Hund o´hoi
Det skal ikke stikkes under en stol at de fleste hunder foretrekker fast grunn under potene. På en annen side liker de å være sammen med sine eiere, være en del av flokken – også på båttur. Men turen må legges opp på deres premisser dersom du skal ha hund i båt.
Tekst og foto: Trond J. Hansen
Hund i båt – nyttig og nødvendig for skipshunden
Hundens premisser innebærer blant annet at distansene ikke bør være for lange og at vi ikke legger ut når været er for ruskete. Om bikkja mistrives på båttur er det kanskje bedre at den får et sommeropphold på kennel eller at noen bekjente tar seg av den. Her bringer vi noen tips om utstyr som gjør livet enklere og tryggere, både for bikkja og for eierne.
Flytevest
Første bud er å alltid ha flytevest på hund i båt. Selv om mange hunder er gode svømmere, kan de lett få panikk dersom de faller over bord. De kan raskt bli utmattet og nedkjølt. Det kan være vanskelig å finne igjen en hund som ligger i vannet. Vesten har et solid håndtak på ryggen, slik at hunden kan heises om bord dersom den havner i sjøen. Flytevest til hund får du både i båtutstyrsbutikken og i dyrebutikken, eller i Redningsselskapets nettbutikk. Ta bikkja med når du skal kjøpe, så får du en som passer skikkelig.
12 tips for hund i båt
SIKKERHETSLINE
For å hindre at hunden faller i sjøen kan du bruke sikkerhetsline. Dette kommer litt an på hundens oppførsel og båttype. Som sikkerhetsline kan du enten bruke slike seilerne bruker, eller du kan lage en selv. Sikkerhetsline skal aldri festes i halsbåndet, men i håndtaket på flytevesten. Faller hunden over bord er det stor fare for at den blir kvalt om linen er festet i halsbåndet.
SOLBRILLER
Det høres kanskje merkelig ut, men hunder kan faktisk bli snøblinde på sjøen. Reflekser fra sjøen gjøre at solen kan være like skarp på sjøen som på påskefjellet. Dette kan være en plage for en del hunder. Schæfer, groendal, cocker og kinesisk nakenhund er raser som kan ha lav tåreproduksjon og derfor kan være utsatt. Det finnes spesielle hundesolbriller på markedet. Og du verden så kul bikkja ser ut.
TEPPER OG MATTER
Mange firbeinte misliker glatte dekk og dørker. De kan føle seg utrygge, spesielt i sjøgang, om de ikke får godt feste. Pass på at klørne ikke er for lange, da glir de lettere og lange klør kan sette seg fast i beslag på dekk. Dersom hunden er redd for å gli, kan man venne den til å ha «båtsko» i form av gummisokker, som egentlig er laget til bruk ved bandasjering. Disse kan også hjelpe hunden om kaien har dekke med strekkmetall, som hundene ofte vegrer seg mot å gå på. Det er greit å ha et utvalg av sklisikre matter, til å legge på dørk og dekk – både når man er på sjøen og ved kai. Vi har også lagt teppebiter i trapper og der hunden ellers beveger seg i båten. Vi legger alltid ut gummierte matter der hunden går på land og om bord.
LANDGANG
Om hunden er av en viss størrelse kan det være krevende å få den på land og om bord. Ikke alle hunder er «bærbare». Det finnes spesielle hundeleidere på markedet, eller man kan lage sin egen. Vi har god erfaring med «Pet Step». Leideren er dimensjonert til å tåle selv de største hundene. Sammenfoldet er den ikke større enn at den ganske lett kan stuves bort. Selges gjennom nettbutikken til Aquadog og koster drøyt to tusen kroner.
VANN
Hunden må alltid ha tilgang til friskt vann. Det blir lett søl med en vanlig vannskål. I dyrebutikken (og på Biltema) kan du kjøpe vannskåler med «slingrekant», altså en brem rundt kanten som hindrer at vannet skvulper ut.
SJØSYK
En sjøsyk hund vil pese og tydelig vise at den er utilpass. Unngå å mate hunden rett før båtturen. Til en viss grad kan problemer med sjøsyke bli bedre med tilvenning til sjøen, og ofte går sjøsyke raskere over for dyr enn mennesker. Skulle det imidlertid være et vedvarende problem, bør man nok begrense å ha med hund i båt. Uansett må man tilpasse seg ved å kjøre rolig dersom det er sjøgang, og gjerne holde seg unna åpne havstrekninger. Dyrlegen kan skrive ut resept på beroligende midler, men dette er en nødløsning. Beroligende midler må gis i god tid i forveien for at de skal virke.
FAST PLASS
Hunden liker å ha en fast, trygg plass i båten. Ha med en god hundeseng, gjerne med isolerende isoporkuler (for eksempel Jerven). Dersom hunden har egen lugar er det smart å lage et vanntett trekk til madrassen.
HUGGORM
Huggormbitt er en potensiell livstruende tilstand og dyrlege skal alltid kontaktes
snarest mulig ved mistanke om bitt. Dyret bør ikke utsettes for unødig aktivitet da økt muskelaktivitet kan fremskynde absorpsjon av giften. All manipulasjon av såret skal unngås.
Kilde: vetnett.no
FLÅTT
-er et større problem for hund enn for oss mennesker. Det finnes forskjellige midler for å hindre at flåtten går på hund; dråper i pelsen, halsbånd og elektronisk brikke som skal skremme vekk utysket. Det holder nok unna en hel del flått, men ikke alle. For å fjerne parasittene har dyrebutikk og apotek forskjellige redskaper. Ha også et eget førstehjelpskrin til hunden, med bandasjer, rensemidler, sårsalve og så videre.
LEKER
Om bord i båt er det ikke særlig smart med baller som hundeleker. De har en lei tendens til å falle på sjøen. Bruk leker som flyter og som ikke ruller.
RESPEKT FOR FUGLENE
Selvfølgelig går vi ikke på land der det er fuglereservater. For selv om hunden ikke dreper fuglene, kan det få katastrofale følger dersom fugleungene blir skremt bort.
I LAND
Ligger man på svai, så må man lære opp hunden til å gå i jolle. Er hunden stor og tung må man dessuten ofte bruke jolle om man ligger utpå andre båter eller om kaien er høy.
Til slutt
La alltid hunden få en god tur før du legger ut på sjøen. Da er den «ferdigtisset» og vil oppføre seg roligere underveis. Likeledes må den belønnes med tur og lek straks vi kommer til kai. Da vil hunden i større grad oppleve båtlivet som noe positivt. Men husk å respektere båndtvang.
Etter at hunden har vært i saltvann bør den spyles for å få bort salt fra hud og pels. Den må være tørr før den tar kveld om bord. Til slutt vil vi bare minne om at hunden preges av vår oppførsel. Stresser vi, vil også hunden bli stresset. Oppfører vi oss rolig, vil hunden være rolig om bord – og ha det bra.