Hopp til innhold

Få fine fendere

Skinnende blanke og nypolerte skrog er en fryd for øye. Men det er ikke like vakkert når skitne fendere henges ut. Det kan ødelegge inntrykket av en ellers velholdt båt. Vi bringer tipsene som gir deg fine fendere.

Tekst og foto: Trond J. Hansen

Skinnende fendere:

Bildet viser vask av fendere.

Finn riktig produkt. Det finnes mange spesialprodukter for vask av fendere, men vanlige husholdningsprodukter (Jif, Zalo, Ajax) fungerer godt. Et produkt som vi er spesielt fornøyd med er rengjøringsmiddelet Extreme Universal Cleaner. Bruk hansker dersom du benytter sistnevnte.

Bildet viser tau til fendere.

Vask fenderne jevnlig. Arbeidet går lettere og skroget mattes ikke så raskt ned.

Vask også fenderlinene. Putt dem gjerne i vaskemaskinen. Eventuelt kan du bytte slitte fenderliner.

Bildet viser vask av fendere.

Etter vask: Etter vask får man ekstra fine og glatte fendere ved bruk av Fendershine eller poleringsvoks.

Tips til fendere:

Bildet viser en fenderstige.

Fenderstige: Skitne fendere kan matte skroget, noe som også gjelder for Fenderstep (eller tilsvarende). Ofte har man litt sand under skoene når man tråkker på fenderstigen, og dette kan å skli ned og legge seg mellom fenderen og skroget og slite på gelcoaten. Derfor viktig å jevnlig gjøre ren fenderstigen. Et tips kan være å legge en klut bak for å hindre slitasje mot skrog.

Bildet viser fendertrekk.

Fendertrekk: Det er delte meninger om bruk av fendertrekk, noen liker dem –andre synes de samler smuss som matter skroget. Kjøp av god kvalitet om du bruker slike. Du kan også lage dem av vaskekluter. Sy dem på vrangen (slik at sømmene kommer inn), og gjør dem litt trange, slik at de holder på. Eventuelt kan du sy løpegang oppe og nede og tre i en snor.

Bildet viser doble fendere.

Doble fendere: Du kan binde sammen to fendere og henge dem ut. Da unngår du at fenderne ruller frem og tilbake mellom skrog og kai, dermed blir det mindre slitasje på skroget. Vi fester dem bare sammen med en taustump nede og knyter sammen fenderlinene oppe. Med vannfast tusj markerer vi hva som er ut-siden og hva som er inn-siden, altså skrog-siden og kai-siden. Da har du alltid rene fendere mot skrogsiden.

Bildet viser strikket fendertrekk.

Du kan strikke fendertrekk til båten, i det mønsteret du selv foretrekker. Kan garantere at det vekker oppsikt i havna. Morsomt, men egner seg bare mot «snille» brygger. Vi har laget slike fendertrekk til et par mindre kulefendere. Bruk et rimelig, syntetisk garn og strikk gjerne med dobbel tråd.

Flere fendertips

Her er noen tips som sørger for god bruk av fendere.

  1. Kjøp mange nok, og store nok fendere. Mange har altfor små fendere.
  2. Ha gjerne et par ekstra lange fendere på lur. Da unngår du at fenderne slites av om de kommer under bryggekanten og at de blir liggende oppå bryggen ved sjøgang.
  3. Ha et par store kulefendere om bord. Det er greit når du ligger ved dårlige brygger og til svaberg. De er også nyttige dersom du skal gå ut eller inn på spring.
  4. Ha litt ekstra lange og kraftige liner på kulefenderne. Da er det lettere for mannskap å holde dem på plass der det er mest nødvendig, for eksempel når du skal gå ut/inn på spring eller legge til langs bergvegger.
  5. Dersom du ligger mye på gummidekkskaier eller betongkaier, er det lurt å ha en eller to fenderplanker/fenderbord om bord. Du lager dem selv av litt kraftige planker på minst 2 meter. Planken henges på utsiden av fenderne, slik at du unngår at de forsvinner inn i dekkene. Beskytter også fenderne mot stein og betong, og gjør fendring enklere om det er mye tidevann.
  6. Ha fenderne lett tilgjengelige og heng dem ut i god tid før du går til kai. Da unngår du stress. Henger du fendere ut på begge sider er du sikret om du må legge til med andre siden enn planlagt. Det er dessuten en hyggelig gest å markere for andre at de gjerne kan legge til på utsiden av deg.
  7. Sjekk at fenderne henger skikkelig før du tar kveld. Det kan blåse opp i løpet av natten.
  8. En selvfølge, men likevel: ta opp fenderne når du er på sjøen.

Fender-stikk

Lær deg og mannskapet ordentlige fenderknuter. Da holder fenderne seg på plass og du unngår å miste dem, samtidig som knuten er lett å ta opp når du skal ta inn fenderne eller justere høyden på dem.

Les våre beste tips om tau her.

Se video på hvordan du lager en god fender-stikk: