Hopp til innhold

Slik gjør du båten klar for vinterlagring

Denne artikkelen er delvis levert av vår samarbeidspartner Jotun.

Tiden er her for vinterlagring

Høsten er her, og det er på tide å gjøre båten klar for vinterlagring.

Selv om mange helst vil få forberedelsene til vinterlagring ferdig fortest mulig, kan det lønne seg å bruke litt tid på vask og god beskyttelse av skroget for å gjøre vårpussen litt raskere og enklere. Smuss og skitt som blir sittende på båten gjennom vinteren blir vanskeligere å fjerne når våren kommer, enn om man tar det om høsten.

Hva er det da som bør gjøres på båter som tas på land for vinteren?

Bildet viser vask av skrog.

Løft og spyling

Båten løftes ut av vannet og spyles grunding med høytrykkspyler for å fjerne løst sittende slim og forurensinger.

Produkt fra Jotun som kan brukes ved klargjøring til vinterlagring av båten.

Vask av båt og motor

Vask båten grunding med BoatWash, blandes 1:50-1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann.  Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

Produkt fra Jotun som kan brukes ved klargjøring til vinterlagring av båten.

Rens av vannlinje og fjerning av rur og alger

Bruk Waterline Cleaner for rens av vannlinje og fjerning av rur og alger. Waterline Cleaner er et kraftig rensemiddel basert på saltsyre som påføres med klut eller svamp. Kan også sprayes på med sprayflaske. La virke ca 5 min og skrubb med skurekost om nødvendig. Skyll meget godt med ferskvann. Husk å bruke verneutstyr!

Rengjør og beskytt skroget

For å beskytte skroget under vinterlagring og gjøre vårklargjøringen raskere og enklere er det lurt å bruke litt ekstra tid på rengjøring av skroget allerede nå i høst. Her kan du bruke Marine Rubbing hvis skroget  er svært skittent eller Marine Polish dersom gelcoaten fortsatt er i forholdsvis god stand.  Avslutt med å sette inn skroget med Hard Wax. Hvis du vil spare tid, bruker du kun Shiny for rengjøring og beskyttelse.

Rengjør og beskytt kalesjer og tekstiler om bord

Det kan også være lurt å se over kalesjer og andre tekstiler om bord. Kanskje fukt har resultert i jordslag på kalesjer, sprayhood, puter, redningsvester etc. Disse rengjøres med Textile Cleaner for normal vask, mens Mildew Remover effektivt fjerner eventuelt jordslag. Husk å la tekstilene tørke ordentlig før du impregnerer med Textile Watershield.

Tips for vinterlagring fra bladet Båtliv

InspectorCam

Bestselger!

Har du behov for å se hva som skjuler seg i kjølsvinet eller inspisere baksiden av instrumentpanelet? Med InspectorCam får du «øyner» på vanskelig tilgjengelige steder.

DSALT Saltfjerner

Nyhet i nettbutikken!

DSALT er en saltfjerner som svært effektivt og miljøvennlig fjerner salt, løser lett overflatesmuss, og legger igjen en usynlig korrosjonshemmende hinne. Produktet er biologisk nedbrytbart.

Tipsene er levert av: