Hektet på å gi hjelp
Det er egentlig en ren tilfeldighet at jeg endte opp som frivillig på Redningsskøyta i Skjeberg, sier Luna Sangiorgio (41) fra Sarpsborg med et stort smil.
Lær opp barn og unge, lag aktiviteter, bli kursinstruktør, sørg for vedlikehold på våre baser eller bli med å samle inn penger.
Bjørn Korneliussen har vært frivillig i Redningsselskapet i 24 år, og startet for seks år siden RS Frivillig land Florø som nå teller hele 32 medlemmer.
For seks år siden var han en av initiativtakerne til Frivillig land Florø. Hver onsdag samles gjengen til forskjellige aktiviteter, i alt fra taulære til skipsbesøk. I tillegg holder laget stand, driver med forebyggende aktivitet og veldig mye medlemspleie. Hver gang med faste innslag av kaffe og kake.
Med en stor bamse som heter Sjøklar besøker gjengen i Florø barnehager og skolen. Der forteller de barna at de må lære foreldrene sine å bruke vesten skikkelig. Det er den beste måten å få spredd budskapet på. Man kan ikke si nei til et barn som sier du må ta vest på.
Bjørns mantra er at nei er halvveis ja! Og med den innstillingen har han vært en kjemperessurs for å skaffe midler til frivilligheten i området. –Jeg prøver å få med det lokale næringslivet. Når de hører hva det gjelder, og at det er snakk om å støtte Redningsselskapet så endrer ofte folk mening, påpeker han.
Det er ikke alltid de store beløpene som skal til. Gjengen i Florø fikk 5 000 kr for å samle plast i skjærgården av Molvik gruppen, i samarbeide med Sogn og Fjordane friluftslivråd. Da ble en hel helg brukt til dette.
Nøkkelen til både økt medlemsmasse og støtte fra næringslivet er å brenne for det man gjør mener han. Med en brennende interesse så kommer medlemmene raskt. –Alle er så utrolig stolte når de kan få en t-skjorte med RS på ryggen. Frivillig land er gode ambassadører som bruker mye av fritiden sin på dette.
Den frivillige innsatsen blir bare viktigere og viktigere. I Norge er det nå over én million fritidsfarkoster og mange sjøfarende langs det som er verdens nest lengste kystline.
Som frivillig i Redningsselskapet er du fundamentet i vår felles beredskap, og bidrar til å holde liv i kysten vår.
Å være frivillig i Redningsselskapet er blitt en livsstil for Bjørn. Da helseproblemer gjorde at han ble 50 prosent uføre fra jobben, så var han tydelig. –Når jeg først er uheldig å skade meg, så kan jeg bruke den tiden til å gi tilbake til samfunnet.
Han har mye åpent kontor på dagtid for båtturister, spesielt sommerstid. Det er også gjerne åpent både lørdag og søndag. Skal man tro Bjørn så finnes det ikke noe mer givende enn å være frivillig i Redningsselskapet.
Et minne fra sine 24 år som frivillig som har satt seg fast hos Bjørn er Lærdalsbrannen. Flere frivillige fra Redningsselskapet hev seg i bilen med Elias på hengeren. Der hadde de et arrangement hvor alle barna i Lærdal fikk kjøre Elias. Hele helgen ble satt av til dette, for å gi litt glede til barna som hadde blitt rammet av brannen.
–Du ser hvor mye Redningsselskapet betyr, hvor mye vi kan gi tilbake. Også på andre ting en sjøredning, sier Bjørn.
Frivillig land er frivillige i RS som hjelper til med aktiviteter for barn og unge, steker vafler, koker kaffe og annet dugnadsarbeid. De som er med i frivillig land beskriver seg som «landkrabber», som ønsker å bidra i jobben RS gjør, og mot visjonen «ingen skal drukne». Alle som ikke vil på sjøen og bli redningsmenn kan komme til frivillig land. Det er ingen krav, annet enn at man er interessert i å være sammen med andre mennesker og ha det hyggelig. Det er også en fin arena for å utvikle det sosiale fellesskapet sitt, og få en større omgangskrets.
En av hovedoppgavene er å støtte opp når RS arrangerer ferier, sjøleirer eller andre aktiviteter for barn og skoleklasser. Det kan for eksempel være å lære dem om sjøvett, knuter, fortøyning og andre enkle ferdigheter.