Hopp til innhold

Bærekraft i Redningsselskapet

Fremtidsrettet beredskap

Redningsselskapet har stått støtt i godt over 130 år, og nå er det vår jobb å sørge for at vi står støtt også i de neste 130 årene. Bærekraft er essensielt i dette arbeidet. Det handler om å se mulighetene for hvordan vi kan løfte Redningsselskapet og de tjenestene vi leverer inn i fremtiden.

Vi skal gjøre enda mer for økonomisk, sosial og miljømessig bærekraftig utvikling fremover, fordi det er en naturlig del av samfunnsoppdraget og samfunnsengasjementet vårt. Derfor er også dette et av våre seks store målbilder og satsingsområder, inn mot 2030.

Bærekraftsarbeidet kan aldri gå på bekostning av å redde liv, men samfunns-
oppdraget kan heller ikke bli en hvilepute for ikke å bli mer bærekraftig

Bærekraftsstrategi og -mål

I 2020 utarbeidet vi en ambisiøs og offensiv bærekraftsstrategi frem mot 2030. I 2021 ble denne videre spisset, og sentralstyret vedtok våre to hovedfokusområder, likestilling mellom kjønnene og reduksjon av våre CO2-utslipp.

Våre mål er å redusere utslipp med 50% i snitt per oppdrag og øke antall kvinner på sjøen til 20% innen 2030. Her kan du lese mer om tiltak vi har gjort for å nå disse målene samt prosjekter vi jobber med.

Utforsk hvert mål og se hvordan vi jobber for å nå dem:

5. Likestilling mellom kjønnene. Bærekrafts mål

13. Stoppe klimaendringene. Bærekrafts mål

I 2022 igangsatte vi også tiltak på fire av de andre bærekraftsmålene. Les mer om arbeidet som gjøres under her:
4. God utdanning. Bærekraft mål hos Redningsselskapet

11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn. Bærekraft mål hos Redningsselskapet

12. Ansvarlig forbruk og produksjon. Bærekraft mål hos Redningsselskapet

14. Livet i havet. Bærekraft mål hos Redningsselskapet

Bærekraft i flåten

RS jobber kontinuerlig for å nå målene om en mer bærekraftig maritim beredskap. Vi er forpliktet til å forme en beredskapstjeneste som ikke bare er effektiv, men også i tråd med standardene for miljøbevissthet og bærekraft. Under kan du lese mer om ulike tiltak vi har innført og jobber med.

Frem til det finnes teknologi og infrastruktur som kan gi oss nullutslippsfartøy med samme beredskapskapasiteten som vi har i dag, vil RS ha et negativt miljøfotavtrykk. Det skal vi ikke skjule, men jobbe for å redusere så mye som mulig.

Skipsdåp av RS 175 Wilhelm Wilhelmsen. Bærekraftig skøyte
Bærekraftsmålet er å øke antall kvinner på sjøen til 20%.

Likestilling og mangfold

Redningsselskapet forplikter seg til å være aktive deltakere i å løse likestillingsutfordringer. Vi ønsker å skape et inkluderende miljø hvor kvinner og menn føler seg velkomne og respektert for sitt arbeid og engasjement. Ambisiøse mål er satt for å øke kvinneandelen i organisasjonen. Se tiltak vi har implementert under.

For å oppnå likestillingsmålene arbeider vi målrettet med å fjerne hindringer og fordommer som kan begrense kvinnenes trivsel innenfor den maritime næringen.

Bærekraftige bygninger og drift

RS Noatun er et fremtidsrettet miljøvennlig sjøsikkerhetssenter. Miljøfyrtårn-sertifiseringen av hovedbygget understreker miljøansvar. RS Noatun er bygget for fremtiden og har miljø som hovedfokus.

RS Noatun, under mottoet «Ett hjem. Ett hjerte.» er en fremtidsrettet oase av miljøvennlige bygninger. Dette initiativet er ikke bare bra for klimaet og miljøet, men også for samfunnet som helhet. 

Bildet viser Noatun i Horten
Bærekraft

Les Redningsselskapets Års- og bærekraftsrapport her

Års- og bærekraftsrapport