
Redningsselskapets drukningsstatistikk
Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.
Rapporten over viser månedsstatistikk og utviklingen fra 2017 – foregående måned. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fem faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner, Utlandet samt Drukning og veitrafikk.
Kraftig nedgang i drukningsulykker i første halvår
Så langt i år har 15 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er en markant nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da tallet var 41.
– Antall omkomne i drukningsulykker i første halvår er det laveste vi har registrert. Vi håper denne utviklingen fortsetter gjennom sommeren, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
10 av de 15 drukningsulykkene i første halvår skjedde fra fritidsbåt. Av disse omkom én person fra kajakk og én fra kano. Fire personer druknet etter fall fra land, og én person omkom fra et næringsfartøy.
13 menn og to kvinner mistet livet i drukningsulykker i første halvår. Av disse var 10 eldre enn 60 år. Ingen barn har druknet så langt i år. Se detaljert statistikk for 2025 på rs.no/drukning.
– Forebygging må styrkes videre
Redningsselskapet har ikke en enkel forklaring på de lave tallene, men påpeker at antall drukningsulykker varierer fra år til år og at nedgangen kan skyldes tilfeldig variasjon. Samtidig har våren og forsommeren vært preget av kjøligere vær i store deler av landet og færre bade- og båtdager, som redusere eksponering og risiko.
– Det har også vært større oppmerksomhet rundt drukningsulykker de siste årene, og Redningsselskapet og mange andre aktører har økt innsatsen for å fremme vannkompetanse, blant annet gjennom holdningskampanjer og opplæring. Vi håper at vi begynner å se effekten av dette, sier Krangnes, som understreker at én drukningsulykke er én for mye.
– Vi må ikke slå oss til ro nå. Juli og august er vanligvis de mest ulykkesutsatte månedene, og en enkelt hendelse kan endre bildet dramatisk. Lavere tall så langt i år gir oss en viktig påminnelse: Forebygging nytter – og må styrkes videre, sier Krangnes.
Tre drukningsulykker i juni
I juni mistet tre personer livet i drukningsulykker. Alle ulykkene skjedde fra fritidsbåt:
- Buskerud: En 70 år gammel mann mistet livet etter at båten hans kantret under en fisketur på Strandavatnet i Hol kommune.
- Finnmark: En mann i 80-årene omkom etter at han falt ut av båten under en fisketur på Langfjordvannet i Sør-Varanger kommune.
- Vestfold: En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen i Larvik kommune etter en leteaksjon. Mannen hadde vært på fisketur med en liten motorbåt.
I tillegg avventer Redningsselskapet informasjon om dødsårsak i flere andre ulykker med omkomne i vann i juni, som så langt ikke er inkludert i statistikken.
Vanlige folk redder liv
Det er ikke bare profesjonelle redningsfolk som redder liv. Flere alvorlige hendelser i år har blitt avverget takket være innsatsen til privatpersoner som har handlet raskt og riktig. Det viser hvor avgjørende det er at flest mulig lærer å kjenne igjen tegnene på drukning – og vet hva de skal gjøre hvis ulykken er ute.
– Drukning skjer ofte stille og uten rop om hjelp. Derfor er det viktig at både voksne og barn vet hva de skal se etter, og tør å gripe inn uten å sette seg selv i fare. Å ringe 113 for å varsle, å kaste ut en livbøye, og å kunne hjerte- og lungeredning kan mange ganger være forskjellen på liv og død, sier Krangnes.
- Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger. Statistikken for februar er oppdatert med en person (kvinne, 80-årene, Vestland).
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
Drukningsulykker i 2025
Kraftig økning i antall drukningsulykker i 2024

