Hopp til innhold

Hvilken vest skal jeg velge?

Nordmenn er generelt gode til å bruke vest. I en undersøkelse gjennomført av Infact for Redningsselskapet i april 2023 svarer hele 89% av respondentene at de alltid, eller som regel, bruker redningsvest eller annet godkjent flyteplagg på sjøen. Visste du at ulike vester har ulike funksjoner?

Redningsvesten – en livreddende krage

Den tradisjonelle redningsvesten har faste flyteelementer, skrittstropper og en krage. Kragen bidrar til å snu brukeren fra mage til rygg dersom vedkommende havner i vannet. Slik øker redningsvesten sjansen for overlevelse, ved at ansikt og luftveier vendes opp, i stedet for å bli liggende vendt ned i vannet. Ikke-svømmedyktige barn og voksne bør bruke redningsvest og ikke flytevest.

Redningvest til barn

Nedtellingen til sommeren har begynt, og det å være på båttur er en av de mange herlige sommeropplevelsene som barna setter pris på. Og når man er i båten er det i sær en forholdsregel man må ta: Å bruke redningsvest. Redningsvester finnes i mange former og farger, og det er viktig å velge riktig type redningsvest til barn for at den skal fungere optimalt.

Barn og baby på båttur

Flytevesten – vannsportentusiastens venn

Flytevester benyttes gjerne av vannsportentusiaster, f.eks. padlere, SUP’ere og kitere. Den har også faste flyteelementer, men er mindre og gir større bevegelsesfrihet, enn en tradisjonell, ikke-oppblåsbar redningsvest. Siden flytevesten mangler krage, vil den ikke snu brukeren fra mage til rygg. Vi anbefaler at flytevest i hovedsak brukes i beskyttet farvann hvor hjelpen er nær.

Flytevester

Et flyteplagg er et oppdriftsmiddel som holder deg flytende i vann. Slike flytemidler skal være godkjent av Sjøfartsdirektoratet eller annen navngitt offentlig myndighet. Alle våre vester og vårt flyteutstyr har en slik godkjenning.

Oppblåsbar redningsvest – båtfolkets favoritt

De siste årene har den oppblåsbare redningsvesten blitt en klar favoritt. Hele 30 % respondentene i undersøkelsen utført av analysebyrået Infact, oppga oppblåsbar redningsvest som typen de oftest benyttet seg av. Oppblåsbare redningsvester er lette, komfortable og gir stor bevegelsesfrihet. Når vesten kommer i kontakt med vann vil lungen innenfor vesttrekket blåse seg opp. I likhet med en tradisjonell redningsvest med faste flyteelementer, vil den oppblåsbare kragen snu deg fra mage til rygg.

45 % vet ikke at den oppblåsbare vesten bør sjekkes årlig. Å jevnlig sjekke at vesten er hel, og at alle spenner og stropper er intakte, er smart uavhengig av type vest. Men den oppblåsbare redningsvesten er det spesielt viktig å sjekke. Infact-undersøkelsen viste imidlertid at 45 % prosent av respondentene som oppga oppblåsbar vest som vesttypen de oftest brukte, ikke visste at denne burde sjekkes årlig. Det er særlig tre ting ved en oppblåsbar vest som må sjekkes; gasspatronen, utløsertabletten og lungen.

Oppblåsbare redningsvester

Riktig redningsvest er et av de viktigste tiltakene for god sikkerhet. Våre redningsvester er utviklet av vår egen fagavdeling og Hansen Protection. Kjøper du en redningsvest hos oss støtter du vårt livreddende arbeid, og kan derfor bidra til å redde flere liv enn dit eget.

Slik vedlikeholder du redningsvesten din

6 enkle grep til et lengre liv – for deg og redningsvesten. Her kan du se hvor enkelt det er å vedlikeholde en oppblåsbar redningsvest, og samtidig sørge for at alle får en sikker ferd på sjøen.

Flytedress –for både proff- og fritidsbruk

På kalde dager er det er det ekstra kjekt med flytedress. For dem som er på fiske i åpen båt er det nærmest obligatorisk. De er kjekke å ha om man skal ut i jollen for å trekke krabbeteiner eller hente seg koketorsk. I RIB og andre åpne, hurtiggående båter er flytedressen et helårsplagg. Flytedressen er laget både for å beskytte mot nedkjøling og for å sikre oppdrift dersom man havner i vannet. En vindtett og vannavvisende flytedress beskytter mot vær og vind når du er på fisketur eller under transport i åpen båt. Med en flytedress holder man seg god og varm i all slag vær og sikkerheten er godt ivaretatt. Husk bare at flytedressen ikke er en overlevingsdrakt. Det vil komme vann inn i drakten, men dess mindre det sirkulerer, dess bedre holder man på varmen.  Flytedraktene for fritidsbruk er normalt i laveste gruppe for flyteevne (Newton, N), nemlig 50N (selv om de kan ha høyere flyteevne). Det innebærer blant annet at den ikke snur deg rundt om du havner i sjøen med ansiktet ned, slik en redningsvest vil gjøre.

Flytedrakt

En svært solid og holdbar flytedrakt med en rekke funksjoner som gjør den perfekt for både proff- og fritidsbruk. Markedets letteste flytedrakt, med overlegen passform og komfort.

9 ting du må vite om redningsvester

  1. Det er påbudt med redningsvester i båter under åtte meter – når de er i fart.
  2. I to av tre dødsulykker på sjøen har ikke de som omkommer brukt redningsvest.
  3. En redningsvest øker sjansen for å overleve med 70 prosent om du faller i vannet.
  4. Moderne redningsvester er ikke ukomfortable å ha på seg.
  5. Velg riktig størrelse i forhold til brukerens vekt og størrelse. Ta tak i vesten ved skuldrene og løft. Barnets hake og ører skal ikke gli gjennom halsåpningen.
  6. Bruk skrittstroppen! Skrittstroppen bidrar til å holde vesten på plass, og hindrer den i å gli opp over hodet på en person i vannet. Dette er spesielt viktig på oppblåsbare vester, da disse ikke har «ermehull» slik en tradisjonell vest med faste flyteelementer som også bidrar til at vesten holder seg mer på plass.
  7. Vask vesten i ferskvann etter bruk i saltvann, og oppbevar den på et tørt sted.
  8. Vær et forbilde- bruk flyteplagg så lenge du er i båt.
  9. Firbente på tur bør også sikres.

Vest til hund

Vesten er formsydd og har spesielt god passform for hundens komfort, er utstyrt med tydelige reflekser og med kraftig stål-ring for bånd, samt et solid håndtak om hunden må løftes ut av vannet. Anbefalt og testet av Blindeforbundet.

Bildet viser hundevest som hund i båt skal ha på