
Instruktør for høyhastighetskurs
Kunne du tenke deg å bli instruktør for høyhastighetskurs? Her finner du det du trenger å vite, og kan melde din interesse.
Regjeringen innfører krav om et eget høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer, noe som tilsvarer 92,6 km/t.
Sist oppdatert: 29. april 2022
Fra 1. juni 2023 må du ha høyhastighetsbevis for å kunne føre fritidsbåter som kan gå i 50 knop eller mer.
Ønsker du å være blant de første til å vite mer? Vi sender ut mer info så snart Sjøfartsdirektoratet har mer fastsatt. Meld deg på nederst på siden, og få info på e-post fortløpende.
Kurstilbydere kan starte opp virksomhet fra og med juni 2022.
I utgangspunktet nei. Men vi jobber med en løsning.
Om tidligere elever kan få dispensasjon (eventuelt prisreduksjon) til å kun ta avsluttende del eller eksamen vil vi se på sammen med Sjøfartsdirektoratet.
17 år (ett år før beviset tidligst kan utstedes). For å få utstedt beviset må du ha bestått kurset, oppfylle kravet om å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt, og være over 18 år.
Sjøfartsdirektoratet har ikke lagt føringer for hva det praktiske og teoretiske kurset skal koste. Det vil være opp til den enkelte godkjente tilbyder å prise sine kurs. I tillegg til kursavgift kommer et gebyr til Sjøfartsdirektoratet for utstedelse av beviset. Dette gebyret vil fastsettes innen kort tid.
Ja.
Instruktør praktisk del båt: D5L, passasjer- og krisehåndteringskurs, grunnleggende sikkerhetsopplæring for sjøfolk og SRC-sertifikat (VHF-kurs). Man må være 20 år eller eldre for å bli instruktør, og ha gjennomført instruktørkurs. Relevant erfaring med hastighetsbåter er et grunnleggende krav.
Instruktør praktisk del Vannscooter: Man må være 20 år eller eldre for å bli instruktør, og ha gjennomført instruktørkurs. Relevant erfaring med bruk av vannscooter er et grunnleggende krav. Bestått båtførerprøve om man er født etter 1980.
SDIR (Sjøfartsdirektoratet) har utarbeidet en liste i samarbeid med båtprodusenter og importører. Denne listen inneholder de båtene og vannscoterne som garantert går over 50 knop med ulike motorkonfigurasjoner. Listen blir oppdatert jevnlig og kommer derfor til å bli mer komplett med tiden. Men selv om din båt ikke er på listen så er du ikke fritatt fra bevis hvis båten din går over 50 knop. Det er da ditt ansvar å ha bevis.
Man vil få problemer med blant annet forsikring om dette ikke er i orden. Det er også straffeparagrafer fra Politiets side på dette.
Høyhastighetskurset vil bestå av en teoretisk del, en praktisk del og en teoretisk prøve. Teoridelen skal vare i 5-6 timer inkludert prøven og praktisk del 1-3 timer avhengig av antall deltagere. Maks antall deltagere på praktisk del er fem elever. Den teoretiske delen må være gjennomført før man kan ta den praktiske delen. Siden båt og vannscooter er to svært forskjellige fartøyer vil den praktiske delen skille mellom disse, og kreve ulik opplæring.
Kurset vil totalt vare ca 8 timer.
Ja, dersom du har en vannscooter som kan oppnå 50 knop eller mer er du pliktig å ta høyhastighetsbevis for å lovlig kunne føre en vannscooter.
Allerede i april 2012 la et utvalg ledet av Sjøfartsdirektoratet frem en rapport som nevnte et eget høyhastighetsbevis som risikoreduserende tiltak for å få ned fatale ulykker med fritidsbåt. Den het «Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt».
Regjeringen la i 2019 frem Meld. St. 30 Samhandling for betre sjøtryggleik, som inneholdt en rekke tiltak på fritidsbåtområdet. Sjøfartsdirektoratet har i etterkant utarbeidet en rapport om innføring av et høyhastighetsbevis. I september 2021 ble det innført krav om høyhastighetsbevis for båter som kan oppnå en toppfart på over 50 knop.