Hopp til innhold

Dette gikk din støtte til i 2024

Redningsselskapet er og har alltid vært en laginnsats. 365 dager i året er redningsskøytene i beredskap for å trygge kyst og innsjøer. Hvert år formidler vi over hundretusen timer med drukningsforebyggende sjøvettkunnskap. Det hadde ikke vært mulig uten våre støttespillere.


Kjære støttespiller, her ser du noe av det vi fikk til i felleskap i 2024.
Takk for at du var der når noen trengte oss. Takk for at du var der da det sto om livet. 
Takk for at du er med på laget.

HILSEN ALLE OSS I RS

Sammen løste vi nesten 10 000 oppdrag

I over 130 år har vi seilt for livet. Det gjorde vi også i 2024.

Nesten 1500 frivillige

1462 aktive frivillige ga av sin fritid for å hjelpe andre og spre sjøvett. Dette innbefatter både frivillige på redningsskøyte, frivillige på land og i våre UNG-lag.  
Totalt 15 768 frivillighetstimer ble nedlagt i forebyggende aktiviteter i 2024.

30 liv ble reddet

Blant de som fikk livsviktig hjelp var Eric Wilting, som gikk på grunn med seilbåten sin i svært dårlig vær.

Mange ble trygge i vann

12 481 skoleelever har gjennomgått vår praktiske Trygg i vann-opplæring. Dette innebærer at barn får kunnskap i selvberging og livredning, som de i mange tilfeller ikke ville fått, til tross for at dette er fastsatt i kompetansemålene for elever på ungdomstrinnet.

Ny, innovativ redningsskøyte

Oslofjorden ble litt tryggere da redningsskøyta «Wilhelm Wilhelmsen» ble døpt i januar 2024 og senere satt inn i tjeneste fra stasjon Horten. Den nye redningsskøyta har avanserte automatiske systemer som gir verdifull data og informasjon under SAR-oppdrag. Informasjonen deles med leverandørene slik at teknologien ombord over tid blir enda mer intelligent.

Bistod ved togulykke

Én person døde og flere ble skadet etter en togavsporing på ved Finneidfjord på Nordlandsbanen i oktober. Redningsskøyta «Leif-Erik Simonsen» var til stede og lyste opp ulykkesområdet for redningsarbeiderne på kveldene etter ulykken.

Nytt sjøredningskorps

I august ble vårt nye sjøredningskorps, RSRK Hustadvika, offisielt åpnet. Anledningen ble markert med kake og tale fra både varaordfører i Hustadvika og generalsekretær Grete Herlofson. I flotte nye lokaler på Tornes og med redningsskøyta «Gideon» i beredskap skal frivillige bidra til sikkerheten for sjøfarende i dette tidvis værharde området. Korpset, som er en videreføring av RSRK Aukra, vil gjerne ha flere med på laget. Har du vurdert å bli frivillig bør du sjekke ut rs.no/frivillig eller Redningsselskapets sjøredningskorps Hustadvika.

Ny handlingsplan for sjøsikkerhet


Handlingsplanen for sjøsikkerhet ble lansert av Sjøfartsdirektoratet i desember 2024. Det er en seier for RS og vårt politiske arbeid at vi fikk med flere av våre innspill til forebyggende tiltak. Av innspillene våre som ble lyttet til var blant annet behovet for en gjennomgang av kompetansekrav med vurdering av en praktisk del av båtførerprøven. Innføring av flere sikkerhetskrav som krav om dødmannsknapp, annet sikkerhetsutstyr og økt fokus på trygge småbåthavner ble også tatt med. Vi ble også lyttet til da vi foreslo å øke bøtesatsene, eksempelvis for manglende høyhastighetsbevis for fritidsfartøy. I dag er det mange som heller velger heller å ta boten enn å gjennomføre kurset med praktisk utsjekk. Men vi er ikke i mål. I tiden fremover vil RS fortsette å jobbe for å bli en del av løsningen dersom det foreslåtte obligatorisk småbåtregister opprettes. Det må også jobb for å sikre at handlingsplanen følges opp med midler.  

Båtmotoren starter ikke. Sjekk at dødmannsknappen står på plassen sin.

Nord-Europas mest moderne sjøsikkerhetssenter


Vi åpnet Nord-Europas største og mest moderne sjøsikkerhetsenter  
RS Noatun i Horten. Her har vi basseng med værsimulator, brannhall, skips-simulator, livbåter og mye mer.
RS Sjøredningsskolen tilbyr et bredt spekter av kurs rettet mot skip, offshore, industri og helse.  Vi har grunnleggende- og repetisjonskurs for skip og offshore, industrivernkurs og  akuttmedisin for legevakt.

Livreddende samarbeid

Sammen med Hovedredningssentralen inngikk vi et samarbeid og å »digitalisere og strømlinjeforme prosessene som ligger til grunn for redningsoperasjoner i Norge. Dette initiativet vil gjøre det mulig å følge en aksjon fra start til slutt med økt presisjon og bedre informasjonsflyt.

Sjekk at vesten sitter godt

Tusenvis av vester sjekket

Hvert år har vi fokus på viktigheten av å sjekke de oppblåsbare redningsvestene. 2024 viste en sterk økning i antall nordmenn som vet at redningsvestene må sjekkes årlig.  Hele 64 prosent – en økning fra 55 prosent i fjor, ifølge en nasjonal undersøkelse fra InFact. Likevel er det fortsatt over 30 prosent som ikke vet at vesten må sjekkes regelmessig, og dette viser at vi fortsatt har en vei å gå for at alle som ferdes på sjøen skal være iført trygg redningsvest.