Hopp til innhold

Tips for trygg sjøferd i mørket

Hvert år skjer det ulykker fordi båtførere slurver med lanterneføring på sjøen. Det kan også bli dyrt om du blir tatt for manglende lanternebruk.

Husk god lanterneføring!

Nå når kveldsmørket faller fortere på, må også lanternene på. Etter mørkets frembrudd er det faktisk påbudt å bruke lys, uansett hvor stor båten er og hvilken fart den holder.  

Har man kjøpt båt fra forhandler, må man gå ut fra at lanternesystemet er i orden. Mange utfører arbeid på båten selv, ettermonterer og bytter utstyr. Da er det viktig å bruke lanterner godkjent for aktuell båt. Som båteier er du også pliktig til å kontrollere at lanternene fungerer. Service og vedlikehold er viktig. Manglende eller feil bruk av lanterner kan føre til forelegg på 2000 kroner, og trøbbel med forsikringsselskapet om uhellet er ute. Enda verre er det at det kan få fatale følger for deg selv og andre. Her tar vi for oss lanterner for fritidsbåter. For «arbeidsbåter» og større båter gjelder andre regler. 

Bruk lys som andre ser!
Går båten din fortere enn sju knop, eller er over syv meter lang, skal du i tillegg til topplanterne bruke røde og grønne lanterner under nattnavigasjon.

Lær deg sjømerkene
Sett deg inn i hvordan fyr, lykter og lanterner lyser og blinker i mørket. I sjøkartet står det koder for de ulike fyrlyktenes lyskarakter. For eks betyr LFl W 10s at fyrlykta gir fra seg hvite blink med varighet av 2 sekunder hvert tiende sekund. Les mer her.

Vær synlig for andre
Da er det lett for andre å se hvilken retning du har, og dermed også lettere å unngå kollisjon. Du får også en god anelse om hvor stort det andre fartøyet er, ved å se på lanterneoppsettet, og dermed finne ut hvem som har vikeplikt.

Disse lysene kan du se i mørket

Enkelt forklart – slik skal lanternene lyse

https://vimeo.com/612610889

Forskjellige lys på ulike båter

Regler for lanternebruk:

Sjekk disse tingene før båttur i mørket:

Sjekk lanterner: helst i god tid før «lanternesesong». Utbedre dårlige kontakter og sørg for å ha (riktige) reservepærer tilgjengelig. Ha også sikringer tilgjengelig. 

Husk riktig pære: Settes det inn LED-pærer i tradisjonell lanterne, skal det brukes rød eller grønn pære i sidelanterne, ikke hvit. Sjekk at pærene er riktige til aktuell lanterne. 

Backup: Ha en batterilanterne, eller lommelykt, som backup i tilfelle strømbrudd eller feil på lanterner. 

Pass på tildekket lanterner: Både på seilbåter og motorbåter skjer det at akterlanternen blir helt eller delvis tildekket, for eksempel av jolle på hekken. Sjekk dette og finn en annen løsning om så er tilfelle. Du kan flytte lanternen eller lage et annet system for jollen. 

Ulike lanterneføringer: Det finnes mange spesielle lanterneføringer, særlig for kommersiell skipsfart. Det kan være alt fra fartøy som fisker, slep eller en farkost som er vanskelig å manøvrere. Ser du fartøy med mange lanterner du ikke forstår, styr unna og hold god avstand. Sett deg inn i ulike typer lanterneføringer. 

Batterilanterner: Det finnes et godt utvalg LED-batterilanterner som egner seg godt i småbåter. De er vanntette og batteriene har lang levetid. Blant annet Navisafe har slike lanterner, og det finnes mange ulike festeanordninger for dem – tilpasset ulike båttyper. Navisafe har også trefargede LED-lanterner for batteridrift. 

Bildet viser en kajakkpadler på tur i mørket

Lanterne på kajakk: På kajakk er det lurt å ha rundtlysende lanterne på stang, så høy at padleren ikke skjermer for lyset. Slike systemer finnes i handelen. 

Les mer om hvordan du kan få en trygg padletur i kajakk her.

Forvirrende farger: Det er en del som bruker LED-lamper med farger (rødt, blått, grønt) for å bli sett i kajakk og andre små farkoster. Dette kan skape forvirring og misforståelser, bruk bare hvitt lys og heller ikke blinkende lys. 

Refleks: Monter reflekser på båt og utstyr. Disse SOLAS-refleksene får du i 10-pakninger i vår nettbutikk.

Nyttige produkter for å bli sett i mørket

Svært kraftig og vanntett stobelys for bruk i nødssituasjoner. Synlig opp til 1 nautisk mil.

Silva LR600 RC er en kraftig, fleksibel og vannbestendig hodelykt med et USB-oppladbart batteri (2,0 Ah). En allsidig hodelykt med lang rekkevidde.

Vannaktiverende nødlys for drakter og vester. Tennes automatisk når det kommer i kontakt med vann.