Hopp til innhold

Padlet norskekysten på langs

– samlet inn over 100 000 kroner til RS

For de fleste er sommerferie tid for å slappe av. Tidligere proffpadler Daniel Salbu valgte det motsatte da han padlet verdens nest lengste kyst på langs.

Mandag 25. juli var det full jubel ved Grense Jakobselv, så langt nord som man kommer i Norge. 63 dager etter at Daniel Salbu hadde tatt det første padletaket ved Sponvika ved svenskegrensa kunne han omsider slippe padleåra og ta ferie.

Da OL ble utsatt fra 2020 til 2021 mistet den rutinerte toppidrettsutøveren en kvalifisering, noe som ifølge Daniel Salbu gjorde at lufta gikk litt ut av ballongen. Da poppet det opp en annen idé.

– Jeg satt på vei til NM i fjor, og så traff tanken meg: «Faen, jeg padler hele norskekysten neste år!».

Hadde aldri padlet havkajakk før

– Jeg holder på å skrive en masteroppgave, så denne sommeren hadde jeg egentlig ingenting å gjøre, forteller Daniel Salbu energisk, på brei bergensdialekt.

Helt siden han var 13 år har Daniel Salbu padlet kajakk. Med bakgrunn i konkurransepadling med baner innaskjærs og ustødige konkurransebåter har turen gjort det nødvendig for han å omstille seg totalt.

– Man bruker helt annet utstyr på en slik tur, så jeg måtte finne og teste det. Jeg hadde aldri padlet havkajakk før, forteller Salbu.

Han beskriver forskjellen mellom konkurranse- og havkajakk som natt og dag, der konkurransebåtene er raske og ustødige, og havkajakken mer som en trygg skute. Da han bestemte seg for å padle hele norskekysten var idéen egentlig å gjøre det i etapper og over lengre tid, men han kom fram til at det ville bli et mareritt rent logistikkmessig.

Løsningen ble derfor å ta hele kysten på én tur.

Hvite sandstrender og velholdte perler

Der den typiske båtturisten kjører melkeruta og legger til kai ved alle de idylliske plassene oppover norskekysten, har Daniel Salbu padlet rett forbi de fleste perlene. Noen steder har likevel festet seg. Som Kvamsøy i le, etter å ha passert rufsete sjø rundt Stad, eller Nordlandskysten i midnattssol.

– Helgeland til og med Finnmark er helt vilt!, utbryter Salbu, som trekker frem opplevelsen av å endelig få noe annet enn gråvær på turen nordover som et av de beste minnene fra turen.

– Jeg har hatt så mye grått og kjipt vær, så når de fine stundene kommer er det magi. På dager som det er jeg glad for at jeg ikke ligger på sofaen og spiser godteri, sier Salbu lattermildt. Huden er mørk solbrun, og figuren røper at godterispising på sofaen ikke nødvendigvis er et så vanlig program på ukeplanen uansett.

Selv om turen ikke har vært noe avslapningsprosjekt, forteller bergenseren at han har forsøkt å finne frem til fine steder underveis.

– Jeg husker når jeg skulle passere Nordkinn, før jeg rundet der så jeg inn til høyre, og der var bare den fine sandstranden! Da var det lav sol, stille og fint. Hadde jeg hatt bedre tid der oppe så hadde jeg dratt inn dit, forteller Salbu, som måtte padle rett forbi plasser mange bare kan drømme om.

Daniel Salbu mener det er umulig å bare trekke frem et sted når vi spør han om hva som var den fineste plassen underveis. Men én ting skulle han gjerne sett var bedre på flere steder.

– Det er flere steder langs kysten man kommer inn, og det er store, flotte bygg, men de holder på å falle fra hverandre. Det gjør noe med inntrykket. Hadde de bare tatt et malingsstrøk så hadde det skint som bare det.

Gjennomførte eksamen underveis

Daniel Salbu forteller at kroppen gjorde vondt den første uka, men at han etter hvert ikke kjente særlig mye til padlingen. Til tross for mellom 10 til 15 timer padling daglig. Det var derimot problematisk å få nok søvn. Enten på grunn av nervøsitet knyttet til enkelte strekninger, som Stad og Finnmarkskysten, eller på grunn av stekende midnattssol på teltduken.

