Hopp til innhold

Velg riktig bunnstoff

Vinteren ser ut til å slippe taket – det betyr vårpuss av båt for mange. Vi spurte Jotun om hvilke spørsmål de får om bunnstoff – og ba selvsagt om noen gode tips!

Hva er riktig bunnstoff for deg?

Hvilket bunnstoff som er riktig valg for deg og din båt kommer an på flere faktorer. Ta utgangspunkt i hvordan båt du har, hvor ofte den blir brukt og hvor lenge den skal ligge på vannet. For en kortere sesong holder det med et enklere bunnstoff. For en lang sesong og på steder hvor det gror mye bør man velge et tøffere bunnstoff som gir bedre beskyttelse over lang tid. Hvor mye tid man ønsker å legge på vedlikehold kan også styre valget. Det gjelder både valget mellom selvpolerende og hardt bunnstoff, samt om man ønsker å gå for et bunnstoff som holder mer enn én sesong.

Spørsmål og svar om bunnstoff

Hva er forskjellen mellom hardt og selvpolerende bunnstoff?

Med et selvpolerende bunnstoff blir malingsfilmen tynnere gjennom sesongen etter hvert som den poleres av når båten beveger seg i vannet eller av strømmene i vannet når båten ligger stille. Dette er den mest effektive teknologien mot begroing. Med et hardt bunnstoff er malingsfilmen like tykk gjennom hele sesongen. Dette  gjør den mer robust mot slitasje hvis man f.eks. ofte tar den opp og ned på båthenger. Harde bunnstoff kritter ikke.

Med et selvpolerende bunnstoff trenger du kun å spyle båten med høytrykkspyler etter endt sesong eller før et nytt malingsstrøk påføres. Et hardt bunnstoff må man våtslipe lett før man legger et nytt malingsstrøk. Da fjerner man den porøse overflaten som gjenstår etter at de aktive ingrediensene i bunnstoffet har lekket ut i løpet av sesongen.


Må jeg stoffe hvert år?

Det finnes bunnstoff på markedet som beskytter båten over lenger tid. Med NonStop Supreme fra Jotun får du beskyttelse mot begroing i inntil to år, forutsatt at du legger to strøk første gangen du bruker den. Etter det holder det med ett strøk annethvert år. Siden det er et selvpolerende bunnstoff kan man legge det direkte på de aller fleste andre selvpolerende bunnstoffer uten å pusse eller grunne først. Det er like godt egnet til seilbåter som til motorbåter.


Hva er laveste temperatur jeg kan stoffe i?

Alle Jotuns bunnstoffer kan påføres ned til 5 grader celsius i underlaget. Men vær oppmerksom på at  tørketiden øker betraktelig under så lave temperaturer. Det er viktig å huske på at underlaget kan være kaldere enn lufttemperaturen. Sjekk temperaturen i underlaget om du  er i tvil.

Gode tips for en vellykket båtpuss:

Spørsmål og svar om båtpuss

Kan jeg bruke vanlige rengjøringsmidler til båten?

Jotun anbefaler å bruke vask- og rensemiddel spesielt utviklet for bruk til båt, f.eks. Boatwash. Rengjøringsmidler beregnet for andre typer overflater, f.eks. kjøkken og bad, kan inneholde fett og oljer som ligger igjen  på overflaten etter vask. Dette kan ødelegge for polering og voks av båten i senere ledd av klargjøringen. Enkelte midler inneholder også grove slipekorn som i verste fall kan ripe opp gelcoaten på båten. Jotuns sortiment av båtpleiemidler finner du i Jotun Yachting sin brosjyre BÅTEN, på jotun.no/yachting. Eller last ned appen Jotun Yachting som finnes i App Store og Google Play (åpne linker fra mobiltelefon).


Hva er egentlig nano?

Nano er en definisjon på størrelse av partikler. I produkter basert på nanoteknologi er partiklene så små at de fyller ut også meget små ujevnheter i overflaten. Dette gir en rettere overflate som oppleves som blankere. For høyest glans og mest langvarig beskyttelse av overflaten, anbefales alltid en separat rubbing eller polish, samt en separat voks. Såkalte 2-i-1 produkter er godt egnet for vedlikehold og for en rask båtpuss men vil aldri gi like høy glans som en ren rubbing/polish, eller like lang beskyttelse som en ren voks.


Må jeg bruke polish etter at jeg har brukt rubbing?

Nei, med Jotun sin Marine Rubbing kan du fortsette direkte med Hard Wax etter at du har renset overflaten med rubbingen. Marine Rubbing er en kjemisk rensende rubbing som ikke legger igjen partikler i overflaten som må poleres bort.


Hvorfor må jeg bruke voks etter at jeg har polert båten?

Når man renser en overflate, uavhengig om den er av gelcoat, teak, gummi eller tekstil, åpner man opp porene i overflaten. Disse må forsegles igjen slik at de ikke står åpne for forurensing. Derfor anbefaler Jotun alltid å bruke en god voks, f.eks Hard Wax, etter at man har rubbet eller polert båten, slik at glansen man opparbeidet vedvarer så lenge som mulig. Tilsvarende typer forseglinger finnes også for teak, gummi og kalesjer/puter. Slik holder den nyvaskede og polerte båten seg blank og fin gjennom hele sesongen.

Bildet viser en person som tar båtpuss