Hopp til innhold

Isredning

Et fall gjennom isen er kritisk. Uten hjelpemidler blir det fort et lotteri med dårlige vinnersjanser. Her er våre beste tips for isredning, både av deg selv og andre.

Før du går ut på isen

Før du går ut på isen er det viktig å ta noen forholdsregler. Isen er per definisjon aldri trygg. Men du kan bli trygg på isen. Godt isvett er derfor det viktigste du tar med deg ut på isen.
Husk K-R-S:
Kunnskap (vit hva du skal gjøre)
Redskap (dette må du ha med deg på isen)
Selskap (gå ikke på isen alene)

Dette utstyret bør du ha med på isen:

Alt om ferdsel på is:

Lars Erik Hegna, fagansvarlig redningsinstruktør i RS, gir sine beste råd til forberedelser og utstyr du bør ha med på isen. Du får også tips til hvordan du kommer deg opp , om du har gått gjennom isen.

Redd deg selv opp fra isen

Dersom du er alene på isen, er det veldig viktig at du vet hvordan du kan redde deg selv. Det anbefales ikke å ferdes alene på isen. Husk å ha mobil eller annet kommunikasjonsmiddel i vanntett pose, slik at du fort kan tilkalle hjelp.

Selvredning:

Redd andre opp fra isen

Ved redning av andre er det viktigste at du ikke setter seg selv i fare. Hold deg på trygg is og avstand, og finn noe du kan strekke ut. Dette kan være kasteline, tau, pinne, åre eller livbøye. Hvis du er nødt til å bevege deg nærmere, er det lurt å legge seg flat, slik at man fordeler vekten på en større flate. Så fort vedkommende er oppe av vannet, få på tørre klær, få på en lue og hindre videre nedkjøling.

Kameratredning:

Northern Diver Kasteline 20m 

Smidig og lett håndterbar kasteline med reflekterende egenskaper. Kastes ut til personen i vannet med assistansebehov for å trekke/hjelpe vedkommende tilbake på trygg grunn.