Eddik i båt
Eddik kan brukes til veldig mye utover matlaging. I båten er det faktisk mange områder du kan bruke eddik effektivt. Her er en fullstendig oversikt over hvor du kan bruke eddik i båt, og mange andre gode tips!
Tekst og foto: Trond J. Hansen
Gå rett til:
Hvordan bruke eddik i båten
Mange husholdningsprodukter egner seg utmerket til båtvedlikehold. Vanlig eddik, som bare koster noen få kroner, er nærmest et universalmiddel. Det har utrolig mange anvendelsesområder i båt. Ofte er det like effektivt å vaske med eddik som spesialprodukter, og alltid mye rimeligere. Eddiken som normalt brukes er vanlig hvit eddik på 5-7%. Eplecidereddiken har en del anvendelsesområder og i noen tilfeller brukes det 35% eddik-konsentrat. Sitronsyre og natron har mange av de samme bruksområdene, gjerne i kombinasjon med eddik.
På badet
På badet er det mye du kan vaske med eddik, alt fra avkalkning av ventiler til speil!
1. Til generell rengjøring på badet kan du lage en blanding med to deler vann, én del eddik og noen dråper med vanlig oppvaskmiddel. Ha dette på en sprayflaske. Fungerer utmerket på glass, plast, krom og rustfritt stål – forhindrer dugg på speil.
2. Toalettrens. Pump jevnlig 1-2 desiliter eddik gjennom toalettsystemet. Det renser toalettet, ventiler i toalettet, slanger, septiktank og kuleventiler. Vanlig eddik til forebyggende, sterkere til fjerning av kalk i systemet (forsiktig om du har aluminiumstank).
3. Fjerne avleiringer. Det danner seg ofte avleiringer i slangene fra vasker og dusj, dette kan lukte litt. Steng bunnventilene og hell i en blanding av eddik. La det virke en stund og skyll så gjennom med ferskvann. Er avløpet tett kan du først ha i litt natron og så eddik, skyll etter en stund med kaldt vann. Fungerer godt i dusjavløp.
4. Til rengjøring av toalettsystemet i båten er eddik suverent, og nesten påkrevd. Jevnlig bør du pumpe 1-2 desiliter eddik gjennom toalettsystemet.
5. Sunt klima i septiktanken. Eddik bidrar til å hindre kalkavleiringer og urinstein-avleiringer i systemet og gir et sunnere klima i septiktanken. Bruk gjerne eddik til rengjøring av deler i toalettet, ikke minst til jokerventilen – tilbakeslagsventilen.
6. Rengjøre septiktank. Septiktanken kan rengjøres med eddik eller sitronsyre, eller en blanding av disse. La det virke en stund før septiken skylles grundig med ferskvann. Vær forsiktig dersom det er aluminiumstank.
7. Speil. Baderomspeil er veldig lurt å vaske med eddik. Da dugger det mindre. Eddik fjerner effektivt rester av tannkrem i vasken og duger ellers til alt på badet.
Innvendig på båt
Innvendig på båten din er det mange ting som du kan bruke eddik til.
1. Universell rengjøring. Eddik kan benyttes både til vanlig rengjøring om bord og til grundigere vårrengjøring. For universell rengjøring ha gjerne to sprayflasker med ulike blandinger. I den ene lager du blandingen som nevnt ovenfor. Den fungerer på de fleste flater til lettere rengjøring. Til mer skitne flater kan du lage en blanding med ½ kopp hvit eddik, 1 kopp ammoniakk, ¼ kopp natron til 4 liter vann. Spray lett på og tørk av med en ren klut eller tørkepapir.
2. Frisk opp treverk. Riper og slitasje på innredning i tre, kan friskes opp med en blanding av eplecidereddik og jod. Blandingen påføres med pensel. For mørkere tresorter brukes mer jod, mer eddik for lysere tresorter.
3. Revitalisere skinn. Skinn i puter og stoler kan revitaliseres med en blanding av hvit eddik og linolje. Spray blandingen jevnt over skinnet. La det virke en stund og gni det av med en ren klut.
4. Glansfult stål. For å rengjøre krom og rustfritt stål kan du spraye med en ren hvit eddik. Gni med en myk klut for å få frem glansen i stålet. Kan også brukes til messing, bronse og kobber.
5. Fjerne fugleskit. Fugleskitt fjernes effektivt ved å spraye på fullstyrke eplecidereddik. Eventuelt ha litt eddik på en klut og tørke bort svineriet.
6. Til alvorlige fettflekker, for eksempel rundt komfyren etter steking, kan du bruke ufortynnet hvit eddik på en svamp. Bruk deretter en svamp med rent vann og tørk så med en tørr klut. Du kan også blande noen spiseskjeer i oppvaskmiddelet.
7. Fjerne røykelukt. Har noen røykt i båten er eddik uhyre effektivt for å ta bort røykelukt, som lett setter seg i tekstiler og annen innredning. Sett ut en skål med eddik.
8. Rent panel. Eddik er fint til rengjøring av instrument– og bryterpanel og annet elektronisk utstyr. Bland like deler av eddik og vann. Fukt en ren klut med blandingen og vri den. Tørk så av det som skal rengjøres.
Utvendig på båt
Eddik er også svært nyttig når det kommer til å vaske båten utvendig eller rengjøre motordeler.
1. Fjerne klistremerker. Vil du fjerne klistremerker på skroget, eller andre steder, kan du bruke eddik med full styrke. Det kan være for å ta bort båtnavn eller årlige dekaler (VHF/RS-medlem osv).
2. God sikt. Om vindusviskerne tar dårlig, kan du rengjøre dem med full styrke eddik på en klut som du dra over bladene. Brukes båten om vinteren kan du holde vinduene frostfrie ved å spraye med en blanding av 3 deler eddik og 1 del vann.
3. Rengjøre motordeler. Eddik kan effektivt brukes til rengjøring av motordeler – spesielt deler i kjølevannsystemet, siden eddik hjelper til med å løse opp kalkavleiringer.
4. Skittent verktøy. Har du verktøy som er klissete og skittent kan du rengjøre det med eddik. Bruk full styrke eddik på en klut, vask bort smusset og tørk så med en tørr klut.
Ta vare på båten din
Her er noen nyttige produkter å ha i båten for jevnlig vedlikehold gjennom båtsesongen.
Andre gode tips
1. Rense luften. Eddik har den egenskapen at den renser luften, og dessuten bidrar til å hindre muggdannelse. Bidrar til å ta bort den typiske båtlukten og også røykelukt. Sett ut noen skåler når du ikke er i båten.
2. Rene brilleglass. Briller eller solbriller rengjøres med eddik. Bruk noen dråper med hvit eddik og tørk dem med en myk klut. NB: ikke på plastglass.
3. Fjerne fiskelukt. Fiskelukt kan ofte være vanskelig å få bort fra hendene, særlig om du har sløyet fisk. Gni litt eddik på hendene før og etter arbeidet med fisken, så holder du lukten borte.
4. Selvfølgelig hører agurksalat med eddik med på sommermenyen i båten. Særlig om du har fått makrell på kroken.