: Sørg for å ha med tilstrekkelig kommunikasjonsutstyr for turen du har planlagt. VHF (vanntett) med flyteelement eller mobiltelefon (i vanntett pose) er en mulighet. Det finnes også personlige nødpeilesendere. Kommunikasjonsutstyret må pakkes slik at det er tilgjengelig, helst i lomme eller festet til drakten.
Dersom du kun bruker mobiltelefon, anbefaler vi at du laster ned appen vår SafeTrx.
Se vårt utvalg av håndholdte VHF i nettbutikken
Synlighet: Synlighet handler om tre ting; knallfarger, refleks og belysning.
I skumring eller om natten er det viktig å synes. Jeg har selv opplevd å møte padlere som jeg har sett på radar men ikke visuelt. Dette kan være farlig, spesielt ved kryssing av led eller andre trafikkerte farvann. Bruk gjerne caps med refleks og guardian light (bildet t.h) eller strobe. Du kan også feste lys bak på kajakkvesten din.
Våre SOLAS reflekser er perfekte til å klistre på kajakk, hjelm og annet utstyr, for å være synlig for andre på sjøen.
Se vårt utvalg av synlighetsprodukter i nettbutikken
Selskap: Padle sammen med andre i formasjon. Dette gir større utslag på radar eller rent visuelt. Ha med nødvendig utstyr for å lense kajakken for å komme om bord igjen etter velt. Tren på dette. (Foto: Mads Henrik Randøy)
Planlegging: God planlegging er det viktigste sikkerhetstiltaket i havkajakkpadling. Er du en en uerfaren padler bør du legge ruten langs land, slik at du kan svømme inn eller komme deg på tørt land om uhellet er ute.
Vær oppmerksom: Det er opp til deg å unngå kollisjon med andre trafikanter på sjøen. Ha i bakhodet at det å padle i motlys (en solskinnsdag) gir liten eller ingen visuell referanse for lave båter eller vannscootere som kommer i din retning med solen i øynene. Ikke regn med at du blir sett.
Sjekk værmeldinga: Å sjekke værmeldingen før en padletur er viktig av hensyn til sikkerhet og tilpasning av turen etter forholdene. Værforhold som vind, bølger, temperatur, nedbør og solens opp- og nedgangstider er viktige hensyn å ta og kan ha innvirkning på sikkerheten. Et bevisst forhold til værforholdene hjelper deg med å planlegge riktig og ta med nødvendig utstyr.
Sjekk ut yr.no eller vår egen velihavn.no
En god huskeregel: dersom du vurderer å legge ut på tur eller venter på bedre forhold: Er du i tvil – er du ikke i tvil.
Kompetanse og kunnskap: Skaff deg tilstrekkelig sikkerhetskunnskap og utstyr som passer til din padlestil. De fleste vil ha stort utbytte av et kajakk kurs.
Eksempel: Om den passer din farkost, skaff gjerne en vimpel med lanterne, som gjør deg synlig.
Vinterpadling: padling er en fin aktivitet hele året, men det er noen ting du skal tenke litt ekstra på når du padler på vinteren.
Andre viktige ting å huske på om du skal på padletur
- Velg båt som passer til dine ferdigheter og til turen
- Sjekk at utstyret er i orden.
- Kle deg etter vanntemperaturen. Ta med reservetøy.
- Ha alltid på deg godkjent padlevest.
- Overvurder ikke dine egne ferdigheter. Øv deg på redningsteknikker.
- Dersom du velter, forlat ikke båt eller åre.
- Ha respekt for vær og vind, og sjekk værvarslingen før du går ut i kajakk eller kano.
- Hold god avstand til andre båter. Sørg for å bli sett.
- Lær deg livredning.
- Vær miljøbevisst. Vis hensyn overfor naturen. Husk sporløs ferdsel.
Hvordan behandle en nedkjølt person
Det er kaldt vann i Norge store deler av året. Dersom du eller noen andre skulle falle ut i vannet, kan man bli nedkjølt raskere enn man tror. Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv.
Hva gjør du hvis du oppdager en person som holder på å drukne?
Noen uhell som oppstår på padletur kan bli alvorlige. Det er derfor viktig å vite hva du gjør i en nødsituasjon, slik som drukning.
Her kan du lese hvordan du kan redde en person som holder på å drukne.
Førstehjelp ved drukning
Det er også lurt å vite hvordan du gjennomfører førstehjelp ved en drukningsulykke.
Her finner du video og steg for steg guide på førstehjelp ved drukning.
Livredning er viktig å kunne for alle som ferdes ved og på sjøen. Vi har derfor lansert et gratis livredningskurs!
Padlevester i nettbutikken
RS Yak Xipe 60N
En funksjonell og trygg padlevest. Dette er et godt valg til tur-, elve- hav- og rekreasjonspadling. Den har justeringsmuligheter – skulderstropp og i siden – for å oppnå optimal passform. Den har to store frontlommer og en stor rygglomme med plass til drikkepose. Vesten har 60N oppdrift og god passform med justeringsmuligheter. Den har refleksdetaljer og feste for klips/kniv.
RS Yak Kallista 50N
En allround flytevest godt egnet for, seiling, turpadling, surfski, kano, vannsport og andre vannaktiviteter. Den har et robust yttermateriale, tynnere og mer fleksibelt oppdriftskum, og optimalisert oppdriftsfordeling for beste ytelse, komfort og lav vekt. Vesten har en justerbar og behagelig passform med glidelås foran og er utstyrt med en anvendelig frontlomme og reflekser for ekstra synlighet. Finnes i størrelser fra junior til XL.
RS Explorer
Spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs. RS Explorer-vestene har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter for å sikre høy synlighet på sjøen. De er tilgjengelige i to varianter, en for aktiv bruk og en for fritidsbruk, og er tilgjengelige både for voksne og barn. Vesten har glidelås og skrittstropp for å sikre en god passform og bevegelighet.
Kajakk på 1-2-3
Til slutt noen råd til deg som bruker packraft:
Lær deg å bruke packraften før du drar ut på lengre turer, og tilpass turen etter ferdighetsnivået ditt. Gjør deg kjent med området du skal padle i på kartet og forbered deg godt i forkant. Sjekk alltid værmeldinga før du legger ut på tur.
Padleruten endres ofte litt underveis, men sørg for at noen vet omtrent hvor du padler. Det kan være helt avgjørende hvis du ikke kommer hjem til til avtalt tid og noen må ut å lete etter deg.
Bruk alltid flytevest. Husk at det fremdeles kan være kaldt i vann og elver mange steder i landet. Faller du uti har vanntemperaturen og bekledningen din mye å si for utfallet.
Sjekk om du har mobildekning i området du skal padle, og ha mobilen i en vanntett pose som du har rundt halsen. Last ned nødappen 113 på telefonen, den oppgir din nøyaktige posisjon. Om det ikke er dekning, eller du skal på langtur, er det lurt å investere i en GPS for friluftsbruk. Da kan de der hjemme se hvor du er i sanntid.
Det er alltid tryggest å være flere sammen på tur.
Ikke ta sjanser i elver/stryk. Packraften er lett å bære forbi potensielt farlige partier!
RS Aktiv
Redningsselskapet tar sjøens myke trafikantene på alvor. Medlemskap i RS Aktiv gir deg assistanse fra redningsskøytene på lik linje med fritidsbåter, og er en bra måte å støtte vårt arbeid for bedre sjøsikkerhet. Tilleggsprodukter i RS Aktiv-medlemskapet inkluderer blant annet utstyrsregistrering.