Ikke ta med brunost på havet!
Feil pålegg på nistematen gir dårlig fangst og plystring om bord er strengt forbudt, fordi det fører til vind. Myter knyttet til mulighetene for fangst på havet er mange – og rare.
Myter og overtro har i alle tider preget livet på sjøen og noen av mytene lever fortsatt i beste velgående. Fiskeryrket har gjennom flere århundrer vært ansett som et av landets farligste yrker. Fiskerne på de gamle nordlandsbåtene, som drev med årer og råseil hadde en hverdag preget av stor usikkerhet og liten kontroll. Derfor viktig at fiskerne ikke utfordret skjebnen, ved å ta ulykka med seg om bord når en dro på havet. Overtro, konspirasjonsteorier og myter florerte og her har vi samlet noen av de mest kjente. Så får det være opp til enhver hva man velger å tro på.
Skrevet av Eivind Biering Strand/Våganavis
21 myter til sjøs
Rett pålegg på sjømaten har alltid vært viktig. Brunost må man visstnok ikke finne på å ta med seg ombord. Og vafler er nesten like ille. Samme med banan og lefse.
Svinte skipperen båten feil vei under setting av bruk, var det bare å dra bruket om bord i båten igjen, sette kursen mot land, fisk kom de ikke til å få. Man skal heller ikke svinge babord når man går fra kai.
Flyr det inn ei kråke og setter seg på båten, gjelder det raskest mulig å spytte bakover. Ellers kan man bli plaget.
Katt skal man heller ikke ha med seg på fiskebåt (såfremt det ikke er en skipskatt). Om en katt har klart å snike seg om bord er det bare å snu båten og få den på land snarest. Å kaste den over bord er heller ikke et alternativ.
Enda verre er det med hest. Bare bilder av hest og det å nevne ordet «hest» kan føre til ulykke med tragisk utfall. På lik linje med avskårne blomster og det å ha en prest om bord. Årsaken er at disse forbindes med døden. Hest og kjerre ble brukt til å frakte de døde i gamle dager. Må du snakke om hest kan du i stedet si «mor/far til føllet». Og hvis uhellet først er ute å «hest» er nevnt må man skyndte seg å si «bjørn», for bjørnen kan raskt ta hesten.
Gummistøvler og paraply er også ulykkessymboler. Det gjelder også ryggsekk som man forbinder med fjell. Spesielt ryggsekk med meis. Fjellsymboler tar man ikke med seg på havet, heter det.
Dukker det derimot opp en veps i båten, skal det visstnok være et lykketegn.
Godt, gammeldags haill (at man har sex før man drar på fisketur) er kanskje den mest kjente overtroen, og som lever i beste velgående i dag. Det samme er at man ikke skal ønske god tur eller god fangst. I stedet skal man si «skitt fiske» eller «skitt jakt» før de reiser ut.
Får man en «rar» eller «stygg» fisk på kroken, gjelder det å spytte i kjeften på den og kaste den på havet igjen.
Plystring var fra gammel av strengt forbudt ombord, fordi man mente det førte til vind. Når seilskutene var ute i dårlig vær, pep det i mastene. Derfor er det velkjent at plystring fører til dårlig vær (og muligens dårlig stemning om bord).
Man skal heller ikke vaske kaffekoppen når man er ute på sjøen. Da blir det væromslag.
Fiskere og damer har fra gammelt av vært en uheldig kombinasjon. I en artikkel i Fiskeribladet Fiskaren blir det gjenfortalt at en fisker var så uheldig å møte et kvinnfolk på vei til båten, var dette et dårlig tegn. Da måtte man snu og vende hjemover igjen, krysse dørkarmen innomhus før man kunne starte turen på ny. Om man igjen støtte på et kvinnfolk måtte regla gjentas. Unntaket var om kvinnen man møtte på veien hadde på seg forkle. Da kunne man trygt fortsette turen mot båten. Ulykka gjaldt heller ikke om kvinnen var ung.
Skulle man falle på vei til båten var det avgjørende hvilken vei man falt. Falt man bakover ble det dårlig fiske. Falt man forover hadde det ingen påvirkning på fisket.
Hadde man glemt noe hjemme var det bare å glemme det. Å snu var ensbetydende med dårlig fiskelykke.
Fisker du med stang heter det seg at det bringer ulykke å få fisk på første kast. Da blir det med den ene fisken på den stanga. Derfor gjelder det å snike inn det første kastet på sted det er liten sjanse for å få napp – men i følge myten må det likevel være i fiskbart vann.
Hvis et glass blir knust, må lyden av knust glass bli stoppet med en gang. Ellers dør en sjømann. Eggeskall må bli knust med en gang egget er spist opp. Ellers vil en heks bruke det som en båt og kalle frem store stormer.
Og du drar selvsagt ikke ut på havet fredager, og hvertfall ikke fredag den 13.
Skal du slukke en fyrstikk på havet må du for all del ikke blåse den ut, men riste den til flammen slukner, ellers dør en sjømann.
Ser du en ørn er det hell og lykke, så lenge du ikke nevner ørnen med navn. Da blir lykken raskt ulykke.
Skal du spise brød på sjøen må du passe på å ha pålegget på riktig side. En brødskive opp ned symboliserer nemlig en båt opp ned.
Det er mange kjente tegn på hell og uhell. Mister du kost eller bøtte overbord, er det lite bra. Og tatoveringer holder onde ånder og ulykker på avstand. Men visste du at det var bra å berøre sin kones eller venninnens bak før du dro til sjøs? Denne lykken kunne raskt bli visket bort hvis kona skulle gre håret eller klippe negler mens mannen var på sjøen. For slikt kaller frem storm og uvær og risikoen for forlis. Derimot kan mannen nøytralisere dette ved å kaste en mynt i havet. Neptun vil da beskytte skipet.
Trosser du mytene?
Da kan det lønne seg å være medlem!
Om du likevel velger å dra ut på havet på en fredag kan det kanskje være smart å bli medlem i RS først? Da får du fri assistanse på sjøen.