Hopp til innhold

Redningsdiplomer

Retningslinjer for utdeling av Redningsselskapets redningsdiplom

Hvem kan motta diplom for redningsdåd? 

Redningsselskapets diplom for redningsdåd kan tildeles personer som ved mot, snarrådighet og handlekraft har reddet eller bidratt til å redde mennesker fra å drukne. Utmerkelsen kan ikke tildeles personer som har redning som sitt yrke. Hendelsen bør ikke ligge lenger tilbake i tid enn ett år, men unntak kan vurderes i spesielle tilfeller.

Hvem kan foreslå kandidater til å motta diplom?

Privatpersoner, organisasjoner og bedrifter kan komme med forslag til personer som bør hedres for å ha reddet noen fra å drukne. Ansatte og frivillige i Redningsselskapet kan også sende inn forslag med bakgrunn av hendelser de kjenner til. Vil du nominere noen til et redningsdiplom? Se kontaktinfo lenger ned.

Hvordan vurderes de innkomne forslagene? 

En gruppe bestående av Direktør frivillighet og forebygging og Fagleder drukningsforebygging i Redningsselskapet går gjennom innkomne forslag og avgjør hvem som skal motta diplom.

Hvordan foregår diplomutdelingen?  

Innsendte forslag vurderes fortløpende, og tildeling av diplom skjer snarest mulig etter hendelsen. Diplomet tildeles lokalt der hendelsen har foregått, så lenge det er praktisk mulig. Det er i de fleste tilfeller Redningsselskapets nærmeste representant geografisk som deler ut diplomet.

Redningsdiplomer 2024

Raymond Ostad, Andreas Brandvoll og Stig Roger Salamonsen

Tre menn handlet raskt da en personbil med en kvinne i havnet i sjøen i Drøbak sentrum i desember 2023. Raymon Ostad, Stig Roger Salamonsen og Andreas Brandvoll kom seg ut i en båt, og brøt bilens bakrute med en jernstang og fikk kvinnen opp fra havet og trygt på land rett før bilen sank. F.v. Erik Knudsen (RS), Raymon Ostad, Stig Roger Salamonsen, Andreas Brandvoll og Henrik Duhs Nilsen (RS).

Stian Instanes Mæhle

I mai 2023 måtte ni personer gå i sjøen da skyssbåten «Toja» forliste i Tomrefjorden. Mens de lå i sjøen klarte Stian å få tak i mobilen sin, som fremdeles virket. Han fikk varslet om hendelsen, noe som var avgjørende for at de ble lokalisert og funnet.

Ada Jessen Pilskog, Sigvald Kleven Brevik og Kim-Roger Kvam

Åtteåringen Ada hørte rop om hjelp fra båthavna da hun var på en utendørs bursdagsfest i januar. Hun varslet Sigvald som kastet seg i bilen og kjørte ned til båthavna. Sammen med Kim-Roger tok han seg over et høyt gjerde, og fikk dratt Terje Høybakk (70) opp på brygga. F.v. Jan Petter Ytreberg (Redningsselskapet), Ada Jessen Pilskog, Sigvald Kleven Brevik, Terje Høybakk og Kim-Roger Kvam.

Redningsdiplomer 2023

Preben Prebensen (t.v.), Tine Johansen, Siv Heidi Pettersen og Kurt Johansen

I april 2021 var de fire på hyttetur på Nordre Seiland i Finnmark sammen med flere familiemedlemmer, da Preben hørte rop fra sjøen. Kurt og Preben dro ut med en båt og fikk reddet de tre personene som lå i sjøen. Inne på land utførte Siv Heidi og Tine hjerte- og lungeredning på den ene personen fram til redningshelikopteret landet og overtok.

Magnus Skarbrevik

Magnus Skarbrevik holdt en mann uten redningsvest flytende etter at en skyssbåt med ni personer om bord forliste ved Tomrefjord i Møre og Romsdal. Alle ble reddet.

F.v. Ronny Opsjøn Langset (verftsdirektør på Magnus´arbeidsplass), Magnus Skårbrevik og Jan Petter Ytreberg fra Redningsselskapet. Foto: Faksimile fra Sunnmørsposten

Ove Hordnes, Mathias Ådlandsvik Askeland og Cato Hordnes

Ove Hordnes, Mathias Ådlandsvik Askeland og Cato Hordnes reddet en mann i 70-årene etter at båten hans kjørte på land, og begynte å ta inn vann i juni 2021.

F.v. Cato Hordnes, Ove Hordnes og Mathias Ådlandsvik Askeland sammen med Endre Ytreland, leder for Redningsselskapet region Vest.

Redningsdiplomer 2022

Viktoria Olsen og Randi Rasmussen

Viktoria Olsen og Randi Rasmussen reddet far/bestefar Lars Arvid Rasmussen, etter at han veltet med en jolle i juni 2022.

F.v. Oddbjørg Rasmussen, Lars Arvid Rasmussen, Viktoria Olsen, Kristine Lind-Olsen (RS) og Randi Rasmussen.

Kyrre Nilsen

Kyrre Nilsen er tildelt Redningsselskapets diplom for å ha bidratt til å redde livet til to fiskere etter et forlis i april 2020.

F.v. Kyrre Nilsen, regionleder Kristine Lind-Olsen fra Redningsselskapet og Anders Jacobsen, en av de to som ble reddet.

Nora Gunnarsen Bakkejord

Nora Gunnarsen Bakkejord (10) er tildelt Redningsselskapets diplom for å ha bidratt til å redde farens liv etter en kanovelt i mai 2022.

Mikkel Cornelius Andersen og Joel Gullbrandsen

Mikkel Cornelius Andersen (13) og Joel Gulbrandsen (13) er tildelt Redningsselskapets diplom for å ha bidratt til at en eldre mann som hadde falt i sjøen og ikke kom seg opp ble reddet i april 2022.

Edvard Frandsen Jensen

Edvard Frandsen Jensen (9) ble tildelt Redningsselskapets diplom etter at han reddet bestefaren fra å drukne i mars 2022.

Redningsdiplomer 2021

Unge livreddere: Signe og Johanne, som går i 4. klasse ved Son skole, reddet en medelev fra å drukne i september 2021. Erik Knudsen, som er regionleder i Redningsselskapet Sør-Øst, delte ut diplom til de to unge heltene.

Vet du om noen som har reddet liv? Ta kontakt: