Hopp til innhold

7 enkle grep til et lengre liv – for deg og redningsvesten

Fjern utløsermekanismen, se etter slitasje og sjekk at lungen fungerer. Dette er noen av tiltakene du må gjøre for å sikre at redningsvestene fungerer – år etter år. Her viser vi hvordan du kan sørge for vedlikehold av redningsvest.

Redningsvestens levetid forlenges dersom du sørger for å ta service på den minst én gang i året. CO2-patronen må ikke byttes, men utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år.

Her kan du se hvor enkelt det er å vedlikeholde en oppblåsbar redningsvest, og samtidig sørge for at alle får en sikker ferd på sjøen.

Slik tar du årlig vedlikehold på redningsvest

Vedlikehold på redningsvest – steg for steg

Bildet viser hvordan du kan ta vedlikehold på redningsvest.

Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.

Bildet viser hvordan du kan ta vedlikehold på redningsvest.

Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen (bildet) før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.

Bildet viser sjekk av Co2-patron

Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

Bildet viser hvordan du kan ta vedlikehold på redningsvest.

Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner. Sjekk at trekket er helt og ubeskadiget – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.

Bildet viser hvordan du kan ta vedlikehold på redningsvest.

Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år.

Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.  Er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres.

Bildet viser hvordan du kan ta vedlikehold på redningsvest.

Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
Pakk vesten igjen, som vist i videoen.


Har vesten din blitt utløst, betyr det ikke at den er «brukt opp».
Du må bare skifte patron og utløsermekanisme og pakke den på ny.


RS VEST

Riktig redningsvest er et av de viktigste tiltakene for god sikkerhet. Våre redningsvester er utviklet av vår egen fagavdeling og Hansen Protection. Kjøper du en redningsvest hos oss støtter du vårt livreddende arbeid, og kan derfor bidra til å redde flere liv enn dit eget.