– Når du endelig har fått sove så blir det dritvarmt, men om du åpner for å lufte så kommer kleggen inn. Så det ble en periode der jeg sov ekstremt lite. Det var slitsomt, forteller Daniel Salbu. Selv om han stort sett klarte å disponere kreftene fornuftig, var det særlig en hendelse som slet på både kropp og hode.

– Jeg hadde en eksamen på turen. Da var jeg litt dum, for da begynte jeg klokken fire på morgenen og padlet rundt 70 km før jeg startet på eksamen.

– Jeg var dritsliten og trøtt, og var helt «røkt i pappen». Jeg klarte jo ikke å svare på noen ting, forteller Salbu mens han rister på hodet. Han bestod eksamenen, noe han i ettertid beskriver som et mirakel, for da han våknet dagen etter, var han så sliten at han hadde problemer med å skille mellom høyre og venstre.

Google kunne heldigvis gi han fasiten.

Testet produkter for RS

I løpet av turen sin testet Daniel flere av produktene fra vår nettbutikk, både for sikkerhet og komfort.

Ull er gull, også på sommeren! På flere av stoppene på turen pakket Daniel seg godt inn i RS Blaatrøya, lue og buff. Alt fra Devold.

Flere krevende strekninger

Første store utfordring på turen kom da Daniel Salbu nærmet seg Lindesnes. Her padlet han sammen med kompisen sin. Da de snirklet seg langs Lindesnes blåste det opp.

– Vi tenker «oi, helsikke, skal vi rundt der?», forteller den tidligere konkurransepadleren. Vennene ble nødt til å slå leir ved fyret, og padle videre dagen etter.

Den mest krevende strekningen på turen lå likevel foran han. Ved Stad valgte Daniel Salbu å gå fra land i et lite vindu hvor vinden skulle snu. Mellom en holme og Stad-landet møtte han en vegg av vann.

– Da ble det så lurveleven. Det var helt Texas! Det var store bølger som bryter fra alle kanter. Jeg så ikke land, det var helt kaos, forteller Salbu. Til tross for at det var uoversiktlig mistet han aldri kontrollen, men måtte bruke alle krefter på å være skjerpet og fokusere på fremdriften for å komme seg ut av det.

– Det var så sinnsykt digg å komme i le etter det, når sjøen flatet ut. Da hadde jeg vært griseskjerpet i fire og en halv time. Det var den vanskeligste og sykeste opplevelsen på turen, forteller padleren.  

I Trondheimsleia fikk Daniel Salbu også prøve seg på vanskelige forhold. Da hadde han det han selv beskriver som «kuling i ræva», og surfet med kajakken.

– Problemet var at båten jeg brukte hadde lavt volum foran, så den gikk ned i bølgene foran. Du må jobbe hardt for at båten ikke skal snurre, forteller Salbu. I jakten på det neste kicket av å surfe på bølgene ga han full gass, og dunket inn i en bølge forfra. Plutselig var han under vann i mye vind og med dårlig sikt.

– Det ble litt kaos. Jeg kom meg i hvert fall opp i båten igjen, og fikk padlet til land, forteller Salbu. Han hadde allerede padlet 95 km denne dagen, og var ifølge seg selv ikke skjerpet nok. Etter dette merket han at han ble mer nervøs.

– Jeg merket det dagen etter, og det preget meg egentlig litt hele turen.

– Sjokolade har aldri smakt så vondt

For å klare å padle så lange distanser hver eneste dag har Daniel Salbu vært avhengig av å få i seg nok næring. Bergenseren har gjennom sommeren trolig vært norgesmester i havregryn i vann.

– Jeg dekket jo ganske lange avstander, så jeg kunne nesten planlegge å gå på butikken hver dag, så det ble jo ofte til at jeg kjøpte ting i ferskvaredisken, forteller Salbu.

