Hopp til innhold

RS «Jens Bye» skal redde liv i Trøndelag

Trøndelags nye redningsskøyte bærer navnet «Jens Bye». Lørdag ble Redningsselskapets 164.redningsskøyte døpt i Trondheim, der gudmor og barnebarn til Jens Bye, Ann-Kristin Bye, til slutt måtte ta saken i egne hender for å få skøyta døpt.

Til tross for et tiltagende regnvær møtte trønderne opp i hopetall da Redningsselskapet lørdag bød inn til folkefest i forbindelse med dåpen av Trondheimsfjordens nye redningsskøyte RS 164 «Jens Bye».

Familien Byes store gave til Trondheim

Redningsskøyta, som er i Staff-klassen, er donert til Redningsselskapet av Jens Byes datter Anna-Synnøve Bye og hennes familie.

— Dette er familien Bye sin gave til Trondheim, Trondheimsfjorden og Trøndelagskysten som min far, Jens Bye, kjente som sin egen bukselomme. Ved å la hans navn leve videre i en sprek og topp moderne norskbygget redningsskøyte, føler jeg at vi hedrer det mangesidige mennesket han var, sier Anna-Synnøve Bye.

Jens Bye var gründeren av Fosen Mekaniske Verksteder AS. Et livsverk han bygget opp sammen med resten av «Fosen-familien», og som hans datter Anna-Synnøve tok over og utviklet videre, med blant annet en stor internasjonal portefølje.

Elias-kø og Øistein Blyant

Før selve dåpshandlingen var trønderne invitert til folkefest på Krigsseilerplassen i Trondheim, og skal vi ta utgangspunkt i køen for å kjøre en tur med Elias, eller antall tegneglade hoder i teltet til Øistein Blyant, var det en kjærkommen invitasjon.

I tillegg til aktiviteter og opplevelser for de minste, vartet vertskapet opp med gladjazz, korps, pølser og nystekte vafler, noe som gjorde at de aller fleste så ut til å glemme at himmelen i stadig større grad åpnet sine sluser.

Men størst av alt er frivilligheten

Under selve dåpshandlingen talte både Kulturminister Linda Hofstad Helleland og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, varmt om Redningsselskapet og deres betydning for beredskapen langs kysten generelt og i Trøndelag spesielt.

De la begge spesielt vekt på den enorme frivillige innsatsen som legges ned blant Redningsselskapets medlemmer og mannskap, og betydningen av at det frivillige redningsskorpset i Trondheim nå får styrket sin beredskap gjennom den nye og hypermoderne redningsskøyta, som er en av verdens raskeste redningsskøyter.

Tok saken i egen hender

Redningsskøyta RS 164 «Jens Bye» ble, som alle andre skip fra Fosen Mekaniske Verksteder AS, velsignet av selskapets egen prest før gudmor og datterdatter til Jens Bye, Ann-Kristin Bye, ønsket skøyta hell og lykke.

Den tradisjonelle knusingen av en champagne-flaske bød imidlertid på litt dramatikk, og kanskje – når sant skal sies – enda mer humor. For selv om gudmor gjentatte ganger sendte flasken mot skøytas skrog, så ville ikke flasken knuse.

Da tok Jens Byes barnebarn saken i egne hender, og viste en beslutsomhet som ville gjort morfaren stolt. Ikledd bunad skrittet hun resolutt ombord i redningsskøyta, grep champagne-flasken med sine egne hender og knuste flasken av full kraft mot skøyta ved hjelp av sine egne hender, og med en slik kraft at champagnespruten stor over både gudmor, bunad og skøyte

Støtt din nærmeste redningsskøyte

RS «Jens Bye» blir døpt