Hopp til innhold

Ta båtførerprøven

Uansett alder er kunnskapen du tilegner deg på et båtførerkurs en ekstra trygghet når du ferdes på sjøen. 

Vi er opptatt av å øke kunnskapen på sjøen. Båtførerprøven er en viktig del av dette, og ofte en god introduksjon til båtlivet.

Du finner oversikt over digitale og fysiske kurs på vår kursplattform RS Sjøliv.

Om båtførerprøven

Båtførerprøven er obligatorisk for alle personer som er født 01.01.1980 eller senere og som skal føre fritidsbåt med største lengde over 8 meter og/eller har motor på mer enn 25 hestekrefter. 

Prøven kan avlegges fra fylte 14 år, men båtførerbeviset utstedes først ved fylte 16 år. Båtførerbeviset gjelder for førere av båter inntil 15 meter (cirka 50 fot). Det er ingen maksimumsbegrensning når det gjelder motorstørrelse eller hastighet, men fra 01.06.2023 må du ha høyhastighetsbevis for å føre båt som går i 50 knop eller mer. Du kan lese mer om høyhastighetsbevis her.

Eksamen

For å få utstedt båtførerbevis, må man avlegge eksamen ved et godkjent testsenter. Alle som ønsker å avlegge båtførerprøven må registrere seg, laste opp bilde og betale eksamensavgift på Båtførerregisteret på forhånd.

Når du skal gjennomføre båtførerprøven kan du enten ta et digitalt eller fysisk kurs på forhånd eller gjennomføre selvstudie. Du finner både digitalt og klasseromskurs på RS Sjøliv.

Eksamen består av 50 spørsmål som må besvares i løpet av én time. Man må svare riktig på minst 80 % av spørsmålene for å bestå prøven. Det vil si at du maksimalt kan ha 10 feil for å bestå. I tillegg vil prøven inneholde et eget kapittel som heter ‘Spesielt viktige emner’. Her kan du kun ha to feil for å bestå, uavhengig av hvordan du har gjort det på resten av prøven. Du kan altså stryke med totalt tre feil, dersom alle feilene ligger under ‘Spesielt viktige emner’.


Når du avholder eksamen, vil du få utdelt ditt eget kart og parallellforskyver for å gjennomføre navigasjonsoppgavene. Dersom du ønsker å øve på dette i forkant av eksamen, kan du følge linkene nedenfor for å kjøpe parallellforskyver og laste ned kart i A3 størrelse:

Kjøp parallellforskyver her.

Last ned kart som pdf her.

Ordinær pris: (Per 1.1.2022): Kr 813,-
Kontinuering (ved stryk på første forsøk): Kr 433,-

Lykke til!

Bildet viser et utklipp fra Redningsselskapets digitale båtførerkurs.

RS Digitalt båtførerkurs

Med vårt nettkurs har du muligheten til å lære når og hvor du vil. Du kan pause og se ting om igjen, ta quizer, og spille båtførerspillet for enklere å forstå hvordan ting fungerer ute på sjøen!

Pris: 995,-
Medlemspris: 495,-

Tilgang: 3 måneder

NYHET! Gavekort på det digitale båtførerkurset

Nå kan du kjøpe gavekort på det digitale båtførerkurset! Den perfekte gaven til de som er glade i å være på sjøen.

Flere båtførerkurs:

FIDL spillbasert båtførerkurs

Dette er et spillbasert kurs som skal forberede deg til å ta Båtførerprøven. En mer motiverende og engasjerende måte å lære på! FIDL tar i bruk det nyeste innen pedagogikk og spillteknologi. Dette er et kurs som skal forberede deg til å ta Båtførerprøven og er laget i samarbeid med RS.

Pris: 995,-

Tilgang: 12 måneder

Bildet viser deltagere som tar kurs i båtførerprøven.

Fysiske kurs

Som deltaker på et kurs inngår du i et levende og aktivt læringsfellesskap sammen med båtinteresserte deltakere fra hele landet og motiverte veiledere. Kurset ledes av et fagteam med bred nautisk kompetanse og erfaring i bruk av fritidsbåt. Disse står til din disposisjon gjennom hele læretiden.