Underveis på vannet passet Daniel Salbu på å spise hver time, og her gikk det mye i sjokoladebarer og bananer som fikk plass i padlervesten.

– Går det for lang tid mellom man spiser, så går man jo tom og blir sliten, men man mister også matlysten, forteller Salbu, som underveis på turen fikk oppleve hvordan matlysten gradvis forsvant, og at til og med sjokolade begynte å smake vondt.

Testet sikkerhetsprodukter for Redningsselskapet

Sikkerhetsutstyr er alfa og omega hvis man legger ut på padletur – enten det er i skjærgården der du bor eller langs verdens nest lengste kystlinje, slik som Daniel Salbu har gjort.

På turen hadde han med seg alt av nødvendig utstyr, både for å takle det varierende været og dersom det skulle oppstå en nødsituasjon. På kroppen hadde han VHF og en liten AIS-sender, i tillegg til mobiltelefon og Safe Trx-klokke med varslingsmulighet.

– Hadde jeg ligget i vannet og sprellet hadde jeg nok løst ut Safe Trx-klokken, og varslet på VHF, før jeg hadde prøvd å komme meg til land og bruke telefonen der.

For å være synlig mellom bølgetoppene, i både godt og dårlig vær, hadde Salbu på seg reflekscaps og reflekser på padleåren. I tillegg hadde han under store deler av ferden på seg signalgul tørrdrakt. Strobelys var montert på vesten.

– Du blir jo helt usynlig der ute, så det er viktig å passe på at du blir sett. Jeg har ikke hatt noen dårlige opplevelser på turen, fordi jeg har tatt hensyn. Du må egentlig bare tenke at ingen ser deg, forteller Salbu.

Firefly® PRO LED Strobe Light – vanntett

Nyhet! – SafeTrx Active sikkerhetsklokke

RS × Varsity Headwear reflective cap

Samlet inn over 100.000 kroner til Redningsselskapet

På turen har Daniel Salbu samlet inn penger til Redningsselskapet. Et formål han valgte da det var så tett knyttet opp til aktiviteten han skulle gjøre.

– Jeg ville ikke at det skulle være en «pure ego trip», men å også gjøre noe som er hyggelig. Det falt naturlig å velge RS, som jeg også er avhengig av når jeg padler langs kysten, forteller Salbu.

Underveis på turen besøkte han flere redningsskøyter og stasjoner, både fast- og frivillig bemannede. Blant annet RS «Hans Herman Horn» i Bodø, hvor han var med på øvelse sammen med redningsmannskapet.

– Jeg padlet litt til alle døgnets tider. Da jeg kom til Rørvik, gikk jeg på land der skøyta ligger. Da var klokka 05 på morgenen, så jeg turte ikke å banke på og forstyrre, forteller bergenseren smilende, men forsikrer om at han har blitt tatt godt imot uansett hvor han har vært i sommer.

Dag 63:

«Vel fremme ved Ekkerøy var planen å slappe av noen timer og få i seg noe mat. Som så mange ganger før på denne turen endret planene seg etter å ha sjekker yr. Nå hadde jeg sjansen til å nå Grense Jakobselv! Kastet i meg maten og satt avgårde mot grensen. Litt sidevind endret seg etterhvert til vindstille på kryssingen. Når jeg etterhvert skjønne at grensen kom til å nås begynte følelsene å komme. Eller rettere sagt flomme. Det er ikke lett å beskrive hva som går gjennom hodet når man etterhvert innser at man kommer til å nå målet man har satt seg. Det har vært et sinnsykt eventyr både mentalt og fysisk.»

Utdrag fra Daniel sin Facebookside for turen «Norskekysten i kajakk 2022»

Og du lurer kanskje på om Daniel Salbu syns det var verdt det? Han forteller at det frister å dra ut på nye langturer med kajakk.

– Jeg har snakket med en kompis om å prøve oss på svenskekysten neste år, men da vil vi prøve å sette rekord!

Flere gode sikkerhetsprodukter:

Drytide Seagull 5L

SOLAS Reflekser 10 pk

RS Explorer Aktiv