Hopp til innhold

Odd Fellow Ordenen redder liv på sjøen

Odd Fellow Ordenen gir en stor havgående redningsskøyte til Redningsselskapet.

Dette er tredje gang Ordenen tar grep for å bedre sikkerhet for fiskere og båtbrukere.

–Jeg blir rørt over at Odd Fellow vil samle inn så mye penger for å hjelpe oss å redde liv, sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind.

Flere av Redningsselskapets store redningsskøyter er nå så gamle at de nå må erstattes av nye, raskere og mer moderne fartøy. RS «Odd Fellow III» blir en topp moderne skøyte i Ulstein-klassen, med en prislapp på 40 millioner kroner. Den vil være langt raskere på plass når noe skjer enn de eldre fartøyene, og kan dermed redde liv som ellers kunne gått tapt. Den første skøyta i Ulstein-klassen, RS «Idar Ulstein», har i løpet av sitt første driftsår allerede reddet flere menneskeliv, og vist seg som en svært robust og effektiv redningsskøyte med ekstreme kapasiteter. Blant annet har den skrog i aluminium som tåler belastning på 6,5 G.

Les den dramatiske historien om da Pål ble reddet av RS «Odd Fellow»

Odd Fellow Ordenen har tidligere donert to redningsskøyter, RS «Odd Fellow» og RS «Odd Fellow II». Disse reddet til sammen 111 mennesker på sjøen og hjalp over 6000 fartøy i løpet av sine driftsår. Begge skøytene var i tjeneste i 30 år, og var stasjonert flere steder langs kysten. Det er ventet at en ny skøyte i Ulstein-klassen vil kunne være et effektivt redningsverktøy i minst 30 år.

– Odd Fellow har som mål å blant annet hjelpe de trengende, noe som passer godt med Redningsselskapets formål om å redde liv. Vi gleder oss til den nye redningsskøyta blir sjøsatt, og det er stort å kunne bidra med noe som kommer til å redde mange menneskeliv, sier Stor Sire Morten Buan i Odd Fellow Ordenen.

Storstilt innsamlingsaksjon
Hvert sjette år velger Odd Fellow Ordenen landssak, som er en landsdekkende innsamlingsdugnad til inntekt for veldedige formål. Innsamlingen startet høsten 2016, og aksjonen vil pågå ut 2018. I april 2019 skal skøyta settes i drift. Dette er også året for Odd Fellows 200-års jubileum. Odd Fellow har over 22 000 medlemmer som vil være med på innsamlingen, og bidra med minst 1000 kroner per person.

  • Lengde: 22 meter
  • Toppfart: 40 knop
  • Fremdrift: To vannjet-er fra Rolls Royce
  • Slepekraft: 12 tonn bollard pull
  • Motor: MTU 2×1660 HK
  • Rekkevidde: 600 nautiske mil
  • Brannkanon: 400 liter i minuttet
  • Mannskap: Tre faste redningsmenn, minst én dykker
Fra venstre , Lars Petter Helminsen, Oddmund Aune, Stor Sire Morten Buan, beredkspassjef Ronny pedersen, Pål Bustgaard og aksjonskoordinator Janna Aarvik.