Slik setter du den perfekte vannlinjen
Tekst og foto: Trond J. Hansen
Ekspertens tips for den perfekte vannlinje
Det å sette en riktig og pen vannlinje kan være litt av en utfordring, særlig på nye båter hvor denne aldri har vært trukket opp før. Vi har snakket med ekspertene hos Dolvik Båtbyggeri AS på Askøy for å søke råd hos dem. Her er deres tips.
Streke opp vannlinje:
- Bestiller du ny båt kan du kanskje få produsenten til å markere høyden på vannlinjen, om du da ikke velger å kjøpe en båt som er ferdig primet og bunnsmurt.
- Fagfolkene anbefaler en vannlinje på cirka 5 centimeter over vannet bak og stigende vannlinje, til cirka 7 centimeter fremme. Stigende vannlinje vil fremstå som en bein vannlinje, en jevn som om båten stuper fremme.
- Ligger båten på sjøen kan du stiple vannlinjen med vannfast tusj (20-30 cm mellom) og sette endelig vannlinje når båten er på land. Et triks er å feste en tusj på et isoporflak i riktig tykkelse (ut ifra høyde på vannlinje) og føre dette rundt båten og merke med jevne mellomrom. Vanskelig å få til stigende vannlinje på denne måten.
- Vanlig måte er å sette et merke fremme og bak og så markere linjen. En grei metode når båten står på land, er å sette opp en bukk på tvers i forkant av båten og så legge en bjelke som er litt lengre enn båtens største bredde i vater over bukken. Man tar så en snor og teiper denne til vannlinje-merket bak. Snoren skal ha et lodd i enden og legges over bjelken. Etter hvert som du jobber deg fremover føres snoren med lodd nærmere baugen og endelig helt inntil. Eventuelt bruk en krittsnor, som setter merker langs hele linjen. Stiple over med tusj siden krittmerke forsvinner.
- Du kan også bruke laser, noe fagfolkene ofte gjør. Krever litt plass rundt båten.
Teipe vannlinjen
Når du så har stiplet vannlinjen, er det tid for å teipe den med maskeringsteip. Bruk en kvalitetsteip, aldri gamle teipruller. Du får ikke en skarp vannlinje med frynsete teip som også kan ha dårlig lim. Fagfolkene anbefaler en teip med det de kaller hard rygg. En billig teip er mer elastisk og kan forandre form når du strekker den.
- Velg en teip med bredde cirka 25 millimeter. Bredere teip vil være vanskeligere å legge på en pen måte. Den blå maskeringsteipen er som regel den av best kvalitet, for eksempel Scotch blue.
- Det er viktig å ikke teipe for korte stykker om gangen. Ikke stirr på det punktet du skal teipe, men et stykke fremover – som når man kjører bil. Strekk teipen ut med den ene hånden og legg den forsiktig inntil skrogsiden med den andre. Da kan du eventuelt løsne litt på teipen for å finjustere linjen. Ikke strekk teipen hardt.
- Når teipen ligger fint går du over med tommelen for å sørge for at den sitter godt, slik at det ikke kommer bunnstoff på baksiden. Selv om en kvalitetsteip tåler å stå på en stund, er greit å ta den bort straks bunnstoffet har begynt å tørke.
- Når du skal bunnsmøre er det lurt å bruke en smal, finhåret radiatorrulle for å ikke male utenfor vannlinje-teipen. Er du ikke stødig nok på hånden kan du legge en bredere maskeringsteip, for eksempel på 50 millimeter, over den andre teipen.
- Kvalitetsruller koster litt mer, men gir et mye finere resultat. Vask rullen før du bruker den, så loer den mindre. Eventuelt kan du surre den inn med maskeringsteip. Når du tar teien av igjen tar den med seg løs lo.
- Til slutt. Husk at det tar like lang tid å gjøre dårlig jobb som å gjøre god jobb.
Slik setter du en vannlinje, steg for steg:
TIL ARBEIDET: For å lage vannlinje trenger man maskeringstape, smal malingsrulle, gjerne en pensel for finere flikking. Tusj kan brukes for å stiple vannlinje.
DET DU TRENGER: For å sette en vannlinje trenger du blant annet en vannfast tusj og maskeringsteip av god kvalitet. Det kan være greit å ha en bredere teip i tillegg, som du kan legge over den andre teipen.
SKIKKELIG TEIP: Fagfolkene bruker alltid teip av god kvalitet. Til vannlinjen brukes vanligvis Scotch sin blå teip, som har hard rygg og som er lett å løsne selv om den har stått på en stund.
TUSJ: Et triks for å merke vannlinjen når båten ligger på sjøen er å feste en tusj på et isoporflak i riktig tykkelse (ut ifra hvor høy vannlinje du skal ha) og føre dette rundt båten for å stiple merker. Dette kan gjøres fra jollen eller fra båsen.
NØYAKTIGHET: Båtbygger Haakon Jakobsen hos Dolvik Båt forklarer hvordan man teiper opp en vannlinje. Han legger vekt å bruke maskeringsteip av god kvalitet og at det er viktig å jobbe med lange strekk.
LANGE STREKK: Vi har fått båtbygger Haakon Jakobsen hos Dolvik Båt til å demonstrere hvordan man skal teipe en vannlinje korrekt. Han forklarer blant annet at det er viktig å sikte langt fremover. Mange gjør feil ved at de teiper små stykker om gangen.
FESTES GODT: Når teipen ligger fint går du over med tommelen for å sørge for at den sitter godt, slik at det ikke kommer bunnstoff på baksiden
SMØR PÅ: Smør på bunnsmøringen med en smal, finhåret radioatorrulle. For finest mulig resultat kan det være lurt å investere i en kvalitetsrulle.