Hopp til innhold

10 tips for å forlenge båtsesongen

Fjellvettreglene gjelder også på sjøen. Sørg for at noen vet hvor du er og når du forventer å være tilbake fra båtturen, spesielt utenfor sesongen.

Om høsten og vinteren er båtlivet noe helt annet enn det vi opplever om sommeren. Vi må forberede oss mer, og tenke på utfordringer som kulde, storm og frost. Her er våre ti tips til hvordan du kan forlenge båtsesongen når været blir kaldere.

Enkle grep for å forlenge båtsesongen

Tøm båten for ting du kun bruker om sommeren, og ikke har bruk for om høsten. Dette gjelder særlig det som kan holde på fukt, for eksempel sengetøy, dyner og puter, bøker og madrasser.

Les mer her om hvordan du kan holde fukt unna på vinteren.

Om det er fare for kuldegrader, må du ha på så mye varme at det ikke blir frost i båten, særlig med tanke på motoren. Bruk gjerne en godkjent frostvakt stilt på cirka fem grader.

Det anbefales en avfukter basert på tørkerotorteknologi. Disse får du fra rundt 3000 kroner i en båtforretning.

Les mer om hvordan du kan holde båten tørr her.

Når du er ferdig med båtturen bør du tappe ned systemet slik at det ikke står vann i ferskvannssystemet.

Om det er fare for langvarig frost, kan du ha litt frostvæske i slangene som går til kuleventiler ved skroggjennomføringer.

Ha mest mulig full drivstofftank. I skiftende temperaturer oppstår det lett kondens i tanken. Problemet er mindre om tanken er fylt opp. Sjekk jevnlig vannutskilleren.

Kjør dieselvarmeren jevnlig, helst minst én gang annenhver uke. Blant de mest vanlige grunnene til at det oppstår feil på den er at den «står seg ihjel».

Sjekk at VHF er i orden, kall gjerne opp Kystradiostasjon for radiosjekk. Det er en ekstra trygghet å ha en vanntett, håndholdt VHF i tillegg til den fastmonterte.

En personlig nødpeilesender som sender nødsignal med posisjon direkte til redningssentralen via satellitt. PLB burde være obligatorisk for alle som ferdes alene på sjøen.

Les mer om ulik nødkommunikasjon til sjøs her.

Sjekk lanterner og sett gjerne kontaktpunkter inn med syrefri vaselin og/eller kontaktspray.

Tekst og foto: Trond J. Hansen