Hopp til innhold

Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – siste måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.

Seks personer druknet i oktober

Seks personer mistet livet i drukningsulykker i oktober, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Hittil i år har 84 personer druknet i Norge. Det er fem flere enn i hele 2023.  

– For at færre skal drukne i de kommende årene er det avgjørende at nullvisjonen, som regjeringen lanserte i fjor, følges opp av konkrete handlingsplaner og økte ressurser til det drukningsforebyggende arbeidet. Redningsselskapet er både overrasket og skuffet over at det ikke er satt av penger på statsbudsjett-forslaget for 2025, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Drukningsulykkene i oktober

Halvparten av ulykkene i oktober skjedde i forbindelse med båtbruk:


Det var også to ulykker etter fall fra land og en ulykke under bading i oktober.

Voksne menn er overrepresentert

Alle som druknet i oktober var voksne menn. 86 % (72 av 84 personer) av de som druknet mellom januar og oktober var menn. Nesten halvparten var over 60 år.

–  Eldre menn utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken, og fram mot 2040 vet vi at en enda større andel av befolkningen vil være over 70 år. For å lykkes med å forhindre drukning er vi blant annet nødt til å jobbe koordinert og langsiktig mot denne aldersgruppen, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet, som minner om at hver og en av oss kan bidra til at færre drukner.

– Pass godt på deg selv og dine på og rundt vann, året rundt. Og bruk gjerne farsdagen i helga til å minne far og bestefar på at de ikke flyter bedre enn andre!

Ny rapport om drukning

Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge de siste fem årene.

I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:

  • Hvem som drukner
  • Hvordan ulykkene skjer
  • Når og hvor ulykkene skjer
  • Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
  • Drukningsforebyggende tiltak
  • Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge

Les og last ned rapporten her

Se pressemelding her

Drukningsulykker så langt i 2024

Menn
72
Kvinner
12

Har du spørsmål om drukning?


Sommerøya – gratis livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker
Bildet er en skjermdump fra det digitale livredningskurset

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne – det kan redde liv.

Slik redder du noen som holder på å drukne

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.