Hopp til innhold

Slik blir du kvitt rurskjell

Rurskjellene står ikke høyt i kurs hos båtfolket. Vi har testet hva som virker og hva som ikke virker.

Tekst og foto: Torsten Rasmussen
Oversatt og tilrettelagt av Jan Hanchen Michelsen/Båtliv

Frustrende vesen

Rurskjell er i utgangspunktet et uanselig lite krepsdyr, men dette vesenet sitter bokstavelig talt som limt til båten. Rur fester seg nemlig med et naturlig, råsterkt lim som byr alle syntetiske tokomponentsprodukter på verdig konkurranse. Den imponerende festeteknikken blir dermed en kilde til dyp frustrasjon for båteiere som ferdes i sjøområder der ruren trives ekstra godt. Forsiktig skraping, stålbørsting og hakking tar en evighet, og røffere virkemidler kan skade skrog og motordeler.

Spørsmålet er hvilke snarveier som gjør jobben lettere. Duger kjerringrådene eller er dyre spesialprodukter tross alt det beste?

Hva er rurskjell?

Rur-larvene klekkes om våren, og den første tiden flyter yngelen rundt i kolonier. Men når vanntemperaturen stiger og larvenes utviklingsnivå er kommet et hakk videre, slår de seg kollektivt ned på nærmeste passende overflate. Dette fenomenet kalles rurnedslag, og relativt rolige havnevann gir ypperlige betingelser for bosetting. I mildere strøk fester ruren seg omkring sankthans, derfor har det noen steder vært tradisjon å ta opp fiskebåter i perioder for å unngå rurplagen. Intens overvåking av livet i havet og påfølgende landsetting er neppe noe reelt alternativ for fritidsbåteiere, men båten bør i alle fall være godt stoffet. Tynt bunnstoff kan være en medvirkende årsak til at ruren flytter inn.

Når larvene har slått seg ned, avsetter de først det nevnte, naturlige limet. Dette danner fundament for en kalkplate, og på denne platen bygger larven det velkjente, koniske skjellet. «Huset» er utstyrt med to lukkeplater som sørger for at dyret ikke tørker ut, og rurskjell kan derfor overleve flere uker på tørt land.

Når blindpassasjerene først er på plass, er det derfor vrient å bli kvitt dem, og om båten ligger på sjøen over vinteren, kan problemet fort bli stort. Farten går ned, og drivstofforbruket stiger, i tillegg til at rur og andre skjell kan skade gummibelger og blokkere inntak. På stålbåter kan slik groe i tillegg forårsake korrosjonsproblemer.

Bildet viser en kvinne som prøver å fjerne rurskjell
Påføring med sprayflaske gjør jobben enklere. Særlig på steder det er vanskelig å komme til.

Kalk kan løses opp

Rurens hus består av kalsiumkarbonat, og kalsiumkarbonat blir oppløst av syrer. Vi har derfor testet fire syrebaserte kjemikalier som er anvendelige til rurfjerning: to relativt dyre spesialmidler og to rimelige syreblandinger som ellers benyttes til ulike former for rengjøring. Kjemikaliene er aggressive, og det svært viktig å bruke beskyttelsesbriller. Også gummihansker og en overtrekksdrakt for å beskytte klærne er nyttige rekvisitter under rurfjerning. I tillegg inneholder dampene fra rensemidlene syrerester, og denne syren vil lett smakes om du ikke bruker maske. Merk for øvrig at aluminium og saltsyre går dårlig sammen. En rask vask bør ikke by på store problemer, men forsiktighet anbefales.

I denne testen er saltsyren og eddiksyren produsert av den danske Borup-fabrikken, men tilsvarende produkter er vanlig handelsvare hos byggevarehandlere og fargehandlere. Konsentrert eddik selges dessuten i dagligvareforretninger. Merk dessuten at begge disse syrene i fortynnet utgave har flere nyttige bruksområder i båten; sjekk på nettet for tips og utblandingsforhold.

Testresultater:

Middel for å fjerne rurskjell.

International Barnacle Remover: 4 av 5 stjerner

Saltsyrebasert, kalkoppløsende rensemiddel tilsatt tensider. Påføres med spray og etterbehandles mekanisk eller med høytrykksspyler. Husk å skylle godt med vann etter bruk.
Innhold:         0,5 l
Typisk pris:   197 kr

Middel for å fjerne rurskjell.

Hempel Barnacle Remover: 4 av 5 stjerner

Saltsyrebasert, kalkoppløsende rensemiddel tilsatt tensider. Påføres med spray og etterbehandles mekanisk eller med høytrykksspyler. Husk å skylle godt med vann etter bruk.
Innhold:         0,5 l
Typisk pris:   209 kr

Borup Saltsyre: 3 av 5 stjerner

Saltsyre i ca. 35 prosents oppløsning. Anvendes vanligvis til fjerning av mørtelrester og kalkutfellinger fra mur og steingulv.
Innhold:           1 l
Typisk pris:   ca 60 kr/l

Middel for å fjerne rurskjell.

Borup Eddiksyre: 1 av 5 stjerner

Eddiksyre i 30-35 prosents oppløsning. Vanlige bruksområder er avkalking av kaffetraktere og vannkraner, samt rengjøring av andre overflater med kalkbelegg.
Innhold:           1 l
Typisk pris:   ca 50 kr/l

Hvert testprodukt ble påført fastsittende rurskjell. Det viste seg at ingen av metodene var i stand til å oppløse kalkhusene, så de ble fjernet med en sparkel, slik at kun kalkplatene sto igjen.

De to spesialproduktene hadde den beste effekten ved normal bruk. Spraymunnstykkene bidro til effektiv påføring, mens såpeskummet sikret langvarig eksponering. Den rimeligere saltsyren hadde på sin side den beste virkningen når området ble påvirket permanent, enten ved full neddykking eller ved å holde en klut mot rurskjellene. Testens taper er eddiksyren, der måtte det mange påføringer til før vi oppnådde ønsket effekt.


Testresultater

ProduktInnhold Påføring Utseende Etterbehandling Resultat
Hempel Barnacle Remover Saltsyre/såpeSpraySkum3 ganger****
International Barnacle RemoverSaltsyre/såpeSpraySkum3 ganger****
Saltsyre 30 %SaltsyrePenselKlar2 ganger***
Eddiksyre 32 %EddiksyrePenselKlar6 ganger*

Artikkelen er levert av

Batliv_logo