Hopp til innhold

Sjekk dette før sesongens første båttur

Mange får problemer med motor og drivstoff på årets første båttur. Har du ikke sjøsatt ennå? Her er Redningsselskapets beste tips for en hyggelig start på båtsesongen. Det er smart å være godt forberedt.

Høytid for motorstopp

-Tenk gjerne på fjellvettreglene i tillegg til sjøvettreglene når du skal på båttur tidlig på sesongen. Regler som si fra hvor du går, sjekk været og snu i tide er like viktige på sjøen. Bruk gjerne appen RS SafeTrx  (gratis i App store/Google Play) når du er på tur. Her kan du si fra hvor du går ved å planlegge turen og dele den med de hjemme, du kan sjekke været der du er og dit du skal, og ikke minst vet Redningsselskapet hvor du er dersom du skulle ha behov for hjelp.

Manglende vedlikehold
Grunnen til at mange trenger hjelp på årets første tur er som regel driftsstans som følge av manglende vedlikehold av motor, urenheter i drivstoffet eller ventiler som ikke er ordentlig lukket etter vinteropplag.

–Det er noen klassikere. Den vanligste er kanskje dieseldyrene, som er geleaktige alger og sopp som faktisk lever i dieseltanken. Når denne guffa kommer inn i filtrene i båten blir det fort stopp, sier Kim Gøran Holthekåsa, maskinsjef på redningsskøyta «Inge Steensland» i Arendal.

Dieseldyrene lever ikke i tanker som har stått helt fulle av diesel gjennom vinteren, men trives godt dersom det er kommet vann i drivstofftanken. Husk derfor å sjekke drivstofftanken ved å kikke in inspeksjonsluka, det såkalte mannelokket, sier Holthekåsa. 

Pass på dieseltanken ved opplag av båten
Dieseldyr (bildet) er små organismer som trives i vannet i dieseltanken. Får du disse dyrene i båtens filtre blir det tett og motoren stopper. FOTO: Maritim Consultants AS

Dårlig vedlikehold

–Har man en større båt trenger den jevnlig service på motor og bevegelige deler. Det er ikke alle som tenker på dette på høsten, og det merker vi godt når båtene kommer ut i starten av sesongen, sier maskinsjefen. 

Service på større motorer bør du sette bort til fagfolk, mens det er relativt enkelt å ta service på mindre påhengere selv.

En annen gjenganger er at båtene lagres i hagen eller i havna med halv tank, og at nåla for tankmåleren rett og slett «gror fast» slik at man går tom for drivstoff i løpet av årets første turer. 

–Ta med ei ekstra kanne med drivstoff og lenseutstyr. Og husk på redningsvesten. Nå er det meldt fint vær over store deler av landet, men det er fortsatt veldig kaldt i vannet. Med redningsvesten holder du deg flytende og svømmer lettere mot land samtidig som du blir mer synlig, oppfordrer Kim Gøran Holthekåsa. 

Vær forberedt
Den erfarne maskinisten oppfordrer alle båtfolk til å bruke første tur til å sjekke at alt fungerer om bord. 

–Det er nå man skal sjekke båten for lekkasjer og se at alt virker som det skal. Det er veldig ugreit om den store ferieturen til sommeren er årets første tur og ting går galt da. Det blir ingen hyggelig båtopplevelse for familien, sier Holthekåsa.

Maskinsjef Kim Gøran Holthekåsa på redningsskøyta «Inge Steensland» mener mange motorhavarier kunne vært unngått om båtfolket sjekket tanker og utstyr før sesongens første båttur.

Sjekkliste før og etter sjøsetting

Før sjøsetting:

Etter sjøsetting:

Dette må du ha med på båtturen:

Sikkerhetsutstyr i nettbutikken

I alle ledd i Redningsselskapet – fra redningsmenn til produkter i nettbutikken, tilstreber vi høyeste kvalitet. Produktutvalget skal øke sikkerheten til kundene våre og forenkle arbeidet til våre redningsmenn. Alle sikkerhetsproduktene blir testet og godkjent av våre fagfolk.

Få hjelp på sjøen, last ned RS SafeTrx

Få hjelp på sjøen

Last ned RS SafeTrx

Last ned RS SafeTrx på Google Play Last ned RS SafeTrx i AppStore

Eller ring

NØD: 112

SERVICE: 915 02016

VHF: KANAL 16

Har du spørsmål angående produktet kan de sendes til Vis e-post