Til deg som er påmeldt
Gratulerer! Du har meldt deg på et av våre RS Trygg i vann-kurs. Her har vi samlet informasjon her som vil gir svar på vanlige spørsmål rundt gjennomføringen.
I kalenderen finner du igjen dato som er registrert for din klasse. Sjekk at den stemmer overens med den dagen du har planlagt. Transport til og fra ordner du selv, men det er viktig at du stiller til oppsatt start tidspunkt siden det kommer en gruppe etter deg eller har vært avsluttet en gruppe før deg.
Dagsprogrammet viser et eksempel på en typisk plan for dagen. Endringer kan forekomme i selve gjennomføringen, men tidene blir overholdt.
Program for RS Trygg i vann-kurs
Klasse som begynner kl. 0900
Kl. 09:00
Klassen møter opp på avtalt sted, der de blir møtt av Redningsselskapets Trygg i vann-instruktører.
Elevene har felles samling hvor instruktørene ønsker klassen velkommen og gir en kort informasjon om dagens aktiviteter. Elevene går samlet til Trygg i vann-vogn med utstyr. Her får de hver sin grønnkasse og får tildelt våtdrakt, hansker, sko og flytevest.
Kl. 09:20
Demonstrasjon av hjerte- og lungeredning (HLR) på Anna-dukke og gjennomgang av sideleie. Elevene øver parvis på å legge hverandre i sideleie.
Kl. 09:40
Elevene skifter til våtdrakt og fordeles på gruppene A og B med hver sin instruktør. Elevene legger klærne sine i grønnkasse og plasser dem i omkledningsteltene for henholdsvis jenter og gutter.
Kl. 10:00
Gruppe A gjør en sikkerhet- og risikovurdering på kaien/stranda.
Gruppe B øver på å kaste livbøye.
Kl. 10:15
Gruppene skifter stasjoner.
Kl. 10:30
Gruppe A går ut i vannet sammen med instruktør når de er ferdig med å øve på å kaste livbøye.
Kl. 10:35
Gruppe B går ut i vannet sammen med instruktør når de har avsluttet sikkerhet- og risikovurdering på kaien/stranda.
Kl. 11:05
Gruppe A går på land og bort til utstyrs-vogna der elevene blir spylt med ferskvann. Elevene skifter så til vanlige klær og vasker våtdraktene (hansker og sko) og henger alt på plass i tørkecontaineren.
Kl. 11:10
Gruppe B går på land og bort til utstyrs-vogna der elevene blir spylt med ferskvann. Elevene skifter så til vanlige klær og vasker våtdraktene (hansker og sko) og henget alt på plass i tørkecontainer.
Kl. 11:30
Kurset avsluttes.
Ofte stilte spørsmål:
Når det gjelder de elevene som har med seg skiftetøy og som av en eller annen grunn ikke ønsker å gå i vannet på dagen, så gjør vi vårt beste til å overtale dem til å bli med. Vi tar disse elevene til side og prøver med dialog å finne ut hvorfor de ikke vil delta. Som oftest er det redsel for det ukjente og at det det er kaldt i vannet. I en del av disse tilfellene så får vi disse elevene også med i vannet med å berolige dem med at dette ikke er farlig. Litt ubehagelig, men aldri farlig. Minstekravet vårt er at de tar på seg drakt og prøver å gjennomføre. Hvis de da trekker seg før de må i vannet, så har de uansett fått testet hvordan en våtdrakt føles på. Det er også større sjanse for å få dem i vannet når de først har fått på seg en våtdrakt.
Når det er sagt så har vi dessverre erfart at det er en del elever som verken vil vurdere å gå i vannet eller prøve drakt på. Vi tvinger ingen i vannet, men de må delta på all aktivitet utenom delen som skjer i vann. Samtidig erfarer vi at mesteparten av de som ikke vil gå i vannet angrer masse når de ser hvor gøy de andre elevene har det i vannet.
Vi tar ikke fatt i de tilfellene hvor eleven har med melding hjemmefra som de har levert til skolen.
Det fullt mulig for en elev og gå opp av vannet under gjennomføringen hvis de skulle ønske det. I tilfellene dette skjer så det som oftest at eleven er blitt mer sliten eller kald enn de andre elevene. Vi opplever dette noen ganger med elever som ikke fyller ut drakten sin helt pga kroppsform. Da får de mer tilskudd av kaldt vann inn i drakten og vil ikke oppnå samme følelse av varme som de andre elevene. Dette igjen krever mer energi for å holde varmen.
Å delta på kurset vil for noen føles ubehagelig de første minuttene pga kulden da disse kursene i hovedsak gjennomføres fra oktober til mars. MEN det er aldri farlig. Vi ivaretar alltid sikkerhet på disse kursene, og gjennomfører en risiko- og sikkerhetsanalyse i forkant av alle kurs.
Elevene skifter til våtdrakt og tilbake til vanlige klær i telt ute. Vi gjør dette for at elevene skal lære å få av seg kalde og våte klær så raskt som mulig etter de har vært i vannet for å få varmen igjen med tørre gode klær. Hvis vi hadde gjort dette inne i et varmt rom så ville ikke dette hatt samme effekt og elevene ville også brukt mye lenger tid i forhold til tidsplan vi har satt opp. Vi har 2,5 time per klasse fra de kommer til oss til de skal forlate oss igjen.
- Badetøy til å ha under våtdrakten. Det anbefales også å ha med ullundertøy / superundertøy og sokker til å ha under drakten.
- Lue (til å ta på seg når det kommer opp av vannet).
- Badehåndkle og pose til å legge vått tøy.
- Varme og vindtette klær (regntøy ved behov).
- Matpakke og drikke.
Det fine med dette kurset er at alle kan delta. Rlevene trenger ikke være svømmedyktige. De har oppdrift i drakten som vil hjelpe dem og de har også på seg flytevester både for oppdrift og sikkerhet.
Skolen må stille med minimum 2 lærere på kursdagen. Det er en fordel hvis det er en lærer av hvert kjønn med, som kan hjelpe til med skifting dersom vi kun har kvinner eller menn som instruktører på kurset.
- Ta med utskrift av klasseliste med telefonnummer til foresatte.
- Sørge for at elevene stiller til avtalt tid og står klar på parkeringsplassen.
- Hjelpe elevene når de skal skifte til våtdrakter.
- Følge opp elever som må på do eller av andre grunner må forlate gruppen.
- Hjelpe elevene med å få skylt, vasket og hengt opp draktene til tørk i tørkecontainer iht. muntlig veiledning.
- Være med gruppen og instruktør på alle aktiviteter som utføres ved vann. Vi har dessverre ikke mulighet til at lærere er med elevene på aktiviteter som gjøres i vann.
Informasjon på 12 språk
Lenker og nedlastbart materiell
I de følgende dokumenter finner du relevant informasjon om kurset dere deltar på.
Kontakt oss:
Christoffer Bruenech
Magnus Graff
Torstein Enger
Ronny Rosenberg
Glenn Tilseth
Jan Petter Ytreberg
Marie Byberg
Juliane Thorbjørnsen
Region Sør-Øst Oslo
- Oslo
- Akershus
- Buskerud
- Innlandet
Region Sør-Øst Horten
- Østfold
- Vestfold
- Telemark
Region Sør-Øst Kristiansand
- Agder
Region Vest
Stavanger
- Rogaland
Region Vest
Bergen
- Vestland
Region Vest
Ålesund
- Møre og Romsdal
Region Nord
Trondheim
- Trøndelag
Region Nord
Tromsø
- Nordland
- Troms
- Finnmark