Hopp til innhold

Forskning

Har du eller noen du kjenner overlevd en drukningsulykke?

For å kunne forhindre drukningsulykker trenger vi mer kunnskap. Vi søker etter personer over 18 år som har opplevd og overlevd en utendørs drukningsulykke i perioden 2016 til 2019 til et pågående forskningsprosjekt.

Mie Kolvik Iversen, masterstudent ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU), gjennomfører studien som en del av en mastergrad i folkehelsevitenskap.

– Den kunnskapen en person som har overlevd en drukningsulykke sitter på er unik. Vi vil gjerne spørre om omstendighetene før og under ulykken, hvordan du og kroppen din reagerte på kaldt vann, hvordan du håndterte situasjonen og opplevde hendelsen – og hva som bidro til at det gikk bra. Det vi lærer vil være med på å forebygge drukningsulykker i fremtiden, forklarer Iversen.

Redningsselskapet er glad for at det forskes på drukningsulykker i Norge.

– Vi trenger å vite mer om hvilke faktorer som bidrar til at noen overlever en drukningsulykke. Det vil gi oss verdifull kunnskap som vi kan bruke i det drukningsforebyggende arbeidet, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Om deltakelsen

Ulykken kan ha skjedd etter fall fra land, under bading, fra båt (inkludert kano, kajakk, SUP, kite etc.) eller at du har gått gjennom isen. Ulykken må ha skjedd utendørs – i en elv, en innsjø/tjern, på sjøen eller på is.

Deltakelse i studiet innebærer et intervju som tar cirka en time. Intervjuet skjer på et nøytralt sted nært der du bor, eller på telefon. Deltakerne får tilsendt transkribert intervju for godkjenning.

Informasjonen som gis anonymiseres i studiet. Her vil det kun gis personopplysninger om kjønn, alderskategori og svømmeferdigheter.  Les mer om hva det innebærer å delta her

Studiet er godkjent av Norsk senter for forskningsdata (NSD). 

Ta kontakt

Har du overlevd en drukningsulykke eller kjenner noen som har det? Ta kontakt med masterstudent Mie Kolvik Iversen for mer informasjon:

Vil du bidra? Ta kontakt med Mie Iversen: