Hopp til innhold

Høyhastighetsbevis

Regjeringen innfører krav om et eget høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer, noe som tilsvarer 92,6 km/t. Fra 1. juni må du ha høyhastighetsbevis for å kunne føre disse fartøyene.

Har du gjennomført høyhastighetskurs? Du kan nå søke ut beviset hos Sjøfartsdirektoratet. Informasjon om gjennomført kurs (teoretisk og praktisk del) skal innrapporteres av tilbyderen du tok kurset hos. Det eneste du trenger å gjøre er å laste opp bilde og signatur, samt betale søknadsgebyret.

Krav om innføring av høyhastighetsbevis

Kursholder Holmen Sjøfart i Bergen melder allerede om stor pågang.  

Vinteren er for mange båtfolk tid for faglig påfyll. Kanskje har man endelig funnet tid til å lære seg alle sjømerkene, ta «kystskippern» eller til å bli en navigasjonsmester.  

I år er det likevel én gruppe båtfolk som bør følge ekstra med. Fra i sommer innføres det nemlig krav om at alle som skal føre båt eller vannskuter med hastighet på 50 knop eller mer må ha høyhastighetsbevis.  

Kristian Valaker og Kjetil Forland i Holmen Sjøfart i Bergen anbefaler alle som vil kjøre fort med båt i sommer om å melde seg på kurs mens det fremdeles er plass.  

– Ikke et kjørekurs der folk skal vise seg fram

Siden september 2022 har de to båtfrelste bergenserne kurset opp mot 100 elever i hvordan man trygt ferdes i høy hastighet på sjøen. På deltakerlista står alt fra vennepar og familier til erfarne powerbåt-entusiaster 

– Vi er opptatte av å holde kvalitetskurs og å holde det i henhold til kravene fra Sjøfartsdirektoratet, forteller Kjetil Forland. Kurset de tilbyr inneholder en teoretisk del, en praktisk del og til slutt en teoretisk prøve.  

Høy fart utsetter ikke bare en selv, men også andre for fare, påpekte Statens Havarikommisjon for Transport under fritidsbåtkonferansen i 2020. Deres kartlegging av fritidsbåtulykker fra 2018 viser at grunnstøtinger og kollisjoner ofte kjennetegnes ved høy fart.  

Valaker og Forland forteller at kursene de tilbyr ikke er en arena for å vise seg frem, og at deres mål er å forebygge nettopp slike ulykker.  

– Dette er ikke noe kjørekurs hvor elevene skal vise hvor flinke de er til å kjøre. Vi ønsker at de skal forstå risiko og hvorfor vi gjennomfører de ulike øvelsene, forteller Valaker.   

Selv om kurset inneholder en praktisk del, gir det i seg selv ikke rett til å føre fritidsbåt – en ferdighet man uansett bør inneha dersom man skal dundre over fjorden i 50 knop eller mer. En hastighet som tilsvarer over 90 km/t.  

Stor variasjon i ferdigheter  

På kurset lærer elevene å planlegge et seilas, hvordan man best mulig fører båt i høy hastighet og om sikkerhet.  

– Hvis enkelte ikke klarer det 100%, så ber vi dem om å ta det på nytt igjen. Vi har vært mer opptatt av at elevene skal kjenne på mestring og verdi av kurset enn om vi bruker 5 eller 10 liter drivstoff ekstra, forteller Forland.  

Kursholderne forteller om stor spredning i både alder og båterfaring blant elevene.  

– De er fra de som har kjørt båtracet «Poker run» i Bergen i alle år, til de som vil ta høyhastighetsbevis fordi partneren kjører båt som går over 50 knop, sier Forland.  

Det elevene derimot har til felles, er at de sitter igjen med lærdom og økt fokus på sikkerhet. Makkerparet forteller at tilbakemeldingene de har fått har vært utelukkende positive.  

– Det er jo ikke er gratis kurs, og derfor ønsker folk å få noe ut av det. Vi har jo også et ønske om at folk skal få verdi ut av høyhastighetskurset.  

Ofte stilte spørsmål

NYHET! Gavekort på digitalt teorikurs

Nå kan du kjøpe gavekort på det digitale teorikurset ti høyhastighetsbeviset! En perfekt gave til de som er glad i fart og spenning på sjøen.

Hør Pål Virik Nilsen i podkasten «Sjøliv»

I podkasten vår «sjøliv» kan du høre Pål snakke om hvordan han ble racerbåtfører, og hva han tenker rundt høyhastighetsbeviset. I tillegg får du mange gode tips til hvordan du kan kjøre båt i høy hastighet.