Fire personer omkom i drukningsulykker i desember. Totalt mistet 95 personer livet i drukning i 2024, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er 20 % flere enn i 2023, da 79 personer druknet.
Antall drukningsulykker i 2024 er også 14,5 % over gjennomsnittet i foregående femårsperiode, 2019 – 2023.
– Økningen er dypt bekymringsfull, og understreker at det haster med handling. Vi forventer at regjeringen nå prioriterer å følge opp nullvisjonen for drukning fra 2023, med den lovede handlingsplanen og medfølgende midler, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
For første gang i nyere tid har flere personer omkommet i drukningsulykker i løpet av ett år enn i veitrafikken.
– I trafikken har målrettet, tverrsektorielt arbeid reddet mange liv de siste tiårene. Vi må ta de samme grepene for å forebygge drukning. Gjennom systematisk bruk av data, målrettet holdningsskapende arbeid, sikrere infrastruktur og en langsiktig handlingsplan kan vi redusere antallet drukningsulykker betydelig, sier Herlofson.
Flere fritidsbåt- og badeulykker
Økningen i drukningsulykker i 2024 kan i hovedsak knyttes til at flere druknet fra fritidsbåt og under bading.
35 personer druknet fra fritidsbåt. Fem av disse mistet livet i kajakk-, kano- og raftingulykker. I foregående femårsperiode var gjennomsnittet per år 24 personer.
Alle som druknet fra fritidsbåt i fjor var voksne, og 93 % var menn. Den yngste var i 20-årene, og den eldste i 80-årene.
Mer enn hver tredje ulykke skjedde etter fall mellom båt og brygge.
17 personer mistet livet i badeulykker i 2024. Det er langt over snittet på ti personer de siste fem årene. To av ulykkene skjedde i basseng innendørs. 41 % av de omkomne var kvinner, noe som er en markant økning fra 19 % de siste fem årene.
31 personer druknet etter fall fra land i fjor, noe som ligger nær gjennomsnittet på 32 de siste fem årene. Ulykkene skjedde i hovedsak i forbindelse med uteliv, turgåing og fiske nær sjø, vann og elver. I 40 % av ulykkene falt personen i en elv.
De andre ulykkene skjedde fra yrkesfartøy (3 personer), kjøretøy i vann (4 personer), dykking (2 personer) og etter fall gjennom is (1 person). To ulykker er kategorisert som «Annet».
Menn og eldre mest utsatt
Også i fjor var menn overrepresentert i drukningsstatistikken, med 85 % av de omkomne.
Eldre personer var også spesielt utsatt: 43 % var 61 år eller eldre, til tross for at denne aldersgruppen kun utgjør rundt 22 % av befolkningen.
Fire barn under 14 år mistet livet i drukningsulykker i 2024. Tre gutter falt fra land, mens en jente druknet under bading.
Flere utenlandske turister
Seks prosent av ulykkene skjedde i forbindelse med arbeid. Resten skjedde i forbindelse med hverdagsliv og fritid.
10 % av alle som druknet i 2024 var utenlandske turister. Ulykkene skjedde under aktiviteter som fiske fra fritidsbåt, rafting, under bading, grottedykking, på tur langs elver og fiske i elv.
Agder topper statistikken
Hele 21 av drukningsulykkene i fjor skjedde i Agder. Det er nær en dobling fra 2023, da 11 personer druknet i fylket. Også det var et rekordår.
Mange av de omkomne var på ferie eller besøk i Agder, både fra andre fylker og utlandet. Blant annet omkom tre personer i to ulykker, etter å ha falt i sjøen ved turmålet Brufjellhålene. Alle var polske statsborgere i 20-årene, bosatt i Norge.
Vestland hadde nest flest drukningsulykker i fjor med 12, etterfulgt av Nordland med 10. Dette ligger nær gjennomsnittet for de siste fem årene.
Et lyspunkt er at det ikke ble registrert noen drukningsulykker i Troms i 2024.
Last ned to-sidig pdf med grafikk her
Drukningsulykkene i desember
Alle fire som druknet i årets siste måned, var menn.
- Trøndelag: En 25 år gammel mann omkom under et yrkesdykk i Nærøysund kommune.
- Møre og Romsdal: En mann i 90-årene ble funnet omkommet i sjøen, sannsynligvis etter et fall.
- Vestland: En mann i 50-årene ble funnet omkommet i en personbil, etter en utforkjøring fra en kai i Øygarden kommune.
- Innlandet: En mann i 60-årene ble funnet omkommet etter å ha falt gjennom isen under en skøytetur på et vann i Eidsskog kommune.
Om statistikken
- Måneds- og årsstatistikk endres om det framkommer nye opplysninger. Siden forrige publisering er én ulykke tatt ut, og tre ulykker lagt til i 2024.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke med i statistikken. I 2024 gjaldt det fire personer. Se Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk.
Rapport: Drukningsulykker i Norge siste fem år
Redningsselskapet har analysert drukningsulykkene i Norge mellom 2019 og 2023.
I rapporten Drukningsulykker i Norge 2019 – 2023 kan du lese mer om:
- Hvem som drukner
- Hvordan ulykkene skjer
- Når og hvor ulykkene skjer
- Hvordan ulykkesbildet er i hvert enkelt fylke
- Drukningsforebyggende tiltak
- Hvordan Redningsselskapet mener at vi skal få enda mer kunnskap om både fatale og ikke-fatale drukningsulykker i Norge
Les og last ned rapporten her

Drukningsulykker i 2024
Har du spørsmål om drukning?

Sommerøya – gratis livredningskurs
Redningsselskapets digitale livredningskurs er perfekt for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.
Gjennom spill og videoer lærer du:
- Å vurdere risiko rundt sjø og vann
- Å gjenkjenne en drukningsulykke
- Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
- Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
- Førstehjelp ved drukningsulykker

Drukning er ikke som på film
Slik redder du noen som holder på å drukne
Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia
En undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) i 2021 har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her
I 2021 publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.