Hopp til innhold

På representantskapsmøte i juni (2025) vedtok Redningsselskapet en ny politisk resolusjon som skal stake ut kursen for arbeidet de neste to årene. Vi har snakket med generalsekretær Grete Herlofson om hva resolusjonen innebærer – og hvorfor den er viktigere enn noen gang. 

Redningsselskapets visjon er «Ingen skal drukne». Hvordan preger denne visjonen arbeidet deres framover? 

– Visjonen er ikke bare en rettesnor – den er et kall. I representantskapsmøtet vedtok vi en resolusjon som tydeliggjør våre politiske prioriteringer for perioden 2025–2027, og alt vi gjør springer ut av ønsket om å redde liv. Det handler om beredskap, forebygging og frivillighet – tre pilarer vi mener må styrkes betydelig for å møte utfordringene vi står overfor. 

Resolusjonen ble vedtatt av representantskapet – hva betyr det i praksis? 

– Representantskapet er Redningsselskapets øverste organ, og når de vedtar en resolusjon, er det et tydelig signal både internt og eksternt. Den gir oss mandat til å løfte budskapet mot myndigheter, beslutningstakere og samfunnet for øvrig. Det er også en felles forpliktelse i hele organisasjonen til å jobbe målrettet med de prioriterte områdene. 

Hva er de viktigste områdene Redningsselskapet vil prioritere? 

– Vi skal styrke vår rolle i kystnær beredskap, intensivere arbeidet med å forebygge drukningsulykker, og løfte frivillighetens betydning. Dette er konkrete satsingsområder som vi både har kompetanse på, og som vi mener samfunnet trenger oss til å løse. 

La oss starte med beredskap. Hva er utfordringen her? 

– Det er et økende behov for en robust kystnær beredskap. Klimaendringer, mer aktivitet langs kysten og en skjerpet geopolitisk situasjon gjør at vi som samfunn må være bedre forberedt. Redningsselskapet er en del av totalberedskapen, men vi ser behov for klarere rolleforståelse, bedre samarbeid mellom aktører og økt satsing fra myndighetenes side. 

Hvordan ser vi for oss dette samarbeidet i praksis? 

– Vi ønsker at myndighetene tydelig definerer hvilken rolle vi og andre sivile aktører skal ha, både i fredstid og ved krise eller krig. Det må støttes av konkrete mandater og nødvendige ressurser. Samtidig ønsker vi å inngå flere samarbeidsavtaler med offentlige beredskapsaktører som helse og brann, og bidra til å forme en nasjonal strategi for maritim innsats. 

Redningsselskapet er også opptatt av forebygging. Hvorfor er det så viktig nå? 

– Det er for mange som dør i drukningsulykker. I 2024 var det flere drukningsulykker enn trafikkdrepte – det er helt uakseptabelt. Regjeringen har en nullvisjon for drukning, og vi støtter den fullt ut. Men vi trenger en langt mer konkret og forpliktende handlingsplan. Vi i RS tar vårt ansvar, men myndighetene må ta et sterkere grep og prioritere forebygging høyere. 

Hva innebærer det konkret? 

– Vi vil være en pådriver for at dagens handlingsplan både følges opp og konkretiseres. Det betyr flere målrettede tiltak, mer støtte til frivillige aktører og et tettere samarbeid med organisasjoner som jobber med sjøsikkerhet. Vi har stor tro på samarbeid, at hender må finne hverandre, som gjennom Flyte og vi ønsker å bygge videre på dette. 

Frivilligheten er også løftet tydelig frem i resolusjonen. Hvorfor? 

– Fordi vi rett og slett ikke kan løse samfunnsoppdraget vårt uten de frivillige. Våre 1600 frivillige gjør en helt uvurderlig innsats. I 2024 gjennomførte de nesten 2400 oppdrag, hvorav 370 var kritiske redningsaksjoner. De utgjør nesten halvparten av all vår operative virksomhet. Likevel møter de stadig flere krav og reguleringer som gjør det vanskelig å bidra. 

Hva ønsker Redningsselskapet myndighetene skal gjøre på dette området? 

– Vi ønsker forutsigbare støtteordninger, at myndighetskrav tilpasses frivillige aktører, og at det gis insentiver til arbeidsgivere som legger til rette for at ansatte kan bidra frivillig. Den frivillige redningstjenesten må anerkjennes som en kritisk samfunnsressurs, og det må bli enklere, ikke vanskeligere, å stille opp for fellesskapet. 

Hva er det viktigste budskapet Redningsselskapet nå vil sende til myndighetene? 

– At vi trenger en nasjonal dugnad. Vi står i en tid med økt risiko og flere utfordringer. Da må vi løfte sammen. Redningsselskapets representantskap sender et tydelig signal: Vi er klare til å ta ansvar – men vi må ha støtte, samarbeid og handling. Ingen skal drukne, og det må være et felles mål for hele samfunnet.