Hopp til innhold

5 varmende aktiviteter i istiden

Gradestokken kryper nedover, men det er ingen grunn til å trekke innendørs. Fra strålende vintersol over isen, til trolsk stemning på tåkelagte vann, byr vinteren på minneverdige opplevelser for store og små. Kanskje 2023 er året å prøve noe nytt?  

En padlers drøm

Mange legger kajakken i opplag på vinteren. Hvorfor det? Tar man sine forholdsregler er padling minst like tilfredsstillende på vinteren som på sommeren. Noen ser sågar vinteren som en enda vakrere årstid å padle på. Varme klær, sikkerhetsutstyr og tørt skift i vanntett pose er et must. Mindre trafikk på vannet gir muligheten til å nyte stillheten og dyrelivet i større grad.  

Skøytemoro på islagte vann

Langtur, piruetter eller en heftig omgang ishockey med familien? Skøytemoro kommer i mange former og fasonger, og passer både små oppdagere og de mer tilårskomne.  

Stålis på 10 cm regnes som sikker. Det er både isens tykkelse og kvalitet som avgjør om isen er trygg, og dette kan variere som følge av blant annet temperatursvingninger og grunnforhold. Der det er bevegelse i vannet vil isen ofte være svakere. Derfor er det viktig å sjekke isen ofte. Har du først prøvd turskøyter er det lett å bli hekta. Gå på langtur og oppdag landskapet fra en annen vinkel. Har du små barn kan lek i strandsona ofte være vel så moro.  

Skitt fiske!

Isfiske er en gøy og spennende aktivitet for hele familien. Isfiskere får tilbakemelding om istykkelsen hver gang de borer et ishull, noe som er med på å øke sikkerheten. Men, de kan være sårbare når de beveger seg på og av isen og når de beveger seg mellom fiskeplasser. Dersom du har tenkt deg ut på isfiske, er det derfor lurt å tenke litt ekstra på sikkerhet. Ispigger bør være standard sikkerhetsutstyr, og det er lurt å øve på både selvredning og kameratredning. Som isfisker bør du aldri ferdes alene, det anbefales å være en liten gruppe. 

Stup i det

Ikke prøvd isbading enda? Lite er så forfriskende som en dukkert i vann noen små grader over frysepunktet. Bad aldri alene. Det gjelder både sommer og vinter. Er du en fersking er det lurt å bli med noen som er mer erfarne. Finn et sted det er trygt og enkelt å gå uti, og trygt og enkelt å komme seg opp igjen.  Når du kommer uti vannet, få kontroll på pusten og kjenn på hva det kalde vannet gjør med deg. Og tenk over hva du skal ha på deg både før, under og etter badingen. Ull er gull.  

Lag et lite bål og inviter til et festmåltid! 

For de små kan en liten tur ut i vinterkledt nærområde oppleves som rene ekspedisjonen. Ta med familien til en strand eller et vann i vinterskrud. Tenn et bål, spikk noen grillpinner og by på klassikere som pølse i lompe eller pinnebrød. Husk varm drikke og sitteunderlag. Grillede marshmallows, en sjokoladebit, eller banan med melkeskjokolade,  innpakket i folie og varmet på bålet setter prikken over i’en for et deilig måltid ute. 

Tryggere vinter på vannet  

Med Redningsselskapets Matt Skuse.  

Glatte flater, kaldt vann og mørke 

Når det gjelder sikkerhet rundt vann om vinteren, er det spesielt tre faktorer som har innvirkning. Når bakken fryser vil brygger og kaianlegg kunne bli glatte. Er du uheldig og faller i vannet, vil sjokk, kaldtvannslammelse og eventuell nedkjøling raskt tilta. På vinteren er det også mørkere. Det blir vanskeligere å orientere seg. Skal du f.eks. på skøytetur eller isfiske, er du avhengig av å kunne lese isen. Det blir vanskelig når mørket faller på. 

Unngå forfrysning og tap av motorikk 

Hender, føtter og ansikt er spesielt utsatt for forfrysning på vannet. Pass spesielt godt på hendene. Når hendene fryser mister du motorikk og oppgaveløsing blir vanskeligere.  Visste du forresten at det universelle tegnet for «okay», altså å få tuppen av pekefingeren  til å møte tuppen av tommelen, var et eldgammelt tegn for å vise at finmotorikken fungerer? Kle deg i henhold til aktiviteten. Tenk lag på lag, og pakk gjerne med litt ekstra i sekken, i tilfelle du skulle bli kaldere enn forventet. Skal du padle på vinteren er tørrdrakt et must. 

Utstyr er viktig, men kunnskap redder liv 

Skal du bevege deg på is er ispigger et minimum av hva du trenger for sikkerhet. En kasteline er fin, både for å få hjelp, og for å kunne gi hjelp. Og isstaver, øks eller borr for å sjekke istykkelse og kvalitet. Skal du ut i båt eller kajakk må du ha vest. Godt utstyr er viktig, men det er kunnskap som redder liv. Jeg oppfordrer alle til å tilegne seg kunnskap. Det finnes kurstilbud i vinteraktiviteter over hele landet. 

Ha en kommunikasjonsstrategi 

Fortell andre hvor du skal. Og vær flere. Skal du ut på tur; gå sammen med noen og ta med relevant kommunikasjonsutstyr. Er mobilen eneste kommunikasjonsutstyr, sørg for at turen går et sted det er mobilekning. Skal du ut i kajakk eller båt, bruk vanntett mobiletui.

Les mer: