Hopp til innhold

Frihetsfølelse i vinterlys

Vi tok en prat med personer som bruker store deler av fritiden eller i sjø og vann på vinteren, blant annet Vigdis Monsen (56). Hun jobber som massasjeterapeut, og har padlet i 20 år. De siste ti årene har hun også drevet med vinterpadling. På Instagram (@monsenvigdis) deler hun bilder av kajakkpadling og friluftslivet.

Hvordan begynte du med padling?

Jeg begynte med kajakkpadling etter at en bekjent av meg hadde kjøpt seg kajakk og insisterte på at jeg måtte prøve. Det var en havkajakk. Jeg ble solgt. Det var noe med stabiliteten i kajakken og mestringsfølelsen padling ga. Det endte med at jeg dro og kjøpte meg en egen. 20 år er gått siden den gang. Kajakkpadling byr på flotte naturopplevelser. Og en enorm frihetsfølelse. Med kajakken kan jeg komme til hvor båtene ikke kan gå. For eksempel små, utilgjengelige perler av øyer. For ti år siden tok jeg steget og ble en vinterpadler også. Det ga padlingen en ny dimensjon. 

Hva er det kajakkpadling gir deg, og hva er spesielt med vinterpadling? 

Å, det er mye. Padling gir en indre ro. Og så er det jo alle naturopplevelsene. Kontrastene vi har med de ulike årstidene i Norge. Landskapet som forandrer seg til det nesten ugjenkjennelige fra sommer til vinter. Lufta og lukten av sjø. Gleden over hvordan lyset forandrer seg gjennom dagen – og gjennom årstidene. Det vakre vinterlyset på kalde dager. Å oppleve soloppgangen fra kajakken en bitende kald vintermorgen er noe eget. Alt blir forsterket på vinteren. Det er så mektig at det er lett å føle seg liten. Vinteren er den beste tiden å padle på, synes jeg. Det er en stillhet og ro over vinteren. Det er færre folk på sjøen. Dyrelivet får være i fred, samtidig som du kommer tettere på. Tåke og dis over havet tidlig på vinteren er helt rått. Foruten veldig god trening, er padlingen også avstressende. Det gir meg påfyll. Jeg kommer alltid hjem med en god følelse.  

Kajakkpadling kan også være veldig sosialt. Det er en fin opplevelse å dele. På sommeren og høsten drar jeg gjerne på overnattingstur. Da pakker jeg telt og proviant. For to år siden gikk jeg til anskaffelse av en hundekajakk. Vår, sommer og høst kan Fenrik (7,5 år gammel fuglehund av typen Breton) være med på tur. Kajakken er ofte med på ferie. Da legger jeg den bare på taket av bilen. Superenkelt!  

Hvordan er det å ha med hund i kajakk?

Det går kjempefint! Det er jo et koselig selskap, og så åpner det for flere turmuligheter når jeg kan ta ham med. Når han er med padler vi oftest på innsjøer. På vinteren derimot får Fenrik være hjemme. Når det er kjølig i været blir det fort kaldt for en hund som må sitte stille som passasjer.

Hva trenger man for å komme i gang?

Hvis du skal prøve ut kajakkpadling for første gang, anbefaler jeg at du begynner på sommeren. Gå et kurs og ta Våttkort. Da får du både grunnleggende kunnskap, og du får testet ut kajakkpadling uten at det koster deg mye. Om du finner ut at du liker kajakkpadling, kan du gå videre og finne ut hvilken type kajakk som passer for dine behov. Det finnes mange forskjellige typer. Selv foretrekker jeg en hav/turkajakk. Turkajakken min er stabil og har plass til mye, samtidig som den er smal og glir lett i vannet. Skal du padle på sommeren trenger du, foruten kajakk, åre, vest og en standard sikkerhetspakke. Skal du padle på vinteren er god, varm bekledning alfa og omega. Du bør ha ull og tørrdrakt, samt neopren votter og sko.  

Hvor drar man for en fin padleopplevelse?

Nærområdet mitt her på Jeløya er veldig fint. Jeg padler ofte langs kysten og rundt Gullholmen. Ellers er skjærgården på Hvaler et eldorado for padlere! Her er det områder både for nybegynnere og erfarne. Og Bolærne ved yttersiden av Nøtterøys skjærgård er også flott. Det finnes så mange flotte steder å padle i landet vårt. Lusterfjorden og Nærøyfjorden på Vestlandet er en opplevelse. For ikke å snakke om Nord-Norge. Å padle i Nord-Norge er helt unikt. Vannet er klart. Her er Senja, Røst, Helgelandskysten med Vega noen av favorittene. 

Har du tips til steder å hente inspirasjon og kunnskap?

DNT har kajakkgrupper og kurs hvor du kan ta Våttkort. Det finnes kajakklubber over hele landet. Ellers vil jeg slå et slag for lokale aktører som Per Olav Eliassen som driver Ut i det fri. Han holder til her i Moss og tilbyr både kurs og turer. På Instagram finnes det også mye inspirasjon. @TFBergen er en fotograf ved navn Thomasz Furmanek som legger ut flotte bilder og videoer om kajakkpadling. Ellers følger jeg også Hege Enge Dekkerhus. @turhege på Instagram – ei det er verdt å følge om du liker kajakkinspirasjon fra vakre Nord-Norge. Er du glad i podkast er Kajakkpodden gull!   

Har du sørget for sikkerheten og kledd deg godt, er resten en fantastisk opplevelse! 

Vigdis Monsen

Hva er dine beste tips for at turen skal være både fornøyelig og trygg?

Ta et kurs. I tillegg til teknikk lærer du både selvberging og kameratredning. Prat med erfarne kajakkfolk for gode tips. Gjør deg kjent i området og ha et godt kart. Vinterpadling innebærer en høyere risiko enn padling i varmere temperatur. Havner du uti blir du raskt nedkjølt. Mitt råd er å kle seg godt. Alltid ull innerst. Jeg bruker to lag ull på overkroppen og ett lag på bena. Deretter tørrdrakt. På føttene har jeg ullsokker og padlestøver i neopren. Hendene holder jeg varme med votter eller hansker i neopren. Og så bruker jeg hals og lue. Fryser du, forsvinner gleden fort.  

Synlighet er også svært viktig. Padler du når det er mørkt, må du ha en lykt eller refleks slik at andre trafikanter på sjøen kan se deg. Sett gjerne en liten lampe på vesten og en lykt på kajakken. I tillegg til vest må du ha pumpe, årepose og åresnor, fløyte, kasteline, mobil i vanntett pakkepose, ekstra padleårer og et ekstra skift i en tørr pakkepose. (Åreposen hjelper deg å stabilisere kajakken slik at du lettere kan komme deg oppi igjen etter en velt. Åresnora sørger for at ikke åra flyter vekk. Red.anm.). Ellers er det bare å nyte turen. Ta med litt mat. Kaffe eller kakao. Har du sørget for sikkerheten og kledd deg godt, er resten en fantastisk opplevelse! 

Les mer: