Unngå brann om bord
Har du sett èn båtbrann, begynner du garantert å tenke brannsikkerhet om bord. Har du skiftet batterier i brannvarsleren?
De siste årene har Redningsselskapet opplevd en økning i antall oppdrag knyttet til brann i båt. Det er vanskelig å peke på en enkelt årsak til denne økningen, men en ting er sikkert. Har du sett én båtbrann, så begynner du garantert å tenke brannsikkerhet om bord.
Hvordan kan du forebygge båtbrann?
Hvert år brenner det i rundt 250 til 300 fritidsbåter langs Norges kyst. Årsakene kan – som sagt – være så mangt, men her har du de tre vanligste årsakene.
Motorrommet
De fleste branner i fritidsbåter oppstår i forbindelse med drivstoffsystemet og motoren. Teknisk svikt, ofte på grunn av manglende ettersyn og vedlikehold er en vanlig årsak. Oljelekkasjer i motorrom kan ved høy temperatur antennes osv. For å forebygge brann er det derfor svært viktig å sørge for jevnlig kontroll og vedlikehold av motor og drivstoffanlegg. Bensingass er svært eksplosiv, og kan antennes av den minste gnist. Det er viktig å sørge for ventilasjon i motorrom, og at motorrommet luftes for eventuell gass før motoren startes.
Strøm og vann
Strøm og vann er som kjent ingen ideell kombinasjon, og det krever at du følger med og går over det elektriske systemet i båten jevnlig og minst én gang i året. Se spesielt etter skader og brudd på ledninger. I tillegg bør man være lurt å tenke over om båtens el-anlegg er dimensjonert for alle de elektriske produktene som vi i dag har med oss om bord.
Drivstoff, gass og brannfarlige væsker
I en moderne fritidsbåt finnes det både drivstoff, gassflasker og andre brannfarlige væsker. Dette utgjør en stor brannfare hvis det ikke brukes og lagres på en forsvarlig og trygg måte.
Rop om hjelp og hopp
Hvis det verste skulle skje, og varmen tar ordentlig tak om bord, er det beste rådet: Rop om hjelp på VHF eller på mobilen, og gå i lettbåten. Det siste rådet betinger selvsagt at du har en lettbåt – noe som etter manges mening er nødvendig sikkerhetsutstyr.
De tre viktigste faktorene for å unngå brann i det elektriske anlegget:
- Elektriske anlegg, koke- og varmeapparater og andre fastmonterte elektriske artikler må installeres og repareres av fagfolk.
- Sjekk at elektriske apparater er i god stand, og brukes på foreskrevet måte. Apparater beregnet for innebruk må ikke brukes utendørs.
- Sjekk det elektriske anlegget jevnlig, både på 230 volt og på 12 volt. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet.
Fire ting du bør huske på:
- Ikke søl med bensin eller olje. Stopp motoren umiddelbart hvis du merker lekkasje. Stopp motoren og slukk sigaretter og åpen flamme når du skal fylle bensin eller olje.
- Steng alle utløp for bensin, gass eller olje når turen er avsluttet. Tøm eventuelle askebegre. Brannfarlige væsker må oppbevares i godkjente kanner og sikres mot slingring.
- Luft ut motorrommet. Bruk nesen for å finne lekkasjer før hver tur og etter fylling av drivstoff. Kjør utsugingsvifte under bunkring og noen minutter etter.
- Har du båt med overnattingsmuligheter der du bruker gass til kokeapparat/grill, så bør du installere en gassalarm.
Brannslukningsutstyr
- Røykvarsler bør være obligatorisk om bord i båter med overnattingsmuligheter. Test jevnlig og bytt batteri ved innledningen til båtsesongen.
- Ha minst ett 2-kilos pulverapparat lett tilgjengelig for brannslukking. Større båter bør ha flere apparater. Vend apparatet opp-ned et par ganger i løpet av sesongen for å fordele pulveret, og sjekk at trykket er godt nok. Brannstasjonen kan sjekke apparatet for deg.
- Fast montert brannslukningsanlegg med slukkegass i båter med innenbords motor. Anlegget kan fjernutløses eller være termisk operert. Slukkegassen fordeles direkte til utsatte steder i motorrom og tankrom, uten at lokket over motorrommet må åpnes.
- Kunnskap. Sørg for at alle om bord vet hvor brannslukningsutstyret finnes og kan bruke det. For å unngå panikk ved brann er det viktig å ha tenkt gjennom hvordan en brann kan utvikle seg og hva du skal gjøre både når du er ute på sjøen og i gjestehavna.
- Jevnlig vedlikehold er den beste forsikringen mot brann: Gå nøye igjennom båtens brennstoffanlegg hver vår. Skift ut slitte og dårlige deler.
Sikkerhetsutstyr mot båtbrann
Brannvarsler, brannslukningsapparat og rømningsvei er tre viktige foranstaltninger du bør tenke på. Sovelugarene skal ha alle tre.
Sjekk også ut hvilke andre alarmer du bør ha i båten.
Et pulverapparat for hånden, en brannvarsler med ferskt batteri og rømningsvei er påkrevd i en sovelugar hvis du skal sove trygt. En liten brannvarsler kan, som på bildet, festes med selvklebende borrelås. I tillegg anbefales det å ha en varsler i hver av båtens lugarer.
Brannmannens anbefalinger
Gøran Sagheim, instruktør ved RS Akademiet og profesjonell brannmann, svarer på tre av de vanligste spørsmålene vi får rundt brann i båt.
Når det begynner å brenne i en fritidsbåt vil man ofte se et voldsomt og hurtig brannforløp, med en ekstrem temperaturutvikling på veldig kort tid. De fleste båter er bygget opp av glassfiber, tre eller aluminium, eller en kombinasjon av disse materialene. I tillegg kommer båtens innredning samt drivstoff, gassbeholder osv. Kombinasjonen av disse, ofte oljebaserte materialene, gir derfor båter et stort brannpotensial. Det er også viktig å være klar over at branngassene fra en båtbrann er ekstremt giftige selv i små mengder. Man skal derfor alltid oppsøke helsepersonell, hvis man har vært eksponert for varme eller røyk.
Oppdager man en brann helt i startfasen, kan man ha et lite vindu hvor man kan forsøke å slukke brannen med et pulverapparat, eller ved å kvele brannen med – for eksempel, et brannteppe. Men, og dette er viktig: Dette skal man kun forsøke hvis man har klare rømningsveier og en god evakueringsplan. Mange går dessverre alt for langt i et forsøk på å slukke brann i egen båt.
Godt vedlikehold sikrer et tryggere og mer forutsigbart båthold.
- Bytt derfor ut gamle morkne gummislanger i drivstoffanlegget og i motoren.
- Sørg for at det elektriske anlegget er fagmessig utført, riktig dimensjonert.
- Vær obs. på lekkasjer, og vis aktsomhet under påfylling av drivstoff og bruk av gass.
- Ta jevnlig service på motor, og ha tilfredsstillende brannslukningssystemer om bord.
- Bor du i båt skal du alltid ha røykvarsler og gassmåler som varsler karbonmonoksid.
- VHF-radio, nødpeilesender og mobil kan være livreddende verktøy i en nødsituasjon.
Brannteppe til båten
Brannteppet egner seg spesielt godt til å legge over brennende gryter, gjenstander eller personer som har brann i klærne. Det er også godt egnet til å pakke seg inn i under evakuering.
Brannteppet kommer i to størrelser; 120 x 120 cm og 120×180 cm. Det er laget av glassfibervev, som gjør det motstandsdyktig mot varme. Teppet leveres i rød stoffpose/veggholder og med norsk bruksanvisning.