Hopp til innhold

Slik lager du pålestikk

Den er sikker, rask å slå og lett å få opp – som gjør løkkeknuten pålestikk genial for ethvert behov. Her får du vanlig-, dobbelt- og flyvende pålestikk.

Enten du vil fortøye båten, eller binde to tau sammen er knuten pålestikk den rette for deg.

Knuten slår du i enden av et tau, som for øvrig ikke skal være stramt. Har du fått dreisen på denne knuten, har du et godt utgangspunkt for mange andre knuter. Her kan du se hvordan du lager den.


Slik lager du pålestikk – trinn for trinn

Pålestikk, del 1. Lag et øye

Form et øye et stykke inn på tauet, fra tampen. Husk at tampen skal ligge på oversiden av den faste parten.

Pålestikk del 2. Gjennom øyet og rundt fast part

Tre tampen opp gjennom øyet, rundt fast part og ned igjen i øyet.

Bilde av pålestikk. Knuten som mange båtfolk foretrekker.

Tre tampen inn i øyet, og stram til. Da har du et pålestikk. En fantastisk knute som tåler det meste, men er lett å få opp.

Dobbelt pålestikk

Dette er dobbelt pålestikk. Kort fortalt er det pålestikk med tauet dobbelt. Knutemester Johan J. Petersen viser hvordan du lager dobbelt pålestikk. En ganske tøff og funksjonell knute, som ikke alle andre kan.

Flyvende pålestikk

I båtmiljøet er det lite som imponerer mer enn flyvende pålestikk. Det er gøy å lage en bra knute på tre sekunder. Her er det bare å trene i vei, så sitter den snart. Fofatter av «Knuteboka – stikk og bruk», Johan J. Petersen, viser deg imponatorknuten «Flyvende pålestikk». Vil du lære flere knuter kan du sjekke ut Petersens bok «Stikk og bruk»
Kniv til å kutte tau med.

NYHET I NETTBUTIKKEN – Redningskniv – hPa SMJ AW RESCUE

Redningskniv for sjø og fjell. Designet for å kutte rep og tau. Rustfritt stål. Brede tenner, som lett kan slipes og gir meget god skjæreevne. Dette produktet er testet av Redningsselskapets fagavdeling.