Hopp til innhold

Påskens beste båttips

Mange bruker påsken til å få båten på vannet. Det merkes hos Redningsselskapet. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er gjengangere i forbindelse med årets første båttur.

– Våre 53 redningsskøyter, bemannet med faste og frivillige mannskaper, har skjerpet beredskapen i påsken. Båtfolket skal vite at vi er der for dem, og jeg tror det er viktig at vi representerer en ekstra trygghet når mange nå skal gjennomføre den første turen i år.

Tobias Bang-Hansen, direktør avdeling sjø

Sjekk båt og utstyr før du legger ut på tur

Mye er gjort med gode forberedelser. Det er viktig at du sjekker båt og utstyr før du legger ut på tur. Dette kan utgjør forskjellen på en god og dårlig dag på sjøen.

Bruk litt ekstra tid på service og vedlikehold i forkant av sjøsettingen. Grunnen til at mange trenger hjelp på årets første tur er som regel motorstopp som følge av manglende vedlikehold, urenheter i drivstoffet eller at du får vanninntrenging i skroggjennomføringer som ikke er ordentlig lukket eller vedlikeholdt etter vinteropplag. 

– Sesongens første båttur har en tendens til å by på overraskelser. Tomme dieseltanker som likevel inneholder både dieseldyr og vann kan fort gjøre at påsketuren ender med slep til verksted, sier maskinsjef og redningsmann Kim Gøran Holthekåsa på RS «Inge Steensland» i Arendal.

Holthekåsa er på vakt i påsken og ber i tillegg båtfolket om å sjekke at kommunikasjonsutstyret fungerer, om å følge med på værmeldingen og å ta med ei ekstra kanne med drivstoff og lenseutstyr ut på sjøen i påsken. 

Maskinsjefens sjekkliste før og etter sjøsetting:

Fortsatt vinter i vannet

I år er det meldt fint påskevær flere steder i landet, men det er fortsatt kaldt i vannet.

–Selv om det er vår i lufta er det fortsatt vinter i vannet. Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, kan du oppleve å få kuldesjokk. Det er derfor viktig å ta gode forholdsregler, riktige klær for årstiden, et ekstra sett med klær hvis uhellet skulle være ute, og å bruke redningsvest, sier Tobias Bang-Hansen. 

Maskinsjef på RS «Inge Steensland» gir tips til årets første båttur:

Ekstra trygghet med medlemskap.

Vi har medlemskap for alle som ferdes på sjøen. Som medlem får du en ekstra sikkerhet, og unike fordeler. Har du medlemskap med assistanserettigheter ligger våre redningsskøyter klare til å bistå deg – uten egenandel. I tillegg bidrar du til vår tilstedeværelse for andre som trenger nødhjelp på havet. Vi er her for deg.

Sees på sjøen!