Hopp til innhold

Gode råd mot sjøsyke

Sjøsyke skjer plutselig. Du blir kvalm, kaldsvetter, gjesper, spyttsekresjonen øker og snart er det bare å gi etter for alt som vil opp og ut.

Noen innrømmer det gjerne, andre praler om at de ikke rammes, men de fleste har opplevd å bli sjøsyk.

Sjøsyke er ikke en sykdom. Nesten tvert i mot. Det å bli sjøsyk er et tegn på at sansene fungerer som de skal. Ubehaget er en helt normal reaksjon som oppstår i balanseorganet (likevektsnerven vestibularis på fagspråket). Dette organet ligger inne i det indre øret og gir hjernen informasjon om din egen bevegelse. Når signalene ikke stemmer overens med det du ser og sanser, oppstår det full forvirring. Hjernen får for mange uventede signaler. Og dermed er det gjort.

Det enkleste rådet er kanskje å la naturen gå sin gang. Vær klar med bøtte og hold deg trygt unna ripa. Det kan være farlig og kan dessuten føre til at det som må ut ender alle andre steder enn i havet. Hold deg fast i bøtta og trøst deg med at det går over.

Er du forberedt på at du eller dine nærmeste kan bli sjøsyk, kan du planlegge og være klar med en eller flere av rådene vi har samlet. Noen er gode, noen er tvilsomme, men mange tror at det er mulig å tenke seg ut av sjøsyke. I så fall er det bare å velge en eller flere råd fra lista og tro at det virker!

22 mer eller mindre gode råd mot sjøsyke