Hopp til innhold

Strandryddeuka

Hjelp oss å rydde strendene

STRANDRYDDERUKA 2021 (11.-19. september)

BLI MED Å HOLD NORGE RENT!

Strandryddeuka er et tiltak fra Hold Norge Rent og hvert år oppfordrer de hele Norge til å bli med å rydde de flotte strendene, fjordene, elvene og turstiene våre for plast, avfall og søppel. Her er alle velkomne, store og små! Du velger selv hvilken dag du vil rydde, og det er et nytt tema hver dag gjennom hele uka.

HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG Å FJERNE SØPPEL?

Søppel i naturen gjør en stor skade på planter og dyr, og har derfor blitt et stort miljøproblem. Mellom 70-80 prosent av søppelet er plast, og over 8 millioner tonn plast ender i havet hvert år.  

Alt fra de minste plankton til de største hvalene påvirkes av plasten. Sjøfugl er spesielt utsatt. En undersøkelse av havhester i Nordsjøen viste at hele 9 av 10 fugler har plast i magesekken. (WWF) I naturen har plast en levetid på opptil flere hundre år. Det kan ta 16 generasjoner før plast er brutt opp i så små deler at vi ikke lenger ser det i naturen. Når plasten havner i havet, brytes den opp i mindre biter. Dette skjer enda langsommere enn på land, fordi det er mindre UV-stråling og kaldere temperaturer. Etter hvert som plasten brytes opp i mindre biter, blir de vanskeligere og vanskeligere å fjerne fra naturen. Det dannes såkalt mikroplast (mindre enn 5 millimeter) og nanoplast (mindre enn 1 millimeter). 

94 prosent av plasten synker til bunns av havet og blir dermed enda vanskeligere å fjerne. Jobben vår er å fjerne mest mulig før det kommer så langt, og for å få til det er vi avhengig av at flest mulig bidrar. 

HVORFOR ER REDNINGSSELSKAPET ENGASJERT I STRANDRYDDING?

Å tenke på miljøet er en selvfølge for enhver organisasjon, da det er viktig å ta vare på miljøet for å sikre fremtiden vår. Det betyr mye for oss å kunne være med å spre ordet om viktigheten av å fjerne søppel, og ikke minst plast, fra naturen. Vi ferdes på havet hver eneste dag og ser det flotte dyrelivet vi har langs Norges kyst. Dette er vi opptatt å bevare. Ett av Redningsselskapets formål er å berge verdier og grunnet våre redningsaksjoner mot forliste fartøy, forskåner Redningsselskapet miljøet for oljeutslipp og plastavfall for mange millioner i året. 

Vi ønsker å hjelpe til der vi kan, og gleder oss til neste gang som vi kan arrangere strandryddings-aksjoner sammen med dere. I mellomtiden ta vare på hverandre, de rundt dere – og miljøet!  Ikke kast plast og annet avfall i naturen og vær flink til å sortere avfallet ditt. Gjør alle dette er vi et godt skritt på veien mot et renere miljø. 

Som medlem eller frivillig i Redningsselskapet hjelper du oss å berge verdier og å ta vare på miljøet samtidig som du styrer sjøsikkerheten.

Her er Hold Norge Rent sine råd for trygg rydding:

NB! Rydd alene, i grupper på mindre enn fem, eller sammen med familien!

  • Følg friluftslivets koronavettregler
  • Unngå områder der mange samles og hold avstand
  • Bruk hansker og vask hendene grundig etter ryddingen
  • Ikke del pose eller søppelsekk med andre
  • Begrens mengden avfall til det du enkelt kan kvitte deg med i søppelkassen hjemme eller det som kan mellomlagres inntil videre
  • Unngå å belaste kollektivtransport
  • Unngå å belaste gjenvinningsstasjonene

Hold Norge Rent har også en løpende kampanje som heter #5forhvalen, les mer om dette her:
#5forhvalen

UTSATT TIL HØSTEN

I likhet med i fjor, er strandryddeuka utsatt til høsten grunnet korona-situasjonen. I 2021 blir det derfor en nasjonal ryddedugnad 11. til 19. september! Ønsker du å rydde på egenhånd, kanskje før sommersesongen, så er det fullt mulig så lenge du tar forholdsregler.

RYDDING PÅ EGET INITIATIV

Det er rekordmange ute på tur for tiden. Det er enkelt å ta på seg noen hansker og plukke søppel mens man allikevel er ute og går. Strand eller ikke – søppelet må bort fra naturen. Men det er viktig at du følger regjeringens restriksjoner for å hindre spredning av koronaviruet. Hvis dere rydder, og mellomlagrer innsamlet avfall, er det også viktig å sikre dette avfallet. Unngå at avfallet havner på avveie på nytt, og at lagringsplassene ikke blir villfyllinger.