Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – foregående måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.

To personer druknet i januar

To personer omkom i drukningsulykker i januar, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Begge ulykkene i januar var relatert til fritidsbåt.

I Agder ble en mann i 60-årene funnet omkommet i sjøen i nærheten av en sjøbod i Arendal.

I Osen kommune i Trøndelag omkom en mann i 60-årene, sannsynligvis etter fall mellom båt og brygge.

Egensikkerhet og kaldtvannsvett

Vinterstid skjer de fleste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt. Den tredje vanligste ulykkestypen i vintermånedene er fall gjennom is. Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.
– Om du for eksempel skal sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være sammen med noen. Det er glatt på brygger og kaikanter og lett å skli og falle i sjøen, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Når en person faller i kaldt vann, får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning. I Norge er vannet kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett» med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.
– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Drukningsulykker i 2025

Menn
2
Kvinner

Kraftig økning i antall drukningsulykker i 2024

Last ned grafikken som pdf her.

Fire personer omkom i drukningsulykker i desember. Totalt mistet 95 personer livet i drukning i 2024, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er 20 % flere enn i 2023, da 79 personer druknet.

Antall drukningsulykker i 2024 er også 14,5 % over gjennomsnittet i foregående femårsperiode, 2019 – 2023. 

– Økningen er dypt bekymringsfull, og understreker at det haster med handling. Vi forventer at regjeringen nå prioriterer å følge opp nullvisjonen for drukning fra 2023, med den lovede handlingsplanen og medfølgende midler, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.  

For første gang i nyere tid har flere personer omkommet i drukningsulykker i løpet av ett år enn i veitrafikken.  

– I trafikken har målrettet, tverrsektorielt arbeid reddet mange liv de siste tiårene. Vi må ta de samme grepene for å forebygge drukning. Gjennom systematisk bruk av data, målrettet holdningsskapende arbeid, sikrere infrastruktur og en langsiktig handlingsplan kan vi redusere antallet drukningsulykker betydelig, sier Herlofson. 

Flere fritidsbåt- og badeulykker 

Økningen i drukningsulykker i 2024 kan i hovedsak knyttes til at flere druknet fra fritidsbåt og under bading.  

35 personer druknet fra fritidsbåt. Fem av disse mistet livet i kajakk-, kano- og raftingulykker. I foregående femårsperiode var gjennomsnittet per år 24 personer.  

Alle som druknet fra fritidsbåt i fjor var voksne, og 93 % var menn. Den yngste var i 20-årene, og den eldste i 80-årene.  

Mer enn hver tredje ulykke skjedde etter fall mellom båt og brygge.  

17 personer mistet livet i badeulykker i 2024. Det er langt over snittet på ti personer de siste fem årene. To av ulykkene skjedde i basseng innendørs. 41 % av de omkomne var kvinner, noe som er en markant økning fra 19 % de siste fem årene.  

31 personer druknet etter fall fra land i fjor, noe som ligger nær gjennomsnittet på 32 de siste fem årene. Ulykkene skjedde i hovedsak i forbindelse med uteliv, turgåing og fiske nær sjø, vann og elver. I 40 % av ulykkene falt personen i en elv.  

De andre ulykkene skjedde fra yrkesfartøy (3 personer), kjøretøy i vann (4 personer), dykking (2 personer) og etter fall gjennom is (1 person). To ulykker er kategorisert som «Annet».  

Menn og eldre mest utsatt 

Også i fjor var menn overrepresentert i drukningsstatistikken, med 85 % av de omkomne.   

Eldre personer var også spesielt utsatt: 43 % var 61 år eller eldre, til tross for at denne aldersgruppen kun utgjør rundt 22 % av befolkningen.  

Fire barn under 14 år mistet livet i drukningsulykker i 2024. Tre gutter falt fra land, mens en jente druknet under bading.  

Flere utenlandske turister 

Seks prosent av ulykkene skjedde i forbindelse med arbeid. Resten skjedde i forbindelse med hverdagsliv og fritid.  

10 % av alle som druknet i 2024 var utenlandske turister. Ulykkene skjedde under aktiviteter som fiske fra fritidsbåt, rafting, under bading, grottedykking, på tur langs elver og fiske i elv. 

Agder topper statistikken 

Hele 21 av drukningsulykkene i fjor skjedde i Agder. Det er nær en dobling fra 2023, da 11 personer druknet i fylket. Også det var et rekordår.  

Mange av de omkomne var på ferie eller besøk i Agder, både fra andre fylker og utlandet. Blant annet omkom tre personer i to ulykker, etter å ha falt i sjøen ved turmålet Brufjellhålene. Alle var polske statsborgere i 20-årene, bosatt i Norge.  

Vestland hadde nest flest drukningsulykker i fjor med 12, etterfulgt av Nordland med 10. Dette ligger nær gjennomsnittet for de siste fem årene. 

Et lyspunkt er at det ikke ble registrert noen drukningsulykker i Troms i 2024.  

Last ned to-sidig pdf med grafikk her

Les pressemeldingen her

Drukningsulykkene i desember 

Alle fire som druknet i årets siste måned, var menn.  

  • Trøndelag: En 25 år gammel mann omkom under et yrkesdykk i Nærøysund kommune.  
  • Møre og Romsdal: En mann i 90-årene ble funnet omkommet i sjøen, sannsynligvis etter et fall.  
  • Vestland: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i en personbil, etter en utforkjøring fra en kai i Øygarden kommune. 
  • Innlandet: En mann i 60-årene ble funnet omkommet etter å ha falt gjennom isen under en skøytetur på et vann i Eidsskog kommune.  

Om statistikken 

  • Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger. Siden forrige publisering er én ulykke tatt ut, og tre ulykker lagt til i 2024.   
  • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. I 2024 gjaldt det fire personer. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.  

Rapport: Drukningsulykker i Norge siste fem år

Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge mellom 2019 og 2023.

I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:

  • Hvem som drukner
  • Hvordan ulykkene skjer
  • Når og hvor ulykkene skjer
  • Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
  • Drukningsforebyggende tiltak
  • Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge

Les og last ned rapporten her

Se pressemelding her

Drukningsulykker i 2024

Menn
81
Kvinner
14

Har du spørsmål om drukning?


Sommerøya – gratis livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker
Bildet er en skjermdump fra det digitale livredningskurset

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.