Hopp til innhold

Gode råd for en trygg padletur i kajakk

Å padle i kajakk er en utrolig fin opplevelse hele året rundt. Her er ni sikkerhetstips for deg som tenker deg ut på en padletur! Helt nederst finner du nyttige videoer for en trygg tur i kajakk.

Tenk sikkerhet når du padler

Skipsfører Pål Abrahamsen på RS «Klaveness Marine» i Oslofjorden møter mange kajakkpadlere på jobb og har vært med å reddet flere. I denne artikkelen finner du ni sikkerhetstips for deg som skal på padletur.

RS Aktiv

Redningsselskapet tar sjøens myke trafikantene på alvor. Medlemskap i RS Aktiv gir deg assistanse fra redningsskøytene på lik linje med fritidsbåter, og er en bra måte å støtte vårt arbeid for bedre sjøsikkerhet. Tilleggsprodukter i RS Aktiv-medlemskapet inkluderer blant annet utstyrsregistrering.

10 sikkerhetstips

Bildet viser en mann som skal på tur i kajakk og har på seg tørrdrakt

Bekledning: Sørg for å kle deg etter årstiden og vanntemperatur. Bruk vanntett tørrdrakt med godt isolerende undertøy når vannet er under 7 grader varmt.  Vi anbefaler tørrdrakt/våtdrakt når vannet er under 12 grader. Tynn tørrdrakt uten isolerende underlag gir falsk trygghet. Husk også å passe på føtter, hode og hender.

Utenpå drakten anbefaler vi en padlevest som er tilpasset deg (minst 50 N oppdrift). Våre RS Explorer vester er spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

Bildet viser håndholdte vhf-radioer

Kommunikasjonsutstyr: Sørg for å ha med tilstrekkelig kommunikasjonsutstyr for turen du har planlagt.  VHF (vanntett) med flyteelement eller mobiltelefon (i vanntett pose) er en mulighet. Det finnes også personlige nødpeilesendere. Kommunikasjonsutstyret må pakkes slik at det er tilgjengelig, helst i lomme eller festet til drakten.

Dersom du kun bruker mobiltelefon, anbefaler vi at du laster ned appen vår SafeTrx.

Bildet viser et guardian light

Synlighet:
Synlighet handler om tre ting; knallfarger, refleks og belysning.

I skumring eller om natten er det viktig å synes. Jeg har selv opplevd å møte padlere som jeg har sett på radar men ikke visuelt. Dette kan være farlig, spesielt ved kryssing av led eller andre trafikkerte farvann. Bruk guardian light (bildet t.h) eller strobe. Du kan også feste lys bak på kajakkvesten din.

Våre SOLAS reflekser er perfekte til å klistre på kajakk, hjelm og annet utstyr, for å være synlig for andre på sjøen.

Bildet viser mange padlere som er samlet

Selskap: Padle sammen med andre i formasjon. Dette gir større utslag på radar eller rent visuelt. Ha med nødvendig utstyr for å lense kajakken for å komme om bord igjen etter velt. Tren på dette. (Foto: Mads Henrik Randøy)

Bildet viser to personer som er ute i kajakk

Planlegging: God planlegging er det viktigste sikkerhetstiltaket i havkajakkpadling. Er du en en uerfaren padler bør du legge ruten langs land, slik at du kan svømme inn eller komme deg på tørt land om uhellet er ute.

Bildet viser en person som kjører vannscooter

Vær oppmerksom: Det er opp til deg å unngå kollisjon med andre trafikanter på sjøen. Ha i bakhodet at det å padle i motlys (en solskinnsdag) gir liten eller ingen visuell referanse for lave båter eller vannscootere som kommer i din retning med solen i øynene. Ikke regn med at du blir sett.

Bildet viser et værkart

Sjekk værmeldinga: Det er lett å bli overrasket dersom turen ikke er planlagt på forhånd.

Sjekk ut yr.no eller vår egen velihavn.no

Bildet viser en person som er på vei opp av vannet med en kajakk

En god huskeregel: dersom du vurderer å legge ut på tur eller venter på bedre forhold: Er du i tvil – er du ikke i tvil.

Bildet viser en kajakkpadler på tur i mørket

Kompetanse og kunnskap: Skaff deg tilstrekkelig sikkerhetskunnskap og utstyr som passer til din padlestil. De fleste vil ha stort utbytte av et kajakk kurs.

Eksempel: Om den passer din farkost, skaff gjerne en vimpel  med lanterne, som gjør deg synlig.

Vinterpadling: padling er en fin aktivitet hele året, men det er noen ting du skal tenke litt ekstra på når du padler på vinteren.

Andre viktige ting å huske på om du skal på padletur

RS Explorer Aktiv – kajakkvest for barn og voksne:

Utviklet i tett samarbeid med mannskapene på redningsskøytene, og spesielt designet for aktivitet.

Konstruert for å gi størst mulig komfort, synlighet og sikkerhet på sjøen.

Har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter.

Har feste for blinkende lys både foran og bak. Lysene kan kjøpes til som ekstrautstyr.

Med RS Explorer Aktiv er du mest mulig synlig til havs.

Kajakk på 1-2-3

Til slutt noen råd til deg som bruker packraft: