Hopp til innhold

Vårklargjøring av båten

Det finnes egentlig ikke et godt svar på spørsmålene, for båtfolk er forskjellige, og det er også båtene. Noen båteiere har lang erfaring og høy kompetanse når det kommer til båtstell og vedlikehold. For dem er gjerne det å ta vårpuss en del av gleden med å ha båt. Andre har kanskje verken kunnskaper eller interesse av slikt arbeid. De er mer opptatt av å bruke tiden på sjøen, ikke under båten med malingsrulle og poleringsmaskin. Nyere båter er dessuten adskillig mer tekniske og avanserte enn de var tidligere. Det kan kreve høyere kompetanse, og gjøre at mer av arbeidet må overlates til fagfolk.

VIP eller vask?

Vi har slått av en prat med Dan Fredriksen og Bjarte Våge hos Nautic Service på Askøy, henholdsvis daglig leder og verksmester. Begge har lang erfaring fra båtbransjen, med reparasjoner og vedlikehold av båter og motorer. De tar gjerne hele arbeidet med vårpuss, og kan til og med tilby en VIP-pakke med full klargjøring, oppredde køyer og fullt kjøleskap (og barskap).

– Selv om det er blitt ganske vanlig at folk vil ha en helt klargjort båt til sesongen, er det mange som liker å gjøre det meste selv. At man er godt kjent med båten, gir også en ekstra trygghet om noe uforutsett skulle skje. For eksempel at sjøvannsfilteret går tett eller impelleren ryker, sier Dan til RS-Magasinet.

Penger å spare

Et verksted skal selvfølgelig ha betalt for å ta en full vårpuss på båten. Det er mye å spare på å gjøre mest mulig selv. Men det er også viktig å ha i tankene at det kan bli dyrt dersom man gjør feil, og gir seg i kast med noe man ikke er kompetanse på. Det gjelder særlig for motor og andre tekniske innretninger. Er du usikker, søk råd hos fagfolk og la gjerne dem gjøre jobben. Så kan du selv gjøre det du er trygg på.

Med utgangspunkt i en vanlig familiebåt og med greie båtkunnskaper, har vi fått noen tips fra ekspertene på hva vi selv kan gjøre, og hva fagfolkene helst bør ta seg av. Vi har også tatt med litt egne erfaringer og opplevelser fra båtmiljøet.

Vær i forkant

For årets vårpuss, er det for seint å gjøre noe med det nå, men det kan være lurt å foreta en del av vårpussen allerede om høsten og vinteren.

Dette bør du sjekke og kontrollere, eventuelt utbedre:

Dette er det anbefalt at fagfolk gjør:

Motor

Uansett om du er noenlunde motorkyndig, bør du med noen års mellomrom få fagfolk til å sjekke og ta en gjennomgang av motoren(e). Noe som ikke minst er viktig om du har opplevd motorproblemer (startvansker, fusking osv). Det er likevel mye du kan gjøre selv om du har litt erfaring. Start med en visuell sjekk av motor og motorrom, se etter skader, lekkasjer eller andre ting som kan være galt.