Hopp til innhold

Tenk sikkerhet på fisketuren

Hummerfisket er høstens store eventyr for mange. Husk å sette sikkerheten først.

Tips for hummerfiske

Ha en plan for hummerfisket

Skal du ut på hummerfisket nå på høsten er det nemlig ikke bare smart, men også livsviktig å tenke på egen sikkerhet. Med den temperaturen som vannet holder i disse dager overlever man ikke mange minuttene uten riktig utstyr, og man bør ha en plan for hva en skal gjøre om man havner i sjøen. Og – ikke minst – en plan for at man ikke havner i sjøen.

–Riktig utstyr er selvsagt helt essensielt. Redningsvest er et minimum. I tillegg er det viktig å kle seg riktig uavhengig om uhellet skulle være ute eller ikke. Nå, når temperaturene er lave i både lufta og vannet, er flytedress eller arbeidsdrakt å foretrekke, sier Lars Petter Helminsen, skipper på redningsskøyta «Stormbull» med base i Stavern.

Tauverk, stabilitet og vær
I tillegg til å tenke på egen sikkerhet er det viktig å være fokusert. Mange av de oppdragene som Helminsen og Redningsselskapets øvrige redningsskøyter må rykke ut på under hummerfisket handler om ting som tauverk og stabilitet.

– Det er veldig fort å få tau i propellen under setting og trekking av hummerteinene, noe som kan få alvorlige konsekvenser. De fleste hummerteinene blir jo satt nære land, noe som betyr at sjansen er stor for at du trekker land hvis båten din skulle miste fremdriften på grunn av tau i propellen, sier Helminsen.

Tips som gjør turen litt tryggere

Slagside, sjark, havari

Tenk sikkerhet

Tenk stabilitet. En høy stabel med teiner skaper dårlig stabilitet, i tillegg til at plassen om bord blir marginal.

Bruk redningsvest

Bruk vest som et minimum. Riktig redningsvest er et av de viktigste tiltakene for god sikkerhet. På vinterstid er en flytedress/arbeidsdrakt å foretrekke.

Se våre redningsvester

Varslingsmulighet

Dersom en ulykke skulle inntreffe er det viktig at du eller dere har mulighet til å varsle. Ha VHF eller mobilen i vanntett deksel. Bruk VHF om du kan. Mobil er et minimum. Ha alltid mobilen eller VHF’en på deg og ikke i styrhuset.

Kutt deg løs

Setter du deg fast i tauverk kan kniven være din eneste løsning for å komme deg løs. Ha derfor alltid kniven på deg og ikke i styrhuset.

Dregg er kjekt å ha med på tur. Det er faktisk mer enn kjekt. Det kan være avgjørende.

Kast anker om et uhell skulle skje

Ha alltid et godt anker lett tilgjengelig i båten. Dette kan faktisk være avgjørende for utfallet om du skulle få tau i propellen.

Bildet viser tau i propellen som fort kan oppstå under hummerfisket

Unngå tau i propellen

Det enkle rådet er å være på utkikk. Pass på at det ikke ligger masse flytetau rundt blåsene til teinene dine. Legg ikke ut teiner midt i skipsleia. Det kan få store konsekvenser.

Hold deg varm på sjøen

Kle deg riktig. Husk trelagsprinsippet for å holde varmen. En vindtett og vannavvisende flytedress beskytter mot vær og vind når du er på fisketur eller under transport i åpen båt. Med en flytedress holder man seg god og varm i all slag vær og sikkerheten er godt ivaretatt. Husk bare at flytedressen ikke er en overlevingsdrakt. En skikkelig flytedrakt holder deg både varm og flytende.

 Se egen artikkel.

Husk sikkerhetsutstyr

Ta med plugger til nødtetting av hull i skroget. Husk også brannslukkingsapparat og ekstra pære til lanternene. Det blir fort mørkt på denne årstiden.

Kjøp i nettbutikken

Meld fra hvor du drar

Vær to i båten eller si fra hvor lenge du blir borte. Gratis-appen Safe TrX fra Redningsselskapet kan automatisk varsle pårørende om du ikke er tilbake innen tidsfristen du har satt.

Makrell i bøtte

Dess mer råtten, dess mer fristende

Tips på tampen: Bruk godt agn. For å bedre sjansene til å få hummer i teina sverger mange erfarne hummerfiskere til bedervet makrell. Råtten makrell er visstnok et uimotståelig festmåltid for hummeren. Bruk godt agn. Bruker du ferskt agn er sjansen større for at det blir krabbe i teina.

Du finner flere gode tips til hummerfisket her.

Vær synlig!

Sjekk alle våre produkter som kan gjøre deg litt mer synlig – og tryggere på sjøen.

Kle deg godt!

Når høsten og vinteren kommer blir det kaldt. Husk å ha varme klær tilgjengelig.

Lue og buff RS