Hopp til innhold

Tyverisikring av båt

Skal du mer på sjøen i år? Hvis ikke; få båten på land. Nå starter høysesongen for båt- og motortyverier.

Vår statistikk og historikk er tydelig: Våren, og spesielt høsten, er de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer, forklarer daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

Erfaringsmessig venter mange båteiere til langt ut på høsten før båten tas i opplag. Og mørke båthavner uten vakthold blir dermed et yndet sted for båt-tyver.

Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen er å få opp båten så snart som mulig. Det er snart vinter, sier Skaare.

Ikke fortøy i baugkroken

Ikke bruk baugkroken

– Mange som bruker wire og hengelås for å låse båten til brygga eller krybba, benytter baugkroken på båten. Denne er ofte ikke herdet og derfor enkel å klippe av for tyver, sier Skaare.

På flere mindre båter kan i tillegg baugkroken skrus av båten ved å løsne mutterne på innsiden av kroken.

– Vi har flere eksempler på tyverier hvor baugkroken er klippet av, og vår anbefaling er å unngå dette, sier Skaare.

Skulle båten bli stjålet ved at baugkroken klippes – og deretter komme til rette igjen, er det ofte en større jobb å montere ny baugkrok fordi den som regel er skjult fra innsiden.

Tyverisikring
– Det er ofte få og små grep som er nødvendig. Hvis båteiere investerer litt tid og litt penger i tyverisikring av både motor og båt, minsker sjansen for å bli frastjålet de fine dagene på sjøen, tipser Skaare.

Mens flere velger profesjonelt opplag, noe som er Securmarks absolutte anbefaling, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.

– Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område. Husk å låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Kjetil Aakhus Skaare.

Hengelås i pullert

Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr. Også i Redningsselskapets nettbutikk.

Ta bilde av båten din. Her illustrert ved Amund Løken og Terje Haugen

Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsett

Båthavn i vinterdrakt.

Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.

Securmark-merke

Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.

Tyverisikring av båt. Her merkes en motor med Securmark-nummer

Advarselmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker. Disse får du gratis hos Securmark.

En kartplotter fra Simrad

Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.

Har du gjort oppgraderinger på båten i løpet av vinteren? Sjekk forsikringene dine og sørg for at også oppgraderingene dekkes.

Hengelås i pullert

Ha jevnlig tilsyn med båten og sjekk låser og kjettinger.

I nettbutikken selger vi FG-godkjent hengelås, som oppfyller de strengeste sikkerhetskravene til hengelås. Vi har også robust låsewire, som sikrer dine eiendeler mot tyveri.

Bildet viser båter som ikke har blitt tatt opp til vinterlagring

Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.